Νερόκοτα (Gallinula chloropus)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

 

 

Η Φωνή του 

 

Διαστάσεις

 

Μήκος σώματος: 29 – 35 cm
Άνοιγμα φτερών: 50 – 55 cm
Βάρος αρσενικού: 249 – 453 gr.
Βάρος θηλυκού: 192 – 375 gr.

Γνωρίσματα

 

Σκούρο γενικά σώμα με χαρακτηριστική λευκή λωρίδα στο πλάι και έντονη αντίθεση άσπρου – μαύρου στην κάτω επιφάνεια της ουράς, που διακρίνεται έντονα όταν κολυμπά.

Γεωγραφική εξάπλωση

 

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Σκανδιναβίας και τη βόρειας Ρωσίας, στην κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδία και την Αυστραλία. Διαχειμάζει στην Νότια και Δυτική Ευρώπη, στην Ινδία και την Αυστραλία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

 

Είδος που δεν μεταναστεύει, εκτός από κάποια πουλιά της ανατολικής Ευρώπης και της βόρειας Παλαιαρκτικής. Αναπαράγεται σχεδόν σε όλους τους υγροτόπους της χώρας μας, αλλά προτιμά ποτάμια και λίμνες με πυκνή παρόχθια βλάστηση και απότομες κλίσεις στις όχθες. Η φωλιά χτίζεται και από τα δύο φύλα και αποτελείται από οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό, είναι δε καλά κρυμμένη στο έδαφος, κάτω από πυκνή βλάστηση, κοντά στο νερό. Μερικές φορές φτιάχνει πλωτές εξέδρες που στηρίζονται σε κλαδιά δέντρων ή θάμνων που ακουμπούν στο νερό. Το αρσενικό κουβαλάει τα υλικά και το θηλυκό τη χτίζει. Γεννάει 1 – 2 φορές το χρόνο 5 – 11 αβγά διάστικτα με σκοτεινού καφέ ή μαύρου χρώματος κηλίδες. Η επώαση γίνεται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 19 – 22 ημέρες, ενώ η εκκόλαψη είναι ασύγχρονη. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς, πολλές φορές παράλληλα με τα μικρά της πρώτης γέννας, και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 40 – 50 ημέρες.

Τροφή

 

Είναι είδος παμφάγο. Η ποσότητα των φυτικών και ζωικών ειδών της διατροφής του εξαρτάται από την εποχή και τον υγρότοπο που ζει. Τρέφεται κυρίως στην επιφάνεια του νερού και του εδάφους ή βυθίζοντας το κεφάλι της μέσα στο νερό. Σπάνια αναζητά την τροφή της κάνοντας καταδύσεις.

Κυνήγι

 

Παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερα επιθυμητό θήραμα την αναζητούμε με σκύλο σε ρέματα, καλαμώνες και ρηχούς υγροτόπους.

Πηγή: ΣT Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Facebook Comments Box