Αγριογουρουνο στη γαστρα

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email
Highlights: 
  • 1½ κιλό αγριογούρουνο ή οποιοδήποτε άλλο κυνήγι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
  • 1/4 φλ. τσαγιού ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
  • 250 γραμμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
  • 2 κόκκους μπαχάρι και λίγους κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Πλένουμε το αγριογούρουνο. Το κόβουμε σε μερίδες. Για να φύγει το αίμα και η βαριά μυρωδιά του το βάζουμε από το πρωί της προηγούμενης μέρας σε μπολ με 1/3 φλ. τσαγιού ξίδι κρασιού και 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Το βράδυ το ξεπλένουμε από το ξιδόνερο και το βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος που να σκεπάζεται καλά. Το περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, τη φλούδα πορτοκαλιού, το θυμάρι, τους κόκκους μπαχάρι και τους κόκκους πιπέρι. Το σκεπάζουμε καλά. Το αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστεί, αφενός για να μαλακώσει και αφετέρου για να ποτίσει και να νοστιμίσει με τα αρώματα της μαρινάτας. Την επομένη στραγγίζουμε το κυνήγι από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κρατάμε τη μαρινάτα. 

Ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο από το συνολικό σε μέτρια φωτιά, μέσα σε γάστρα που να μπαίνει και στο μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα και να ξανθύνουν ελαφρά, ανακατεύοντάς τα συχνά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πανάρουμε το κυνήγι σε λίγο αλεύρι και τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Ροδίζουμε καλά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Κάθε κομμάτι κρέατος που ροδοκοκκινίζει το ρίχνουμε στα κρεμμύδια. Αφού ροδίσει όλο το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον πελτέ και περιχύνουμε με τη μαρινάτα. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρει μία βράση και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένο, στους 170οC για μιάμιση ώρα. Τότε ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και το αφήνουμε να ψηθεί για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Σερβίρουμε με πουρέ ή ρύζι.

 Η συμβουλή μου: Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μικρή γάστρα για να είνια συγκεντρωμένα τα υλικά και να μισοκαλύπτονται από τα υγρά.

 Χρόνος προετοιμασίας: 24 ώρες. 

 Μερίδες 8

Χρόνος ψησίματος 120 λεπτά

Μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box