Αρχική iHunt.gr Πρωτες βοηθειες στον σκυλο

Πρωτες βοηθειες στον σκυλο

από Vet
firstaid

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Συχνά, ιδίως το καλοκαίρι, τις πρώτες μέρες που αρχίζει το κυνήγι ή κατά τη διάρκεια των πρώτων εκπαιδευτικών, τα σκυλιά παρουσιάζουν αποστήματα στα πόδια και βλέπουμε το σκύλο μας να κουτσαίνει. Άν εξετάσουμε το άρρωστο πόδι, θα διαπιστώσουμε μεταξύ των δαχτύλων, ή στο μαξιλαράκι του πέλματος, μια μικρή διάβρωση που γύρω της η περιοχή της πατούσας φλεγμαίνει και είναι φοβερά επώδυνη.

SVESTONOF

Αν πρόκειται για μια πληγή εντοπισμένη, βεβαιωνόμαστε πρώτα πως δεν κρύβει κανένα ξένο σώμα και μετά την πλένουμε με νερό βρασμένο, μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει ένα αντισηπτικό σε αναλογία μιας κουταλιάς της σούπας σε ένα λίτρο νερού. Αν, όμως, η φλεγμονή είναι γενική, καλό είναι να αποφεύγουμε κάθε πρωτοβουλία δική μας και να καταφεύγουμε στον κτηνίατρο.

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα τραύματα προξενούνται τελείως τυχαία, από το άχυρο ενός δημητριακού. Το στάχυ της βρώμης π.χ. μπορεί να εισχωρήσει, με το περπάτημα, μέσα στο δέρμα. Όσο πιο πολύ αργήσουμε, όμως, να εξετάσουμε την πληγή, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να ανακαλύψουμε την αιτία που την προκάλεσε. Έτσι, το απόστημα παραμένει και δεν θεραπεύεται με τίποτα, εφ’ όσον το ξένο σώμα βρίσκεται μέσα στην πληγή. Σ’ αυτή την περίπτωση, μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει λύση.

ΚΑΨΙΜΑΤΑ

Το κάψιμο, είτε χημικής, είτε φυσικής (νερό ή λάδι καυτό) προέλευσης πρέπει να αντιμετωπισθεί αμέσως, με ιδιαίτερες φροντίδες. Συχνά, η περιοχή παρουσιάζει πυόρροια. Η σοβαρότητα όμως του του καψίματος εξαρτάται από την έκτασή του.

Πρέπει να αποφεύγουμε το πλύσιμο της καμένης περιοχής και να χρησιμοποιούμε αμέσως ουσίες ελαιώδης (ελαιόλαδο ή μουρουνέλαιο). Η χρησιμοποίηση μιας ελαιοασβεστούχου αλοιφής ή ενός διαλύματος με πικρικό οξύ, αμέσως μετά το ατύχημα, ελαφρώνουν κάπως τον πόνο και ανακουφίζουν το ζώο.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Η αιμορραγία χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική επέμβαση. Αν πρόκειται για πληγή σ’ ένα από τα μέλη βάζουμε γρήγορα έναν επίδεσμο σφιχτό, που αφαιρούμε μόνο όταν σταματήσει το αίμα. Πάνω στην πληγή, τοποθετούμε λίγο βαμβάκι, διαποτισμένο με κάποιο αντιαιμορραγικό, που σταματά την αιμορραγία.Αν πρόκειται για πληγή που βρίσκεται στο σώμα, ένας επίδεσμος αρκετά σφιχτός, είναι πάλι απαραίτητος για να σταματήσει το αίμα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΕΣ

Οι τοξικές ουσίες που προξενούν κνησμό δεν είναι μόνο φυτικής προέλευσης. Μπορεί να προέρχονται και από τα ζώα. Οι δερματικές διαταραχές, δεν είναι σοβαρές, μπορούν όμως να προκαλέσουν επικίνδυνες βλάβες στο στόμα και στον φάρυγγα.

Το σκυλί εκνευρισμένο από τον οξύ ερεθισμό, γλείφεται, δαγκώνεται, κι έτσι τρώει το χνούδι της τσουκνίδας, ή και την κάμπια ακόμη. Αμέσως, οι τοξικές αυτές ουσίες, προσβάλλουν την γλώσσα, τα ούλα και τα μάγουλα. Φροντίζουμε, αμέσως, να ανακουφίζουμε αυτά τα ερεθίσματα με αλκαλικές πλύσεις. Αν το σκυλί καταπιεί αυτές τις ουσίες, του δίνουμε εμμετικά ή ελαφρά καθαρτικά. Συγχρόνως, του ενισχύουμε την καρδιά και γενικά τον οργανισμό, με δυνατό καφέ ή ενέσεις καφείνης. 

ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΦΙΔΙΩΝ

Μόλις το σκυλί δαγκωθεί από δηλητηριώδες φίδι, σταματά, βγάζει ένα ουρλιαχτό, και αρχίζει να τρέμει. Ξύνεται και δαγκώνει με μανία το σημείο που τον δάγκωσε το φίδι. Η πληγή ξεχωρίζει αμέσως από το πρήξιμο που σχηματίζεται γύρω της. Αν δεν επέμβουμε γρήγορα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες επέρχεται ο θάνατος.

Μόλις καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας δαγκώθηκε από δηλητηριώδες φίδι, χαράζουμε την πληγή και αφήνουμε να τρέξει αίμα προς τα έξω. Αν είναι δυνατόν να δέσουμε ακόμη προσωρινά ένα σφιχτό επίδεσμο, λίγο πιο ψηλά, για να εμποδίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία του δηλητηρίου. Ρίχνουμε άφθονο νερό και μεταφέρουμε τον σκύλο στον κτηνίατρο όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο.

ΦΟΛΕΣ

Ίσως ο μεγαλύτερος εφιάλτης για κάθε κυνηγό. Μόλις αντιληφθούμε ότι το ζώο μας έχει φάει κάποια δηλητηριώδη ουσία προκαλούμε έμμετο . Έμετο μπορούμε να προκαλέσουμε δίνοντας γάλα,αλατόνερο ή με ένεση απομορφίνης.Απαραίτητη προυπόθεση το ζώο να έχει τις αισθήσεις του και να διατηρεί το αντανακλαστικό της κατάποσης.Αν δεν συμβαίνει αυτό μην επιχειρήσετε να του δώσετε τίποτα από το στόμα.

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

Σε επόμενο άρθρο θα σας βοηθήσουμε να ετοιμάσετε το κουτί πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σας.

Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία θέλετε μπορείτε να στείλετε email στο info@ihunt.gr με θέμα “Για τον κτηνίατρο”, ή απλά αφήστε το σχόλιό σας.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα