Αρχική » Grid with Sidebar » Αιολικα παρκα σε υδροτοπους;

Αιολικα παρκα σε υδροτοπους;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ανεμογεννητριών, κ.λπ. σε Σημαντικές Περιοχές για Πουλιά (ΣΠΠ) όπως είναι υδρότοποι, ακατοίκητες νησίδες αλλά και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας όπως έχουν ανακηρυχθεί τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και το Δέλτα του Έβρου. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ήδη έχει αποφανθεί ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.) ακόμη και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, φαίνεται ότι δεν αρνείται να δώσει τη «συγκατάθεσή» του για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων και στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) καθώς και για τις Ζώνες Εδικής Προστασίας, εφόσον υπάρξει σχετική ορνιθολογική μελέτη. 

Έτσι, ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», ζητώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να συντάξει εντός διμήνου ειδική ορνιθολογική μελέτη για τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) για να ενταχθεί στο χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Σύμφωνα με το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η έλλειψη αυτής της μελέτης είναι μη νόμιμη, ωστόσο δεν είναι αναγκαίο να ακυρωθεί η διάταξη του χωροταξικού πλαισίου ως προς την ως επίμαχη παράλειψη, «δεδομένου ότι η πλημμέλεια αυτή είναι δυνατόν να καλυφθεί εκ των υστέρων, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας του σωματείου που έχει προσφύγει στο ΣτΕ».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν δε πως ήδη έχουν ανακηρυχθεί ως Ζ.Ε.Π. οι περιοχές του Δέλτα του Έβρου, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα όπως και οι γύρω νησίδες από τα δύο αυτά νησιά που σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι «μεταναστευτικά περάσματα – στενωποί των αποδημητικών πουλιών. 

Συνεπώς, συνεχίζουν οι δικαστές για τις περιοχές αυτές έχει εφαρμογή η επίμαχη ρύθμιση που αφορά τις Ζ.Ε.Π., δηλαδή «εμπίπτουν κατ’ αρχήν στις ζώνες ασυμβατότητας και οι περιοχές αυτές στις οποίες επομένως επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων, ύστερα από τη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμούς που θα καθορίζονται στην σχετική πράξη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Επισημαίνουν όμως πώς η αίτηση ακύρωσης της Ορνιθολογικής Εταιρίας πρέπει να απορριφθεί «δεδομένου ότι κατά νόμο δεν αποκλείεται εκ των προτέρων η εγκατάσταση αιολικών εγκαταστάσεων εντός Ζ.Ε.Π. ή εντός μεταναστευτικών διαδρόμων εν γένει». 

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου από τo zougla.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ