Αρχική iHunt.gr Γυναικες κυνηγοι στη Μακεδονια-Θρακη

Γυναικες κυνηγοι στη Μακεδονια-Θρακη

από woman
grouppic

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Όπως είναι γνωστό πολύ μικρό ποσοστό των Ελληνίδων ασχολούνται με το κυνήγι. Έχοντας αυτό ως βάση, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της πρακτικής μας άσκησης στην ΚΟΜΑΘ να καταγράψουμε τόσο το προφίλ των γυναικών κυνηγών όσο και τα κίνητρα που τις οδηγούν να ασχοληθούν με τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Το σχεδιασμό και την επίβλεψη της έρευνας είχαν οι δασολόγοι Κων/νος Παπασπυρόπουλος και Χρήστος Σώκος.

 

Συγκεκριμένα καταρτίστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο βασισμένο στις έως τώρα έρευνες για τις γυναίκες κυνηγούς.

 

Το ερωτηματολόγιο ενσωματώθηκε σε διαδικτυακή βάση. Στη συνέχεια ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους της Μακεδονίας και

Θράκης για να συλλέξουμε τα ονοματεπώνυμα και τα τηλέφωνα των γυναικών κυνηγών που εξέδωσαν άδεια Θήρας τις κυνηγετικές περιόδους 2008-2009 και 2011-2012. Επιλέχθηκαν αυτές οι δύο κυνηγετικές περίοδοι για να δούμε αν επηρέασε η οικονομική κρίση την έκδοση άδειας Θήρας. Τέλος ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

 

Από την τηλεφωνική μας επαφή με τους κυνηγετικούς συλλόγους διαπιστώθηκε ότι μόνο 66 γυναίκες έχουν ασχοληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Για τις χρονιές ενδιαφέροντος, το 2008-2009 εξέδωσαν άδεια 37 γυναίκες, ενώ το 2011 -2012ο αριθμός αυτός ήταν 36 γυναίκες. Από τις γυναίκες αυτές 26 μας απάντησαν, 7 αρνήθηκαν, για 4 από αυτές μας δόθηκαν λάθος στοιχεία και για τις υπόλοιπες δεν υπήρχαν τα τηλέφωνά τους στους συλλόγους.

 

Όσο αφορά το ερωτηματολόγιο οι ερωτήσεις αναφέρονται στη δημιουργία ενδιαφέροντος για το κυνήγι, στην έκδοση άδειας Θήρας, στα οφέλη του κυνηγιού, στην κυνηγετική δραστηριότητα και τέλος στο προφίλ των γυναικών κυνηγών.

 

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες ανέπτυξαν το ενδιαφέρον τους για το κυνήγι, ως ενήλικες, σε ηλικία μεταξύ 18-35 ετών. Ακόμη το πρόσωπο που κατοικούσε στην ίδια ή γειτονική κατοικία και ασχολούνταν με τη δραστηριότητα του κυνηγιού είναι ο πατέρας, ωστόσο το πρόσωπο στο οποίο οφείλουν την πρώτη τους γνωριμία με το κυνήγι είναι ο σύζυγος. Κύριος λόγος που κάποια κυνηγός δεν ανανεώνει την άδεια Θήρας είναι ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και όχι η μείωση του ενδιαφέροντος για τη δραστηριότητα. Παρατηρήσαμε ότι δεν μειώθηκε το ενδιαφέρον των γυναικών για το κυνήγι αλλά ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος τους τις οδήγησε στη μη έκδοση άδειας Θήρας. Το προφίλ των Ελληνίδων κυνηγών στη

Μακεδονία και Θράκη φαίνεται στον Πίνακα 1.

 

womes hunters

 

Αυτό το οποίο απολαμβάνουν οι γυναίκες κυνηγοί είναι η επαφή με τη φύση και η απόδραση από την καθημερινότητα. Οι άλλες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους είναι παρόμοιες με το κυνήγι όπως για παράδειγμα το ψάρεμα. Στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις συνοδεύονται κυρίως από το σύζυγο και τα θηράματα που κυνηγούν οι περισσότερες είναι πτερωτά.

 

Η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό, στη δεύτερη αυτή φάση, να εξεταστεί για ποιο λόγο είναι λίγες οι γυναίκες σύζυγοι των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι, σε αντίθεση με άλλα κράτη του Δυτικού Κόσμου.

 

των Ιωάννα Τζανιδάκη τελειόφοιτη φοιτήτρια της Σχολής Δασολογίας & Φ.Π., Αναστασία Τσαλτράνη τελειόφοιτη φοιτήτρια της Σχολής Δασολογίας & Φ.Π.

 

Από την έντυπη έκδοση της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ “ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ Τα πάντα περί θήρας”


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα