Αρχική » Grid with Sidebar » Ετσι θα παει μπροστα η κυνοφιλια;

Ετσι θα παει μπροστα η κυνοφιλια;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner


SVESTONOF

Από σήμερα το ihunt.gr έχει τη χαρά να φιλοξενεί μια νέα στήλη που ονομάζεται Alectoris και η ύλη της θα περιαμβάνει, όπως φαίνεται και από το όνομα, οτιδήποτε αφορά την πέρδικα, το κυνήγι της και τα περδικόσκυλα. Τη στήλη επιμελείται ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπακατσέλος.

Έτσι θα πάει μπροστά η κυνοφιλία;

Μέσα από τις σελίδες του ihunt θα αναφερθώ σε έναν πρόσφατο αγώνα ορεινής πέρδικας που έγινε στον κυνηγότοπο Καριάς – Χαβαλόβρυση.

Πάντα οι αγώνες βουνού με κέντριζαν και είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έμενα από τότε που γνώρισα τους αγώνες του Saladini Pilastri, εδω και 15 περίπου χρόνια.

Ίσως να μην είναι το πλέον ενδιαφέρον θέμα για να γνωριστούμε μέσα από τις φιλόξενες σελίδες του ihunt, πλην όμως είναι επίκαιρο και το ενδιαφέρον του έγκειται στο ότι μια νέα τάξη πραγμάτων δημιουργείται στην κυνοφιλία. Όχι φυσικά για τους αγώνες που διεξάγονται εδω και χρόνια, άλλα το ότι οι αγώνες αυτοί κινητοποίησαν ξαφνικά θεατές, οι οποίοι θέλησαν να δούν από κοντά τα σκυλιά του βουνού.

Ο αγώνας έγινε σε δυο τερέν, ο ένας με ακινησία κατά το ξεπέταγμα του πουλιού και ο άλλος χωρίς ακινησία, έτσι ώστε κάποιοι μη επαγγελματίες, κυρίως κυνηγοί, να δείξουν τα σκυλιά τους. Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν αναφερθεί σε άλλη στήλη και μπορείτε να τα βρείτε.

Εκείνο όμως που εντυπωσίασε τους κυνόφιλους που ανέβηκαν στο βουνό να δουν τον αγώνα, δεν ήταν το τερέν που πήραν μέρος οι επαγγελματίες και ήταν απαιτητή η ακινησία, και όλα εξελίχθηκαν άψογα,  άλλα το τερέν των κυνηγών. Εκεί οι κυνόφιλοι παρατήρησαν ανοργανωσιά και προσπάθεια προβολής κάποιων σκύλων που ανήκαν σε επαγγελματίες. Το όλο μαγείρεμα ήλθε και τους το χάλασε η επιτυχία ενός 80χρονου κυνόφιλου του Σπύρου Σταμανωλάκη, που κατάφερε να πάρει το εξαίρετος, αφήνοντας εμβρόντητους πολλούς πονηρούς!

Ας δούμε όμως μερικά στοιχειά της ανοργανωσιάς όπως αυτή την είδαν κυνόφιλοι που ανέβηκαν στο βουνό και απογοητεύτηκαν. Πρώτον, δεν είχε γίνει προηγουμένως καμιά έρευνα για το αν υπάρχουν πουλιά και στηρίχτηκαν στις πληροφορίες κάποιου βοσκού, την τελευταία στιγμή.

Δεύτερον, έψαχναν να βρουν ένα μέρος ομαλό, που να θυμίζει πεδιάδα, ώστε να βολευτούν κάποια σκυλιά που ήταν μαθημένα στον κάμπο, γεγονός που εκνεύρισε τους θεατές του αγώνα που είχαν πάει να δουν… αγώνα βουνού.

Τρίτον, όπως μου περιέγραψε φίλος, έμπειρος κυνηγός και σεβαστός κυνόφιλος, δεν εισακούστηκε η προτροπή του πρόεδρου του ΚΣ Λάρισας για το που θα έπρεπε να ψάξουν τα πουλιά, γιατί άλλα είχαν κατά νου…

Τέταρτον, επειδή κάποιος παρατρεχάμενος που θέλει να γίνει κριτής, έγραψε πως πάλευαν 8 ώρες στο βουνό να βρουν πουλιά… τους εκνεύρισε με αυτή την υπερβολή και όπως μου είπαν οι φίλοι, το Σάββατο, την άραξαν για 3,5 περίπου ώρες για να ξεκουραστούν οι κριτές… ( Υπάρχει και σχετική φωτογραφία… ). Τώρα λένε ότι το έκαναν για να μη τρέξουν τα σκυλιά μέσα στη ζεστή… Μα όπως παρατήρησαν οι παρευρισκόμενοι κυνόφιλοι, εννέα ζευγάρια έτρεχαν όλο κι όλο, γιατί αυτό το διάλειμμα; μήπως χρειαζόταν χρόνος για κάποια σκυλιά που έπρεπε σώνει και καλά να προβληθούν;

Πέμπτον και φυσικά κατακριτέο, κοινή διαπίστωση των παρευρισκομένων ήταν η προσπάθεια να δώσουν χρόνο σε κάποια σκυλιά επαγγελματιών να πάρουν πόντο ώστε να διαφημιστούν και να πιάσουν τιμή στην κυνηγητική αγορά, αυτά και ίσως και οι απόγονοί τους. Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε τα σκυλιά βουνού που θα μας δώσουν αύριο άξια κυνηγόσκυλα;

Προφανώς οι επαγγελματίες του χώρου, κατάλαβαν ότι ο κυνηγετικός κόσμος στρέφεται πια προς τα σκυλιά βουνού και γι αυτό έτρεξε να επωφεληθεί άλλα ο τρόπος που διεκδικήσαν αυτή την αναγνώριση, θυμίζει άλλες εποχές και καλόν είναι να αλλάξουν ρώτα αν θέλουν να γίνουν αξιόπιστοι απέναντι σε έναν κόσμο που ψάχνει τον γνήσιο κυνηγητικό σκύλο βουνού.

Δυο λόγια και για τις συμμετοχές. Δυστυχώς, πολλά λόγια και κορδώματα στο FB για τα σκυλιά τους και αποχή από τον αγώνα για όσους αυτοδιαφημίζονται σαν μεγάλοι κυνηγαραίοι με σκυλιά που δεν αξίζεις εσύ ο τιποτένιος, με τίποτα να δείς… Που είναι όλοι αυτοί που προβάλουν τα σκυλιά τους και κορδώνονται σαν παγώνια σε φωτογραφίες του FB, που μέμφονται όλους τους άλλους γιατί δεν μπορούν να έχουν τέτοια σκυλιά;

Είπαμε, το βουνό ξεβρακώνει, το βουνό είναι ο μέγας κριτής και μόνο εκεί μπορείς να δεις ένα σκυλί. Και αυτοί που θα μπορούσαν, όπως ισχυρίζονται, να μας το δείξουν, απουσίαζαν δραματικά και κραυγαλέα. Ίσως την επόμενη φορά… Ίδωμεν.

Κωνσταντίνος Μπακατσέλος


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ