Αρχική » Grid with Sidebar » Η επιλογη του κυνηγοσκυλου

Η επιλογη του κυνηγοσκυλου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Η επιλογή ενός κυνηγόσκυλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες για να εξετάσει κανείς, από τη φυλή, το χρώμα και το φύλο, μέχρι το αν θα μένει μέσα ή έξω από το σπίτι. Επίσης, θέλετε ένα κουτάβι ή ένα μερικώς εκπαιδευμένο ή άρτια εκπαιδευμένο σκύλο; Και αν πρόκειται να αποκτήσετε κυνηγόσκυλο για πρώτη φορά, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τι ελπίζετε να πετύχετε με αυτό τελικά. Αν σκοπεύετε να περνάτε  τον περισσότερο χρόνο σας κυνηγώντας πέρδικες και μπεκάτσες με σκύλο τότε ίσως χρειάζεστε ένα σκύλο που φερμάρει ή αν κυνηγάτε μανιωδώς τσίχλες, φάσες ή υδρόβια τότε ένα σκυλί επαναφοράς μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή. 

Θα συμβούλευα θερμά τους για πρώτη φορά ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλου να πάνε σε μία έκθεση, όπου να μπορούν να δουν τις διαφορετικές φυλές και να μιλήσουν ταυτόχρονα με τους ιδιοκτήτες τους. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εκθέσεις (όχι επαγγελματίες εκτροφείς), συνήθως, είναι πολύ ενθουσιώδεις για τη φυλή σκύλου που έχουν επιλέξει και οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι αρκετά ειλικρινείς για τις ιδιορρυθμίες των διαφόρων σκύλων, καθώς και για τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά τους.

Κουτάβι ή μεγαλύτερο σκυλί;

Αφού έχετε βρει μια φυλή που σας αρέσει, αρχίζει πραγματικά η σκληρή δουλειά, γιατί τότε θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε ένα κουτάβι ή ένα σκύλο μερικώς ή πλήρως εκπαιδευμένο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αγορά και η εκπαίδευση του δικού σας κυνηγόσκυλου από κουτάβι είναι η πιο ικανοποιητική επιλογή, αλλά είναι επίσης αυτή που μπορεί να προκαλέσει και την πιο στενάχωρη. Στις μέρες μας,  το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αναζήτησή σας για ένα κουτάβι και, φυσικά, υπάρχουν και οι μικρές αγγελίες στα κυνηγετικά περιοδικά. 

Να θυμάστε πάντα, όμως, ότι ένα κουτάβι δε συνοδεύεται από καμία εγγύηση ότι θα αποδειχθεί καλό στο κυνήγι. Υπάρχουν, εντούτοις, μερικά πράγματα που μπορούν να στρέψουν τις πιθανότητες προς όφελός σας. Πολλοί άνθρωποι θα ρωτήσουν πόσοι είναι οι πρωταθλητές στα pedigree τους. Το pedigree δείχνει  ότι οι πρόγονοί του κουταβιού έχουν αποδείξει την αξία τους στον ανταγωνισμό, αλλά από την άλλη πλευρά του νομίσματος ξέρω πολλά καλά σκυλιά που αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα ανεπαρκή στο κυνήγι, γι αυτό μην προεξοφλείτε μια γέννα, μόνο και μόνο επειδή δεν γεννήθηκε από πρωταθλητή.

Η επιλογή του κουταβιού ατομικά είναι δύσκολη. Με τα χρόνια έχω ακούσει πολλές συμβουλές, όπως να επιλέγετε πάντα ένα τολμηρό κουτάβι (αλλά θα καταλήξει να είναι πρόθυμο;), ή να πάτε για αυτό που μένει πίσω (θα αποδειχθεί να είναι πιο πιστό;) Ή το κουτάβι που φτάνει πρώτο στην τροφή (δείχνει αυτό όμως δύναμη χαρακτήρα;).

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά η δική μου διαδικασία είναι πολύ πιο απλή. Αν θέλω μια σκύλα ζητώ να απομακρυνθούν όλα τα αρσενικά σκυλιά και αν θέλω ένα σκύλο,  να απομακρυνθούν τα θηλυκά. Στη συνέχεια στέκομαι και παρακολουθώ.

Θα κοιτάξω τα σημάδια, τα μεγέθη, την ιδιοσυγκρασία του και αρχίζω να κάνω μια λίστα. Όταν καταλήξω σε ένα ζευγάρι θα ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά στη διαμόρφωσή τους. Ελέγχω το στόμα τους για να βεβαιωθείτε ότι το σαγόνι δεν είναι ούτε πιο κάτω ούτε πιο πάνω.  Ελέγχω τα μάτια και τα αυτιά τους για να βεβαιωθώ ότι είναι καθαρά και δεν έχουν καμία εκκένωση. Και στη συνέχεια ελέγχω ότι δεν υπάρχουν ομφαλοκήλες. Μορφολογικά το κουτάβι δεν μπορεί να το κρίνει κάποιος, όμως μια πρώτη άποψη μπορεί να τη σχηματίσει. Την οριστική μου απόφαση την παίρνω πολύ απλά με το αν μου αρέσει το κουτάβι – γιατί τελικά και ευελπιστώντας ότι θα το βλέπω για τα  επόμενα 12 περίπου χρόνια είναι πολύ καλύτερο να περνώ το χρόνο μου με ένα σκύλο που με ευχαριστεί να τον κοιτάζω.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της διαδρομής για την απόκτηση ενός κουταβιού είναι ότι τελικά δεν ξέρεις τι πραγματικά παίρνεις και αν και ξεκινάς από το μηδέν, το τελικό προϊόν θα είναι τόσο καλό ή κακό, αναλόγως πως θα το φτιάξεις.

Κάνετε τον προϋπολογισμό σας

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το κόστος της αγοράς ενός μερικώς εκπαιδευμένου ή πλήρως εκπαιδευμένος σκύλου είναι πάρα πολύ ακριβό, αλλά αν κάνετε τους υπολογισμούς γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να είναι πολύ αποδοτικό. Ένα πλήρως εκπαιδευμένο κυνηγόσκυλο θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει εντολές με το σφύριγμα, να μένει ακίνητο στο ξεπέταγμα του θηράματος, να λαμβάνει εντολές κατεύθυνσης, να “συμμαχεί” με τον αέρα, να είναι σταθερό στη φέρμα, να επαναφέρει ικανοποιητικά τα θηράματα και πολλά άλλα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει επίσης να έχουν την εμπειρία της πρώτης κυνηγετικής περιόδου ή τουλάχιστον να έχουν ακούσει τουφεκιές, και ως εκ τούτου είναι απίθανο ένα πλήρως εκπαιδευμένο σκυλί να είναι μικρότερο των δύο ετών.

Ο εκπαιδευτής θα διαθέσει σημαντικό χρονικό διάστημα για να φτάσει ένα σκύλο σε αυτά τα πρότυπα, είτε έχοντας αγοράσει το κουτάβι είτε εκτρέφοντας το ο ίδιος. Θα το έχει θρέψει  για δύο χρόνια, θα έχει πληρώσει για εμβολιασμούς και πολλά άλλα διάφορα έξοδα. Αν προσθέσετε το κόστος αγοράς ενός καθαρόαιμου κουταβιού, το κόστος της διατήρησης ενός σκύλου για δύο χρόνια τότε ένα πλήρως εκπαιδευμένο κυνηγόσκυλο είναι ίσως πιο οικονομική επιλογή, όμως μπορεί να υπάρχουν και παγίδες.

Βλέποντας το σκυλί σε δράση

Θα πρέπει πάντα να ζητάτε να δείτε μια επίδειξη του σκύλου, αλλά να γνωρίζετε ότι πολύ συχνά αυτό γίνεται στο “σύνηθες” έδαφος εκπαίδευσης του και με έμπειρο εκπαιδευτή. Μου είπαν κάποτε μια ιστορία για έναν άνθρωπο ο οποίος ήθελε να αγοράσει ένα Σέττερ από εκπαιδευτή-εκτροφέα που εδρεύει στην Αττική, η οποία πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει καλό μάθημα για κάθε υποψήφιο αγοραστή κυνηγόσκυλου.

Ο εκπαιδευτής θέλοντας να δείξει στην υποψήφιο αγοραστή ότι ο σκύλος φερμάρει  έβγαλε το σκύλο να τρέξει έξω από το κυνοτροφείο. Πράγματι ο σκύλος δεν πρόλαβε να τρέξει μερικά μέτρα και φερμάρει μπροστά από έναν θάμνο. Λευκή φέρμα υπέθεσε ο αγοραστής και ζητάει να δει άλλο σκύλο. Γρήγορα ό εκτροφέας παίρνει από τον “σωρό” ένα άλλο σκυλί και το βγάζει να τρέξει. Σύντομα το σκυλί φερμάρει μπροστά από τον ίδιο θάμνο. Λευκή φέρμα υποθέτει πάλι ο αγοραστής.Τον πείθει τελικά ο εκπαιδευτής και αγοράζει το σκυλί , ένα σκυλί που αποδείχτηκε μετά τις πρώτες εξόδους όχι ότι δεν ήταν καλό αλλά ότι δεν είχε περάσει ούτε τη βασική εκπαίδευση. Όταν μετά από 9 μήνες ο αγοραστής επισκέφτηκε το εκπαιδευτή να του πει για τα προβλήατα που αντιμετωπίζει με το σκυλί ο εκπαιδευτής πρόθυμα του πρότεινε να του δείξει ένα άλλο σκυλί το όποιο εάν του άρεσε θα τον έκαναν ανταλλαγή δίνοντας μερικά ευρω επιπλέον. Βγάζει το σκυλί να τρέξει και ως δια θαύματος φερμάρει στον ίδιο θάμνο που είχαν φερμάρει και τα άλλα σκυλιά που είχε κάνει επίδειξη ο κυνοτρόφος. Μόνο που αυτή τη φορά ο πονηρός εκπαιδευτής είχε βάλει το ορτύκι στο θάμνο. Αυτό που έκανε ο εκπαιδευτής ήταν να βάζει συνέχεια θήραμα στον συγκεκριμένο θάμνο για να φερμάρουν οι σκύλοι του. Έλα όμως που τους είχε γίνει συνήθεια και φέρμαραν χωρίς καν να μυρίσουν εάν υπήρχε θήραμα.

Επειδή στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι, θέλει μεγάλη προσοχή από που θα πάρετε το κυνηγόσκυλο σας. Έχει γεμίσει ο τόπος υποτιθέμενους εκπαιδευτές και κυνοτρόφους. Εμπιστευτείτε ανθρώπους με εμπειρία και προσπαθήστε να τους γνωρίσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Και μην ξεχνάτε, όπως μου είπε πρόσφατα εκτροφέας, έλα να διαλέξεις ότι χαρτιά θέλεις.

Να προσπαθείτε πάντα  να διαπραγματευτείτε μια “δοκιμαστική περίοδο” τουλάχιστον μια-δυο εβδομάδων ώστε να μπορείτε να γνωρίσετε λίγο το σκύλο και να δείτε εάν είναι κατάλληλο. Αξίζει, ακόμη,  να κανονίσετε μερικά μαθήματα με τον εκπαιδευτή, έτσι ώστε να μπορείτε να συνηθίσετε τις διάφορες εντολές που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου.

Να μην είστε υπερβολικά πρόθυμοι να κάνετε επίδειξη το νέο σκυλί σας και να το πάρετε για κυνήγι μετά από λίγες μόνο ημέρες, για το λόγο αυτό νωρίς το καλοκαίρι είναι μια καλή εποχή για να αγοράσετε ένα σκυλί. Θα σας δώσει μερικούς μήνες για τακτοποιηθείτε χωρίς να πιεστείτε.

Τέλος, να θυμάστε ότι «ένα κυνηγόσκυλο δεν είναι μόνο την κυνηγητική περίοδο” – θα πρέπει να συνεχίσετε την εκπαίδευσή του στη διάρκεια του έτους, και τα περισσότερα σκυλιά θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση αποκατάστασης μετά από έναν κουραστικό χειμώνα.

O iHunter
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ