Αρχική » Grid with Sidebar » Καταστρεφουν το Βερμιο….

Καταστρεφουν το Βερμιο….

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
Σύμφωνα με χτεσινά (8/1/2014) δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης έδωσε την τελική έγκριση για την έναρξη εργασιών για την εγκατάσταση του φαραωνικού αιολικού βιομηχανικού πάρκου στο Βέρμιο, το οποίο αποτελεί ίσως έναν από τους καταλληλότερους ορεινούς όγκους της χώρας για πλήθος δραστηριοτήτων όπως ο οικοτουρισμός, η βιολογική κτηνοτροφία, το κυνήγι και πολλές.
 
Αν και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η κατασκευάστρια εταιρία για το συγκεκριμένο έργο μόνο έωλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, οι Δήμοι Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας και τα Δασαρχεία Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας την ενέκριναν τελικά χωρίς καμία εξαίρεση.
 
Τις αρνητικές συνέπειες της συγκεκριμένης “επένδυσης” τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη των πολιτών, τις έχουμε αναλύσει σε παλαιότερες αναρτήσεις και στις επίσημες τοποθετήσεις μας (βλ. παραπομπή στο τέλος του κειμένου).
 
Οι μόνοι φορείς που αντέδρασαν στην παραπάνω επερχόμενη καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου επένδυση, ήταν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις (ΚΣΕ, ΚΟΜΑΘ, Κυνηγετικοί Σύλλογοι Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας) και μερικοί τοπικοί φορείς όπως για παράδειγμα ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, οι θέσεις των οποίων αγνοήθηκαν.
 
Με την κοινωνία σε πλήρη άγνοια, τις διάφορες οικολογικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις να τηρούν ύποπτη σιγή ιχθύος και με πλήρη αδιαφάνεια στις διαδικασίες, οι Πολιτικοί και οι αρμόδιες Υπηρεσίες παρέδωσαν με προκλητική ευκολία το Βέρμιο βορά στη λαίλαπα της πράσινης (βλ. μαύρης) ανάπτυξης.
 
θα μπορούσε να πει κανείς πως με τους παραπάνω φορείς να τηρούν ουδέτερη ή θετική στάση, οι κυνηγοί είμαστε οι τρελοί της υπόθεσης.
 
Ευχόμαστε να είναι έτσι και να φοβόμαστε κάτι που δεν υπάρχει.
 
Ο Κ. Σ. Βέροιας θα προχωρήσει άμεσα σε φωτογραφική κάλυψη των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και θα διανοιχθούν τα 100 (!) χιλιόμετρα νέων δρόμων στις πιο ανέπαφες περιοχές του Βερμίου, έτσι ώστε να μπορούμε στο μέλλον να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα και να κρίνουμε πλέον επί του πραγματικού μεγέθους των συνεπειών στο φυσικό περιβάλλον και όχι επί θεωρητικών προσεγγίσεων όπου η επικοινωνιακές πολιτικές και η συγκάλυψη όπως φαίνεται κάνουν θαύματα.
 
Σε περίπτωση που αποδειχτεί στο χρόνο πως τελικά οι κυνηγοί είχαμε δίκιο και η συγκεκριμένη παρέμβαση θα είναι όντως καταστροφική, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τότε εκ νέου στη δημοσιότητα το ιστορικό των διαδικασιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσιακούς παράγοντες που την ενέκριναν. Και τούτο διότι η λήθη και η ανωνυμία δίνει διαχρονικά τη δυνατότητα να μένουν άφθαρτοι, ατιμώρητοι και απτόητοι οι συντελεστές κάθε ενέργειας που έρχεται σε αντίθεση με το κοινό όφελος, όπως συμβαίνει με τις ενέργειες που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία.
 
Σ. Σ. Ο Δήμος Νάουσας ήταν αρχικά αρνητικός στη βιομηχανοποίηση του Βερμίου και στην επιχειρηματολογία του ενσωμάτωσε πλήρως τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ