Αρχική » Grid with Sidebar » Κυπρος : Νομοσχεδιο για την αλεπου

Κυπρος : Νομοσχεδιο για την αλεπου

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
Ένα από τα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το θήραμα στην Κύπρο είναι ο αυξανόμενος αριθμός αλεπούδων που παρατηρείται. Το συγκεκριμένο είδος έχει την ικανότητα να κρύβεται τέλεια με σχεδόν κανένα φυσικό εχθρό, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται όλο και πιο συχνά επιδρομές σε θηρεύσιμα και άλλαείδη της Κυπριακής πανίδας αλλά και σε επαγγελματικά ή οικιακά υποστατικά εκτροφής πουλερικών, κουνελιών κ.λ.π. Οι κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες που έγιναν για έλεγχο του πληθυσμού, έφεραν σχεδόν μηδενικά απτελέσματα, επειδή ακριβώς μπορεί να διαφεύγει ή να αποφεύγει των μεθόδων αυτών.
 
Η Ομοσπονδία μας είχε την πάγεια θέση ότι η διαχείριση της αλεπούς θα πρέπει να μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Ταμείου Θήρας και να ενταχθεί στο ευρύτερο έργο της Υπηρεσίας για την αειφόρο διαχείριση της πανίδας. Όπως προαναφέραμε οι διάφορες μέθοδοι που έχουν εφαρμοστεί, με κυριότερη την τοποθέτηση δηλητηρίων όχι μόνο δεν απέφερε καρπούς αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν θανατώσεις διαφόρων ειδών της πανίδας του τόπου.
 
Πέραν αυτού πολλοί κυνηγετικοί σκύλοι έχουν θανατωθεί από την κατανάλωση των δολωμάτων.
 
Με βάση τα πιο πάνω εισηγούμαστε όπως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού, για τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να μεταφερθεί η διαχείριση της αλεπούς στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικά στο Ταμείο Θήρας, τύχει υποστήριξης από όλους τους βουλευτές.
 
Σύμφωνα με την εισήγηση της Ομοσπονδίας, η αλεπού θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των θηρεύσιμων ειδών για να μπορέσει έτσι να υπάρξει πραγματική μείωση του πληθυσμού, κάτι που έχει επισημανθεί ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα, από όλα τα αρμόδια όργανα.
 
Είμαστε σίγουροι ότι οι βουλευτές μας θα επιδείξουν, για ακόμα μία φορά, την υπευθυνότητά τους και θα μελετήσουν την εισήγησή μας σε βάθος και ότι στο τέλος το αίτημά μας θα τύχει της έγκρισης του κοινοβουλίου.
Αναφέρουμε τέλος ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και η Ομοσπονδία μας έχει κληθεί να καταθέσει τις θέσεις της. 
 
Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ