Αρχική » Grid with Sidebar » Μυστικα για μανιταροσυλλεκτες!

Μυστικα για μανιταροσυλλεκτες!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τα μανιτάρια απαιτούν προσεκτικό χειρισμό στη συλλογή και μεταφορά τους για να διατηρήσουν την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους μέχρι την κατανάλωση. Χρειάζεται ένα κοφτερό μαχαίρι για να κοπούν, ενώ δεν πρέπει να πλυθούν με νερό αλλά να καθαριστούν προσεκτικά επί τόπου.
 
Η Opinel έρχεται και δίνει τη λύση. Τόσο απλή, που είναι καταπληκτική. Συνδυάζοντας έναν κοφτερό σουγιά με ένα μικρό βουρτσάκι καθαρισμού, επιτυγχάνει το ιδανικό και απαραίτητο πολυεργαλείο του μανιταροσυλλέκτη. Γιατί, μια «αιωνόβια» εταιρεία δεν πρέπει να επαναπαύεται στις δάφνες της αλλά να μετασχηματίζει συνεχώς τις έξυπνες ιδέες σε πρακτικές λύσεις.
 
Κόψτε, σκουπίστε, τελειώσατε…
 
Χόρτα και χώμα θα αφαιρεθούν πανεύκολα από τα πιο δύσκολα σημεία, ακόμη και αν είναι κολλημένα από την πρωινή υγρασία.
 
Η σκληρή τρίχα από αγριογούρουνο εγγυάται την απαραίτητη αντοχή και ευελιξία σε κάθε περίπτωση, χωρίς να καταστραφεί ακόμη και το πιο μαλακό καπέλο ενός ώριμου αγαρικού.
 
Εργονομικές λύσεις
 
Η ξύλινη, κυρτή και μακριά λαβή από οξιά ή βελανιδιά, προσφέρει ένα εργονομικό κράτημα και διευκολύνει την κίνηση του χεριού για να κοπεί το μανιτάρι «τραβώντας» το μαχαίρι σαν δρεπάνι προς το μέρος μας.
 
Μπορεί να τοποθετηθεί κρίκος ή κορδόνι στην τρύπα που υπάρχει στη λαβή, αν δεν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει την καταπληκτική θήκη από καραβόπανο και δέρμα που στερεώνεται στη ζώνη.
 
Ενα ακόμη σημείο που δείχνει τη βαθιά γνώση των σχεδιαστών της Opinel για τον μανιταροσουγιά και τη χρήση του είναι ο εναλλακτικός τρόπος ανάρτησης της θήκης με κρίκο για να μην εμποδίζει τις κινήσεις του μανιταροσυλλέκτη που πρέπει συνεχώς να γονατίζει και να διπλώνεται για να μαζέψει τα πολύτιμα μανιτάρια του.
 
 
Ασφαλής περιστροφή
 
Ο τρόπος που η Opinel ασφαλίζει τα μαχαίρια της είναι απλός αλλά αποδοτικός. Ενα μεταλλικό δαχτυλίδι στη βάση της λάμας μπορεί να την κρατήσει ανοιχτή για χρήση ή κλειστή αναδιπλούμενη μέσα στη λαβή της, ασφαλίζοντας με μια απλή περιστροφή.
 
Ο σουγιάς που δοκιμάσαμε σε πραγματικές συνθήκες στο δάσος, εκτός από την απλή έκδοση με τη λαβή από ξύλο οξιάς, έρχεται και σε μια εντυπωσιακή ξύλινη κασετίνα- προθήκη που περιλαμβάνει και τη θήκη από καραβόπανο.
 
Στην έκδοση αυτή η λαβή είναι από βελανιδιά με τα χαρακτηριστικά νερά του ξύλου να προσδίδουν μια άλλη ομορφιά.
 
Η τιμή του απλού μανιταροσουγιά είναι 18 ευρώ και μαζί με τη θήκη και τη λαβή από ξύλο βελανιδιάς είναι 40 ευρώ. Ολα τα προϊόντα της Opinel εισάγονται στην Ελλάδα από την ΥΙΟΙ Δ. ΒΡΑΧΝΟΥ Ο.Ε. ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 35 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ.: 210-41 76 488. Αποκλειστικός Εισαγωγέας & Διανομέας για την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Χρήσιμες συμβουλές
 
Τα μανιτάρια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ευαισθησία. Μαζεύουμε μόνο όσα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τρώγονται και όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην ησυχία τους, χωρίς να τα καταστρέψουμε, για να επιτελέσουν το χρήσιμο έργο τους. Την ανακύκλωση των φυτικών υλικών του δάσους.
 
Δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ τραβώντας τα με το χέρι ή κλοτσώντας τα. Τα κόβουμε προσεκτικά με μαχαίρι χαμηλά στο χώμα, φροντίζοντας να μην καταστραφεί η υπόγεια ρίζα τους και σκεπάζουμε μετά με φύλλα ή χόρτα το σημείο του εδάφους από όπου αφαιρέσαμε το μανιτάρι για να διατηρηθεί η απαραίτητη υγρασία όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Ο καυτός ήλιος και ο ξηρός αέρας είναι αυτά που «σκοτώνουν» τα μανιτάρια μια ώρα γρηγορότερα. Ετσι φροντίζουμε να διατηρείται μια υγιής και υγρή βάση αναπαραγωγής και ο υπόγειος μύκητας καρποφορεί συνεχώς.
 
Το κόψιμο του μανιταριού γίνεται με ένα κυρτό μαχαίρι που πρέπει να τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά της βάσης του και να «σύρεται» προς το μέρος μας και όχι τρυπώντας την με τη μύτη ενός μεγάλου μαχαιριού, γιατί έτσι μπορεί να καταστραφεί το υπόγειο μυκήλιο ή να κοπούν μανιτάρια που αρχίζουν να διαμορφώνονται υπογείως.
 
Πολλές φορές βλέπουμε μεγάλα μανιτάρια να είναι πληγωμένα με μαχαίρι στη βάση τους. Είναι αυτά που τραυματίστηκαν από απρόσεκτους συλλέκτες όταν ακόμη μεγάλωναν κρυμμένα κάτω από τα φύλλα, δίπλα στα μεγάλα «αδερφάκια» τους.
 
Ο καλός σουγιάς του μανιταροσυλλέκτη, όπως είναι αυτός της Opinel, πρέπει να έχει κυρτό σχήμα στη λάμα, ακριβώς για να αποφεύγονται άσκοποι και καταστρεπτικοί τραυματισμοί των μανιταριών που μεγαλώνουν κρυφά από τα μάτια μας.
 
Θωμάς Μπατσέλας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θωμάς Μπατσέλας
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ