Αρχική » Grid with Sidebar » Οι μπεκατσες ερχονται….

Οι μπεκατσες ερχονται….

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF
 
 
Ο  Οκτώβριος είναι ο πιο περίεργος μήνας για τους μπεκατσοκυνηγούς. Τα περάσματα των αποδημητικών έχουν αρχίσει, εμφανίζονται ήδη τσίχλες και φάσες σε αριθμούς που αρχίζουν να δικαιολογούν τις πρώτες εξορμήσεις, ενώ οι μπεκατσοκυνηγοί, ακόμη και οι πιο ανυπόμονοι, απλά προετοιμάζονται.
 
Οι πρώτες βιαστικές και ανυπόμονες μπεκάτσες  όμως, πέρασαν ήδη από την χώρα μας  με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σποραδικές και μεμονωμένες εμφανίσεις έχουν καταγραφεί, οι πιο πολλές από τους κυνηγούς λαγού και αγριογούρουνου, που τις ξεσηκώνουν αναπάντεχα.
 
 
Από πού μας έρχονται αυτές οι βιαστικές μπεκάτσες? Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει και να προσδιορίσει με ακρίβεια. Το να καλύψει 1000 χιλιόμετρα σε 2-3 μέρες φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τα φαντάσματα αυτά του δάσους. Από  τις πιο κοντινές μας, στις Δειναρικές Άλπεις και τα Καρπάθια, μέχρι τις μακρινές από τις χώρες της Βαλτικής και τον Καύκασο, είναι δυνατόν να μας έρθουν  στα πρώιμα αυτά περάσματα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.
 
Η παρακολούθηση των πουλιών που έχουν τοποθετηθεί πομποί από το Game&Wild conservation trust της Αγγλίας  έδειχνε μια ανησυχητική ηρεμία  τόσο για τα πουλιά της Καρελίας και Βαλτικής όσο και για τα πολύ απομακρυσμένα της Ασιατικής Σιβηρίας όπως ο Monkey, ή μήπως αυτό οφείλεται σε  κακές συνθήκες λήψης των σημάτων τους  και τα πουλιά έχουν αρχίσει ήδη να μετακινούνται από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ?
 
 
Το σίγουρο πάντως είναι ότι στην Ανατολική Ρωσία και Σιβηρία άρχισαν να σημειώνονται  χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από το μηδέν,  και  ήδη μία από τις θηλυκές μπεκάτσες έχει μετακινηθεί  πλησιάζοντας την Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πέρασε στην Ευρώπη, διασχίζοντας την οροσειρά των Ουραλίων που αποτελεί τον φυσικό φράχτη ευρωπαϊκής και ασιατικής (σιβηρική) Ρωσίας, με ένα καταπληκτικό άλμα 2000 χιλιομέτρων σε δέκα μέρες, από τις 16.Σεπτεμβρίου που έδωσε το τελευταίο στίγμα από την περιοχή φωλεοποίησης   μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. που επανεμφανίστηκε δυτικότερα.
Ύστερα  από μια αναμενόμενη στάση για ξεκούραση και τροφή, μετακινήθηκε ακόμη 800 χιλιόμετρα δυτικότερα, κάπου μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου, με ρυθμό και μέση ταχύτητα μετακίνησης όμως, μικρότερο από τον αρχικό των 200 χιλιομέτρων την ημέρα.
 
Συγκρίνοντας τη πορεία της με την αυτή που είχε στο τέλος της άνοιξης διαπιστώνουμε μια αξιοθαύμαστη ταύτιση, που μόνο σε αεροπορικές πτήσεις με τη βοήθεια ραντάρ και τεχνικών βοηθημάτων επιτυγχάνεται. 
 
Η Ουκρανία, στην οποία πλησιάζει η μπεκάτσα, αποτελεί μια θέση κλειδί για την κατεύθυνση της μετανάστευσης , όπου οι επικρατούσες κάθε φορά μετεωρολογικές  συνθήκες θα καθορίσουν την πορεία της, όπως  και πολλών άλλων μεταναστευτικών πουλιών.
Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από όπου οι μετακινήσεις των αποδημητικών μπορούν να ακολουθήσουν δρόμους  που θα τα οδηγήσουν από την Αγγλία στα δυτικά, από όπου ξεκίνησε η συγκεκριμένη μπεκάτσα, μέχρι την Τουρκία και το Ιράν στα νοτιοανατολικά, με όλες τις ενδιάμεσες επιλογές και θέσεις.
 
Αν έχουμε υψηλά βαρομετρικά στην Καρελία (Σκανδιναβία και Βαλτική)  και βαθιά βαρομετρικά στην ΝΑ Μεσόγειο (Κύπρος, Ελλάδα) τότε είναι σίγουρο ότι πολλά από τα πουλιά θα παρασυρθούν από τους ισχυρούς βοριάδες που θα πνέουν στην περιοχή και αναγκαστικά θα παρασυρθούν στο πρώτο τους άλμα  προς τον Δούναβη. Είναι ακριβώς οι κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την χώρα μας για την χειμερινή μετανάστευση.
Αν αντίθετα επικρατήσουν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι στην Ουκρανία, εξ αιτίας πολύ βαθιών βαρομετρικών στην Μάγχη και την βόρεια Ευρώπη, θα σπρώξουν τα πουλιά βορειότερα από τις Άλπεις προς την Κεντρική Ευρώπη και τις Γαλλικές και Ισπανικές ακτές του Ατλαντικού.
 
Μέχρι τώρα  οι συνθήκες δεν είναι αρνητικές για μας. Τις περισσότερες μέρες του φθινοπώρου επικράτησαν  βόρειοι άνεμοι  που σίγουρα θα φέρουν περισσότερα πουλιά σε μας ας συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό. Η μακροπρόθεσμη τάση του καιρού δεν αλλάζει εύκολα και οι βόρειοι άνεμοι θα κυριαρχούν τον φετινό χειμώνα όπως διαφαίνεται, σε αντίθεση με τους κυρίαρχους νοτιάδες που είχαμε τα 2-3 τελευταία φθινοπωρινά χρόνια και ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν τοίχος, κρατώντας τα πουλιά βορειότερα  από τον Δούναβη.
 
 
Οι βοριάδες δυναμώνουν ενώ οι μπεκάτσες ξεκίνησαν ήδη για το χειμερινό τους ραντεβού. Αυτή την χρονιά ας ευχηθούμε να είμαστε εμείς οι κυνηγοί που θα ευνοήσει ο Αίολος με τους ανέμους του. 
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Σκανδιναβία αναφέρουν ασυνήθιστα μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών που σημαίνει ότι άρχισαν να κατεβαίνουν χαμηλότερα από της αρκτικές περιοχές της Λαπωνίας και προετοιμάζονται για να πετάξουν νοτιότερα.
 
Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Ας ετοιμάζονται οι μπεκατσοκυνηγοί… 
 
του Θωμά Μπατσέλα για το ihunt.gr
 

Ο Θωμάς Μπατσέλας είναι ένας μπεκατσοκυνηγός από την Καστοριά ο οποίος έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με τις συνήθειες και τη βιολογία της μπεκάτσας.Πέραν του χρόνου που αφιερώνει κάθε χρόνο στο (κατά αποκλειστικότητα) κυνήγι της, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη και την καταγραφή των συνηθειών της με στατιστικά στοιχεία που θα ζήλευαν οι καλύτεροι θηραματολόγοι.Μετά τα πρώιμα περάσματα στις αρχές του μήνα και μπαίνοντας στο τρίτο και τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν τα μεγάλα περάσματα της βελουδομάτας, όλοι οι λάτρεις του είδους βρίσκονται σε επαγρύπνιση και ονειρεύονται την πρώτη συναντηση με το αγαπημένο τους θήραμα.Έτσι κι εμείς, σκεφτήκαμε πως εν αναμονή του ερχομού τους, δε θα μπορούσαμε να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του ihunt κάτι καλύτερο, από ένα άρθρο του Θωμά, με το οποίο μας φέρνει ένα βήμα πιό κοντά με την πρώτη συνάντηση με τη βασίλισσα του δάσους.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ