Αρχική » Grid with Sidebar » Το κυνηγι σωζει τις… φυλες

Το κυνηγι σωζει τις… φυλες

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
O Ivo Geminianni είναι γέννημα-θρέμμα κυνόφιλος, αφού κληρονόμησε το πάθος για τα σκυλιά και την επωνυμία «Del Sole» από τον πατέρα του, παρότι όπως συμβαίνει συχνά, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση δεν κληρονόμησε και όλη του την ικανότητα.
 
Οταν ήταν ακόμη στη ζωή ο πατέρας του ο νεανικός ενθουσιασμός του Ivo τον έκανε να αντιλέγει σχεδόν τις θεωρίες του. Ομως μετά τον θάνατό του ξαναέκανε τα πράγματα όπως ακριβώς έκανε εκείνος και μάλιστα στην αναπαραγωγή χρησιμοποίησε όλες τις μεθόδους του. Ακόμη και σήμερα μετανιώνει που δεν τον υποστήριξε όπως του άξιζε.
 
 
Οι αγώνες είναι ένας καλός λόγος για να βελτιώνουμε τις φυλές των σκύλων αλλά οι φυλές σώζονται και υπάρχουν μόνο μέσα από το κυνήγι
 
Πολλοί είναι οι πρωταθλητές Πόιντερ και Σέττερ που έχουν βγει από την εκτροφή του και που ποτέ δεν αναφέρει, αλλά που τους θυμάται όλους, ακόμη και τον λιγότερο σημαντικό.
 
Στις ημέρες μας, ο Rapace Del Sole είναι σίγουρα ο πιο τυπικός και κλασικός πρωταθλητής απ’ όλους και αντιπροσωπεύει το δικό του ιδανικό Αγγλικό Σέττερ. Αυτός ο στόχος, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα των διδαχών του πατέρα του.
 
Ο Ivo Geminianni είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις του «Εθνους – Κυνήγι» και ο Γιάννης Φουτρής μας βοήθησε εκτελώντας χρέη διερμηνέα.
 
-Πόσο βοηθούν οι αγώνες στη δημιουργία άριστων κυνηγόσκυλων;
 
Μετά από αρκετά χρόνια εκτροφής Αγγλικών Σέττερ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αγώνες είναι ένας καλός λόγος για να βελτιώνουμε τις φυλές των σκύλων αλλά οι φυλές σώζονται και υπάρχουν μόνο μέσα από το κυνήγι. Εδώ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, έχετε ακόμη άγριο θήραμα και αυτό σας βοηθάει να έχετε κυνηγετικά σκυλιά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Θα το πω για ακόμη μια φορά…
 
Οι φυλές διατηρούνται και βελτιώνονται μόνο από τους κυνηγούς. Ολα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Με τους αγώνες αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των σκύλων. Θέλετε να βρείτε καλούς σκύλους; Ψάξτε τους στα κυνηγοτόπια…
 
 
O Ivo Geminianni με τον Θόδωρο Μαγουλά.
 
-Ο Ivo Geminianni δίνει προτεραιότητα στη μορφολογία ή στις κυνηγετικές ικανότητες;
 
Η μορφολογία είναι χρήσιμη και είναι καλό οι ιδιοκτήτες των Σέττερ να προσπαθούν να πληρούν τα σκυλιά το μορφολογικό πρότυπο της φυλής γιατί η μορφολογία βοηθάει πολύ στην εργασία. Βοηθάει δηλαδή το σκύλο να κυνηγήσει. Το κεφάλι, η έκφραση που πρέπει να έχει ένα Σέττερ δεν χρησιμεύουν στον σκύλο όταν εργάζεται.
 
Ομως το πώς είναι κατασκευασμένος ο ώμος του, πώς είναι φτιαγμένα τα πίσω πόδια του, η γραμμή της σπονδυλικής του στήλης ή τα νώτα του είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλή εργασία.
 
Το σίγουρο είναι ότι μόνο οι σκύλοι που ανταποκρίνονται στο μορφολογικό πρότυπο της φυλής μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πολύωρα και δύσκολα κυνήγια.
 
 
O Ivo Geminianni με τον Pino Dellatorre στο πλαίσιο της 37ης Εκθεσης Εκτροφής – Μορφολογίας του ΟΚΑΔΕ.
 
-Ποιο είναι το ιδανικό Σέττερ;
 
Δύσκολη ερώτηση για να δώσω μια εύκολη απάντηση. Θεωρώ ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το ιδανικό Σέττερ. Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω την άποψη που έχω για το ιδανικό Σέττερ για τον εαυτό μου μια και είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν θα ήθελα να το μοιραστώ…
 
Πολλοί είναι οι πρωταθλητές Πόιντερ και Σέττερ που έχουν βγει από την εκτροφή σας. Ποια από τις δύο φυλές σάς έχει κλέψει την καρδιά;
 
Και τα Σέττερ και τα Πόιντερ είναι καλά σκυλιά και αυτό είναι το πρώτο που με ενδιαφέρει. Δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στις δύο φυλές. Η κάθε φυλή έχει τον χαρακτήρα της και πολλές φορές ο χαρακτήρας και η απόδοση ενός σκύλου εξαρτάται από το θήραμα που κυνηγάνε. Σε κυνηγότοπους όπου το θήραμα είναι ελάχιστο ακόμη και ένα Πόιντερ γίνεται πιο επιφυλακτικό από ό,τι είναι συνήθως.
 
-Ποια η άποψή σας για τα ελληνικά Σέττερ;
 
Ξέρω τα ελληνικά Σέττερ που συμμετέχουν στους αγώνες και εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι πρέπει να κοιτάξετε την ποιότητα και όπως σας είπα την ποιότητα την κερδίζετε με τους αγώνες. Φαίνεται ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο το κρέας απ’ ό,τι ο καπνός.Θεωρώ ότι είστε τυχεροί που έχετε ακόμη πολλά άγρια θηράματα στη χώρα σας και αυτό βοηθάει τους κυνηγούς να έχουν καλά σκυλιά στα χέρια τους.
 
Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το μεγάλο αυτό προνόμιο για να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο το επίπεδο αυτής της εξαιρετικής φυλής.
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ