Ομελέτα με μορχέλες

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

Οι μορχέλες, ξανθωπές ή μαυριδερές, είναι από τα πιο νόστιμα και περιζήτητα μανιτάρια αλλά και από τα πιο δύσκολα στη συλλογή τους. Οταν όμως βρεθούν, το μαγείρεμά τους είναι μια πανδαισία γεύσης ξεχωριστής.
 
Εχουν έντονο και δυνατό άρωμα και ταιριάζουν πάρα πολύ σε ομελέτες και σούπες, όπου μπορούν να δέσουν με τα υπόλοιπα υλικά και να φτιάξουν ένα μοναδικό κάθε φορά μπουκέτο αρώματος και γεύσης.
 
Οχι βέβαια ότι δεν μπορούν να μαγειρευτούν ψητές ή τηγανητές ή ακόμη και να αποτελέσουν τη γέμιση για το ψητό πασχαλιάτικο αρνί στη σούβλα, όταν οι ημερομηνίες και ο καιρός μας βολεύει. Το δύσκολο είναι να βρεθούν οι μορχέλες, τα υπόλοιπα παλεύονται. Μέχρι και γεμιστές μπορούν να γίνουν με τυριά.
 
Το περίεργο κυψελωτό σχήμα των μανιταριών αυτών, εκτός από ασφαλές κλειδί αναγνώρισης, αποτελεί και μια καλή κρυψώνα για ζωύφια και μικροοργανισμούς που τις καταβροχθίζουν, αλλά και βρίσκουν ένα καλό σημείο κρυψώνας.
 
 
Στο καλάθι
 
Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε μόλις μαζέψουμε τις μορχέλες στο ύπαιθρο είναι να καθαρίσουμε από χώμα και άμμο το πόδι και το κυψελωτό καπέλο τους πριν τις τοποθετήσουμε στο καλάθι.
 
Η βάση του ποδιού και όποια σημεία δείχνουν να καφετιάζουν ή είναι φαγωμένα αφαιρούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Οταν δεν είναι φρέσκες, το πόδι είναι αρκετά σκληρό και πρέπει να το αφαιρούμε ολόκληρο.
 
Στο καθάρισμα στο σπίτι δεν σηκώνει πινέλα και σφουγγαράκια αλλά τρεχούμενο νερό. Από τα λίγα μανιτάρια που πρέπει να πλένουμε με νερό της βρύσης.
 
Καλό είναι, όσο και αν χαθεί η ομορφιά τους, να τις κόψουμε στη μέση κατά μήκος. Ετσι ελέγχουμε και το εσωτερικό τους σε τι κατάσταση είναι και κυρίως μπορούν να αφαιρεθούν άμμος και ζωύφια.
 
Τις βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή λεκάνη με νερό και ρίχνουμε μπόλικο χοντρό αλάτι που θα σκοτώσει τα τυχόν έντομα που είναι κρυμμένα. Αφού παραμείνουν στο αλατόνερο αρκετή ώρα, τις ξεπλένουμε καλά να φύγει το αλάτι, τις στραγγίζουμε και είναι έτοιμες για μαγείρεμα.
 
 
Ως ανοιξιάτικα μανιτάρια επιζητούν το φρέσκο κρεμμυδάκι, σε όλους τους συνδυασμούς μαγειρέματος, και ταιριάζουν απόλυτα με όλα τα είδη τυριών.
 
Η πρόσφατη καλή σοδειά βοήθησε να ετοιμαστούν συγχρόνως δύο πιάτα διαφορετικά, με βάση όμως πάντα τυριά και φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο εκείνη την ώρα από τον κήπο, για να δώσει το μέγιστο της γεύσης του. Οι μορχέλες έτσι και αλλιώς θα είναι της ώρας.
 
Για την ομελέτα θα βάλουμε πρώτα στο τηγάνι το κρεμμυδάκι με λίγο φρέσκο σκόρδο και καπνιστό «απάκι» ή κάποιο άλλο τύπο καπνιστού ή παστού χοιρινού. Ενα μαλακό κίτρινο τυρί, ένα σκληρό και η παραδοσιακή φέτα, κομμένη σε κυβάκια, είναι το υπόλοιπο συμπλήρωμα.
 
Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και αρχίσει το κρέας να τσιγαρίζεται, ρίχνουμε τις μορχέλες στο τηγάνι. Αφού μαλακώσουν και αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτουμε τα τυριά και τα αβγά που τα έχουμε ομογενοποιήσει από πριν.
 
Χωρίς να ανακατεύσουμε τα υλικά, τα αφήνουμε να ψηθούν στο τηγάνι από την κάτω πλευρά και μόλις αρχίσουν να ψήνονται τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για να ψηθούν και από πάνω με την αντίσταση. Οταν τα τυριά αρχίζουν να χρυσίζουν και η φέτα να ξεχωρίζει είναι έτοιμη η ομελέτα και σερβίρεται με κόκκινο κρασί και φρέσκο ζεστό ψωμί.
 
Συνταγή
 
Για την ομελέτα θα χρειαστούμε:
• 10-15 μορχέλες κομμένες στη μέση
 
• δύο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα και με τα πράσινα φύλλα τους
 
• ένα μικρό σκορδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο, μόνο το άσπρο μέρος
 
• 50 γραμμάρια μαλακό κίτρινο τυρί κομμένο σε μικρά κυβάκια
 
• 50 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο
 
• 50 γραμμάρια φέτα σε κύβους
 
• 150 γραμμάρια χοιρινό καπνιστό «απάκι» κομμένο σε μικρά κομμάτια
 
• αλάτι, πιπέρια χρωματιστά, βούτυρο γελαδινό.
 
 
Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και αρχίσει το κρέας να τσιγαρίζεται ρίχνουμε τις μορχέλες στο τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
 
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ
 
 

Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box