Δενδρότσιχλα (Turdus viscivorus)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

 

Η Φωνή του 

 

Είναι η λιγότερο μεταναστευτική από τις υπόλοιπες τσίχλες. Το φθινόπωρο σχηματίζει χαλαρές ομάδες από οικογένειες. Το χειμώνα συνήθως ζει μοναχικά.Παλιότερα υπήρχε μόνο σε μεσαία και υψηλότερα ηπειρωτικά γεωγραφικά πλάτη. Αλλά τα τελευταία 200 χρόνια έχει επεκταθεί στην ωκεάνια ζώνη, κυρίως στη Βρετανία και την Ιρλανδία.Παρά την τολμηρή και ρωμαλέα εμφάνιση της, την αντοχή της στη βροχή και στον αέρα, είναι τρωτή στο κρύο, κυρίως στο χιόνι και τον πάγο. Επίσης αποφεύγει ξηρές και πολύ ζεστές περιοχές. Σε ορεινές περιοχές προτιμά μεσαία υψόμετρα από 800-1800 μέτρα. Στη μεσογειακή ζώνη επιλέγει βιότοπους με ψηλά δέντρα και ανοικτές χορτολιβαδικές εκτάσεις. Όχι όμως κοντά σε ανθρώπους. Αποφεύγει γυμνές από δέντρα περιοχές ακόμα και αυτές με αραιή κάλυψη καθώς και τους υγροτόπους.Στη βόρεια και ανατολική εξάπλωση της στην Ευρώπη οι πληθυσμοί της είναι μεταναστευτικοί, ενώ στη νότια και δυτική εξάπλωση είναι περισσότερο ενδημικοί. Εκεί παρατηρούνται μικρές τοπικές μετακινήσεις κυρίως για εξεύρεση τροφής.

Τροφή

Τρέφεται με μια ποικιλία ασπόνδυλων και με καρπούς κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τρέφεται στο έδαφος, στα δέντρα και τους θάμνους, καθώς και στον αέρα όπου συλλαμβάνει έντομα. Επίσης τη βλέπουμε να πετάει στο ενάμιση μέτρο από το έδαφος για να συλλέξει βατόμουρα. Στην Ελλάδα τροφή της είναι και οι καρποί των παρασιτικών φυτών(ιξός):  Viscum album, παρασιτικού φυτού της ελάτης και του Loranthus europaeus, παρασιτικού φυτού της δρυός και της καστανιάς. Μάλιστα η τσαρτσάρα, με τα κόπρανα της συμβάλει καθοριστικά στην εξάπλωση των σπόρων του παρασίτου στα υγιή δέντρα , με αποτέλεσμα να προκαλείται από το παράσιτο ζημιά στην ποιότητα του ξύλου(της ελάτης κυρίως)
Είναι είδος που ζει κοπαδιαστά κυρίως, στα τέλη του καλοκαιριού και αρχές του φθινοπώρου.

Αναπαραγωγή

Μετά των Οκτώβριο βλέπουμε τα ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα να αμύνονται συγκεκριμένες περιοχές όπως ομάδες δέντρων όπου υπάρχει τροφή. Οι χωροκράτειες που καταλαμβάνουν τα ζευγάρια είναι πολύ μεγάλες σε σύγκριση με αυτές του κότσυφα και της κελαηδότσιχλας στην ίδια περιοχή.Αρχίζει να γεννάει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ στο βορρά η έναρξη της ωοτοκίας φτάνει και τις αρχές Μάιου. Γεννάει 3-5 αυγά και φωλεοποιεί 2-3 φορές. Η διάρκεια της επώασης είναι 12-15 ημέρες και οι νεοσσοί πετούν στις 12-15 ημέρες.

Πηγή : Δ' Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος

 

Facebook Comments Box