Ψαρόνι (Sturnus vulgaris)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

 

Η Φωνή του 

 

Διαστάσεις

Μήκος σώματος:  37 – 42 cm
Άνοιγμα φτερών:   32 – 37 cm
Βάρος αρσενικού:  45 – 108 gr
Βάρος θηλυκού:   41 – 101 gr

Γνωρίσματα

Σκοτεινόχρωμο πουλί του οποίου το πτέρωμα έχει πολλές μικρές λευκές κηλίδες και ιριδίζει.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Σκανδιναβίας, και στην ανατολική και νότια Ασία. Διαχειμάζει στη βόρεια και κεντρική Αφρική και στην Ινδία.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή


Είδος αποδημητικό με πληθυσμούς που δεν μεταναστεύουν (νοτιο δυτική Ευρώπη)
Αναπαράγεται σε μια μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων που περιλαμβάνουν αγροτικές καλλιέργειες, κήπους, πάρκα, δασύλια, ενώ φαίνεται ότι προτιμά να μένει κοντά σε αγροικίες αλλά και σε σπίτια και πολυκατοικίες μέσα στην πόλη. Φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, σε κτίρια, σε ορθοπλαγιές. Η φωλιά στρώνεται με χόρτα, φύλλα και πούπουλα και κατασκευάζεται και από τα δύο φύλα. Γεννάει 1 – 2 φορές το χρόνο 5 – 7 αβγά χρώματος ανοιχτού γαλάζιου τα οποία επωάζουν και τα δύο φύλα για 12 – 15 μέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 20 – 22 ημερών.Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει, το φθινόπωρο, σχηματίζοντας τεράστια κοπάδια, νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής. Το συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και κοντά σε στάβλους.

Τροφή

Τρέφεται με  ασπόνδυλα και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και με καρπούς κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Κυνήγι

Δεν αποτελεί αξιόλογο θήραμα. Κυνηγιέται, με καρτέρι, κυρίως από αγρότες – κυνηγούς, των οποίων οι καλλιέργειες κινδυνεύουν από τα μεγάλα κοπάδια των ψαρονιών.

Πηγή : ΚΟΜΑΘ

Facebook Comments Box