Φαλαρίδα (Fulica atra)

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

 

 

 

Η Φωνή του 

Διαστάσεις

 

Μήκος σώματος: 36 – 38 cm
Άνοιγμα φτερών:  70 – 80 cm
Βάρος αρσενικού:  744 – 953 gr.
Βάρος θηλυκού:  604 – 751 gr.

Γνωρίσματα

 

Μαύρο σώμα με λευκή πλάκα (προέκταση του ράμφους) στο μέτωπο.

Γεωγραφική εξάπλωση

 

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Σκανδιναβίας και τη βόρειας Ρωσίας, στην κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδία και την Αυστραλία. Διαχειμάζει στην Νότια και Δυτική Ευρώπη, την Ινδία και την Αυστραλία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

 

Είδος μεταναστευτικό (κυρίως). Αναπαράγεται σε ανοιχτούς υγροτόπους, με πυκνή βλάστηση, στις όχθες και στα ποτάμια με παρόχθια βλάστηση. Φωλιάζει κυρίως σε καλαμιώνες   και υπερασπίζεται έντονα την περιοχή γύρω από τη φωλιά του, χωρίς να ανέχεται την παρουσία άλλων ατόμων. Η φωλιά χτίζεται και από τα δύο φύλα και αποτελείται από μια μάζα νεκρής βλάστησης συσσωρευμένη ανάμεσα σε καλάμια. Γεννάει μια φορά το χρόνο 5 – 7 αβγά διάστικτα με  σκοτεινού καφέ ή μαύρου χρώματος κηλίδες. Η επώαση γίνεται και από τα δύο φύλα και διαρκεί 21 – 24 ημέρες και η εκκόλαψη είναι ασύγχρονη. Οι νεοσσοί τρέφονται  και από τους  δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 55 – 60 ημέρες. Ξεχειμωνιάζει νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής, μετακινούμενο κατά κοπάδια. Οι πληθυσμοί που αναπαράγονται στην δυτική Ευρώπη είναι μόνιμοι όλο το χρόνο.

Τροφή

 

Τρέφεται κυρίως με υδρόβια βλάστηση και λιγότερο με υδρόβια έντομα και ασπόνδυλα. Χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους τροφοληψίας όπως η κατάδυση,  η αναζήτηση τροφής στην όχθη ή η συλλογή τροφής από την επιφάνεια του νερού.

Κυνήγι

 

Χωρίς να έχει ιδιαίτερη θηρευτική αξία, κυνηγιέται παραδοσιακά σε υγροτόπους της νότιας και δυτικής Ελλάδας. Την κυνηγάμε με καρτέρι από την όχθη. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ειδικές βάρκες (πλάβες) χωρίς μηχανές, μακρύκανα όπλα και φυσίγγια με ενισχυμένη γόμωση και σκάγια Νο 5 – 6.

Πηγή: ΣT Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Facebook Comments Box