Αρχική » Grid with Sidebar » Έληξε η κυνηγετική περίοδος και αρχίζει ο αγώνας για την επόμενη

Έληξε η κυνηγετική περίοδος και αρχίζει ο αγώνας για την επόμενη

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Τρίτη 10/3/2015 σήμερα και με τη λήξη και της περιόδου για το αγριοκούνελο, λήγει και επισήμως η κυνηγετική περίοδος 2014-2015. Μία κυνηγετική περίοδος για την οποία υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να αναφερθούν που σχετίζονται άμεσα με το κυνήγι και τα θηράματα.
 
Στο μυαλό όμως των περισσότερων κυνηγών, δε βολτάρουν ελεύθερες οι αναμνήσεις των πρόσφατων κυνηγετικών εξορμήσεων, οι οποίες ανεξάρτητα από την κάρπωση γεμίζουν με ευχάριστα συναισθήματα την ψυχή μας. Αντίθετα, κυριαρχεί η αγωνία για το μέλλον του κυνηγιού.
 
Δεν μας έφτανε η αγωνία για το μέλλον της χώρας και το δικό μας ως πολιτών αυτής. Οι κυνηγοί αγωνιούμε και για τη μοναδική διέξοδο που έχουμε από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το πολιτικό κατεστημένο, αλλά και οι άλλες μορφές άσκησης εξουσίας εδώ και αρκετά χρόνια, με την ομολογουμένως αυτοκτονικά παθητική ανοχή και άγνοια τη δική μας.
 
Με την ανακοίνωση και επίσημα πλέον του γεγονότος πως αρμόδιος για τη θήρα ανέλαβε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος αφού διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση πριν λίγες εβδομάδες δήλωσε πως το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που γίνεται εκ του περιττού, μόνο μαύρες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου.
 
Τα έργα και τις ημέρες του κ. Τσιρώνη δεν τα γνωρίζω και φυσικά δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να τον αξιολογήσω ως άνθρωπο ή ως πολιτικό. Δεν έχω καμία ένδειξη πως δεν είναι άξιος και δεν αρκεί το γεγονός πως προέρχεται από τους δογματικά αντικυνηγούς Οικολόγους Πράσινους για να τον κακολογήσω.
 
Μη έχοντας όμως άλλα δείγματα γραφής, αναγκαστικά, τόσο προσωπικά, όσο και πολλοί φίλοι κυνηγοί με τους οποίους συζητάμε τα τεκταινόμενα γύρω από το κυνήγι, πιανόμαστε από αυτήν την παραπάνω δήλωση που είναι αρκετή για να μας κάνει να ανησυχούμε.
 
Μέχρι τώρα βλέπαμε να διορίζονται σε νευραλγικές θέσεις (υπουργεία, διευθύνσεις κλπ), άνθρωποι στην πλειοψηφία τους άσχετοι με το αντικείμενο τους. Τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον σε όλους και χαράσσονται όλο και πιο βαθιά στη μνήμη αλλά και στο πετσί των Ελλήνων όσο αυτό δεν αλλάζει.
 
Τώρα όμως, με τη νέα Κυβέρνηση, οι κυνηγοί έχουμε την πρωτοτυπία, όχι μόνο να μη γνωρίζει τι εστί κυνήγι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, αλλά και να προβαίνει σε δηλώσεις που απαξιώνουν πλήρως τη νόμιμη και πολλαπλώς ωφέλιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία δραστηριότητα μας. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι πέραν από τα μνημόνια, τα γιούρογκρουπ και όλα τα συμπαρομαρτούντα, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες πολίτες να ανησυχούμε και για το μέλλον του κυνηγιού και την επόμενη κυνηγετική περίοδο που είναι τρόπος ζωής για μας. 
 
Και αυτό είναι άδικο, παράλογο, προκλητικό, αντιφατικό και εν τέλει ενδεικτικό της χρεωκοπημένης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα εδώ και χρόνια. Με πολιτικούς, ψηφισμένους ή διορισμένους, να απαξιώνουν και να γράφουν στα μαύρα κατάστιχα ολόκληρες κοινωνικές ομάδες ή ακόμη και την κοινωνία ολάκερη, από άγνοια, από αδιαφορία, από εμπάθεια ή έστω για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες, τα συμπλέγματα και τις προκαταλήψεις τους.
 
Ψάχνω να βρω το λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά και πραγματικά δεν μπορώ να τον εντοπίσω. Είναι δικαίωμα καθενός να έχει τις απόψεις του. Και φυσικά είναι δικαίωμα του να τις υποστηρίζει με κάθε νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο. 
 
Άλλο όμως το να υποστηρίζει κανείς τις απόψεις του, ίσος απέναντι σε ίσους, και άλλο πράγμα να γίνεται υπουργός που θα ρυθμίσει τη θήρα στην Ελλάδα, (ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα) και να δηλώνει δημόσια πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα γίνεται πλέον εκ του περιττού και να προσβάλλει και να τρομοκρατεί έτσι, άδικα, αναίτια και προκλητικά αυτούς που την ασκούν.
 
Πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί κάτι όταν θεωρεί ότι αυτό γίνεται εκ του περιττού; Με τι μεράκι; με τι πάθος; με τι γνώσεις; με τι αντικειμενικότητα; με ποια συνεργασία με τους άμεσα εμπλεκόμενους πολίτες; και εν κατακλείδι με ποια ρημάδα εμπιστοσύνη;
 
Γιατί άραγε ακόμη και τα στελέχη της νέας Κυβέρνησης δε βλέπουν ούτε τώρα πως η χώρα καταρρέει και πως αυτά που δουλεύουν έστω μετρίως καλά, θα πρέπει να τα αφήσουν δεύτερα και να κοιτάξουν να βρούνε φαί γι’ αυτούς που πεινάνε;
 
Να βρούνε θέρμανση γι’ αυτούς που κρυώνουν; Περίθαλψη γι’ αυτούς που πάσχουν; Παιδεία για τα παιδιά μας που παρακολουθούν βουβά το παρόν και το μέλλον τους να καταστρέφεται και όλους εμάς, γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινωνία να μην έχουμε ούτε μία λύση να τους προτείνουμε; Να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών με προτεραιότητα στην υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλιση, την εργασία και την βιασμένη σαν έννοια τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη;
 
Οι χαρές και τα πανηγύρια της νέας Κυβέρνησης τελείωσαν σχετικά γρήγορα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη όπου γίνεται προφανές πως η Κυβέρνηση δέχεται ανελέητο πόλεμο. Οι διάφοροι αντιπολιτευόμενοι και συστημικοί παπαγάλοι μοιράζουν καθημερινά ευθύνες και κατηγορητήρια στη νέα Κυβέρνηση, αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο τους προηγούμενους που φέρουν σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
 
Οι κυνηγοί, όπως γράφουμε εδώ και καιρό και δε θα σταματήσουμε  να το γράφουμε στο ihunt, δεν κάνουμε πολιτική και σίγουρα δεν ταυτιζόμαστε με κανένα κόμμα. Το κυνήγι μας ενώνει πάνω και πέρα από τα κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι και στο ζενίθ της δημοτικότητάς τους.
 
Έτσι, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που κληρονόμησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ για να «χτυπήσουμε» τις αντικυνηγετικές φωνές και κυρίως το αντικυνηγετικό μέλλον που διαγράφεται για τη θήρα, βάσει δηλώσεων μέχρι τώρα τουλάχιστον, συγκεκριμένων στελεχών της Κυβέρνησης.
 
Θα περιοριστούμε στο να υπερασπιστούμε με θεμιτά μέσα το θεμελιώδες για μας δικαίωμα στη θήρα. Και τούτο επί του παρόντος μπορεί να εκφραστεί σε δύο βασικούς άξονες.
 
Ο πρώτος φυσικά δεν είναι άλλος από την ενότητα. Να στηρίξουμε τις κυνηγετικές οργανώσεις, με πρωταγωνιστή εκ των πραγμάτων την ΚΣΕ, που μας εκπροσωπούν στον αγώνα για την έκδοση της επόμενης ρυθμιστικής που θα καθορίσει εν πολλοίς και τα μέλλον του κυνηγιού στην Ελλάδα.
 
Ο δεύτερος είναι να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση, κυρίως όσοι από μας στηρίζουν τα δύο κόμματα που κυβερνούν και έχουν επαφές με τα στελέχη τους, πως το κυνήγι και οι κυνηγετικές οργανώσεις, σε πείσμα των καιρών και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, αποτελούν παράδειγμα αυτοοργάνωσης μίας μεγάλης κοινωνικής ομάδας που έχει ως κοινό γνώρισμα συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τα οφέλη αυτής της αυτοοργάνωσης είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τις θεσμικά κατοχυρωμένες φιλοθηραματικές δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων, αλλά εκτείνονται τόσο στον κοινωνικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Αυτό φυσικά το αγνοούν ή κάνουν πως δεν το βλέπουν όσοι χωρίς έστω προσχηματικά επιχειρήματα ζητούνε περιορισμούς στη θήρα και τη δράση και τη λειτουργία των κυνηγετικών οργανώσεων.
 
Οι κυνηγοί συγκροτούν μία μεγάλη κοινωνική ομάδα, που παρά τα όποια ελαττώματά της, αποτελεί ειδικά σήμερα, ιδιαίτερα πολύτιμο και αδιαμφισβήτητο εθελοντή συνεργάτη για κάθε θεσμικό φορέα που έχει σαν αντικείμενο άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
 
Εύχομαι στην Κυβέρνηση να πετύχει άμεσα τους στόχους της για το καλό όλων μας.
 
Και εύχομαι επίσης άμεσα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα κυνηγετικά ο κ. Τσιρώνης, καλώντας την ΚΣΕ για συνεργασία. Με αυτήν την απλή κίνηση, θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα και την τρομοκρατία που έχουν επιφέρει στους κυνηγούς, διάφορες δηλώσεις τόσο δικές του, όσο και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά μετά τη συνάντηση με την ΚΣΕ.
 
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε  πρόσφατα πως θα πρωτοτυπήσει και θα κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Ο κ. Καμμένος υπερθεμάτισε προεκλογικά για τη δράση των κυνηγετικών οργανώσεων και προχώρησε σε δηλώσεις οι οποίες καλύπτουν κάθε κυνηγό. 
 
Ε λοιπόν, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε ότι αφορά στο κυνήγι και τη συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις και τους κυνηγούς, δεν εξαρτώνται ούτε από μνημόνια, ούτε από γιούρογκρουπ ούτε από τίποτα άλλο.
 
Εξαρτώνται μονάχα από τη διάθεση και τη θέληση για συνεργασία με τους κυνηγούς που θα επιδείξουν ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Λαφαζάνης ως πολιτικός προϊστάμενος του συγκεκριμένου Υπουργείου.
 
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον αλλά και επαγρύπνηση άμεσα τις κινήσεις τους. Και κυρίως αναμένουμε να δούμε αν θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκροτούν τη σημερινή Κυβέρνηση.
 
 
O Τρυποφράχτης

 

SVESTONOF
email : [email protected]

 

 

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ