Αρχική iHunt.gr Έρευνα σε εξέλιξη δίνει νέα διάσταση στο θάνατο της Βρετανίδας

Έρευνα σε εξέλιξη δίνει νέα διάσταση στο θάνατο της Βρετανίδας

από iHunt Team
234235-16_12

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Έρευνα για την παροχή δεδομένων παρουσίας λύκων (Canis lupus) και σκύλων (Canis lupus familiaris) στην ευρύτερη περιοχή του σημείου θανάτου της Celia Hollingworth, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον βιολόγο Δρ. Γεώργιο Ηλιόπουλο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Τα στοιχεία της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν προς διευκόλυνση της έρευνας που διεξάγεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση της αιτίας θανάτου (πιθανή κατασπάραξη) της Βρετανίδας τουρίστριας στην περιοχή Πετρωτών-Μαρώνειας.
 
Για τον ίδιο σκοπό, η ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο παράλληλης έρευνας, θα προσπαθήσει να συλλέξει περιττώματα λύκων και σκύλων πλησίον και στην ευρύτερη περιοχή του σημείου κατασπάραξης, πιθανόν με ανθρώπινα υπολείμματα εφόσον καταστεί εφικτό και λήψη γενετικού υλικού από την επιφάνεια του περιττώματος (υπολείμματα επιθηλίου εντέρου) για ταυτοποίηση του είδους.
 
Το ράδιο Χρόνος 87.5 fm αναζήτησε και εντόπισε τον βιολόγο και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας κο Γιώργο Ηλιόπουλο, με στόχο να φωτίσει περισσότερο την υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη στο τέλος του καλοκαιριού και έγινε είδηση ακόμη και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ενημερωτικά δίκτυα. «Αυτή η έρευνα ήρθε να συμβάλει τις Αρχές με την εμπειρία που έχουμε στα μεγάλα θηλαστικά και στα μεγάλα σαρκοφάγα. Θέλουμε να βοηθήσουμε στις έρευνες των Αρχών της δασικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, της εισαγγελίας, των ιατροδικαστικών υπηρεσιών γιατί σε κάθε περίπτωση υπήρχε μια φημολογία ότι πιθανόν να οφείλεται η επίθεση σε άγρια ζώα κάτι το οποίο εμείς θέλουμε να εξετάσουμε.
 
Η έρευνα διεξάγεται από μια μικρή ομάδα – εγώ είμαι βιολόγος, έχω κάνει διδακτορική διατριβή στο λύκο, είμαι συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ. Επίσης συνεργαζόμαστε και με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη που παρέχει κάποιο εξοπλισμό, με ειδική άδεια ερευνών από το υπουργείο Περιβάλλοντος» εξήγησε κατ’ αρχήν ο κος Ηλιόπουλος. 
 
Ο τόπος που γίνεται η έρευνα περιγράφηκε από τον επιστήμονα, ως εξής: «Γίνεται σε μια ακτίνα περιμετρικά του σημείου του ατυχήματος. Βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, είμαστε εκεί εδώ και ένα μήνα περίπου, προχωράμε έχουμε κάποια δεδομένα θα φτιαχτεί μια έκθεση η οποία θα υποβληθεί στις αρχές, στην εισαγγελία και στην αστυνομία ώστε να ληφθεί υπόψη στο τελικό πόρισμα  κάτι το οποίο το ήθελαν και οι αρχές σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε άλλο ένα μήνα. Βέβαια το συνολικό πόρισμα νομίζω ότι είναι μια πιο χρονοβόρα διαδικασία γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες άλλες αναλύσεις, δεν είμαι εγώ αρμόδιος για αυτά»
 
Μάλλον «αθωώνει» του λύκους το πόρισμα
 
Αν και ο κος Ηλιόπουλος δεν ήταν σε θέση να δώσει πολλές λεπτομέρειες γιατί η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, έδωσε μερικά στοιχεία που μάλλον «αθωώνουν» τους λύκους, οι οποίοι ως τώρα φωτογραφίζονται ως οι «δολοφόνοι» της 62χρονης. Ο κος Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω με λεπτομέρειες γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, να αναλυθούν τα δεδομένα και να υποβληθούν στις αρχές, δεν μπορώ να δώσω δεδομένα από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, θα σας πω ένα γενικό συμπέρασμα και είναι και η προσωπική μου εκτίμηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Είναι μάλλον απίθανο, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες η κατασπάραξη να οφείλεται σε άγρια ζώα. Αυτό μπορώ να πω μέχρι στιγμής με τα μέχρι τώρα δεδομένα, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί βέβαια οι έρευνες και οι αναλύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Δεν μπορεί να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, αλλά από αυτά που έχουμε εμείς δει σαν ομάδα στην περιοχή, με τα δικά μας δεδομένα και από όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που έχουμε συλλέξει είναι μάλλον απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Λύκοι και άγρια ζώα υπάρχουν στην περιοχή, αλλά ο τρόπος που κινούνται, οι πυκνότητες, η θέση, ο βιότοπος και η θέση κατασπάραξης όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο οι πιθανότητες να είναι πολύ μικρές έως μηδενικές».
 
Τέλος, ο κος Ηλιόπουλος έκανε και ένα σχόλιο για τη φημολογούμενη αύξηση του πληθυσμού των λύκων γενικά, λέγοντας τα εξής: «Έχουμε μια επέκταση της κατανομής του λύκου στην Ελλάδα. Έχει επανακάμψει το είδος σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχει καταλάβει την παλαιότερη κατανομή έχει φτάσει μέχρι τη Βοιωτία και την Αττική. 
 
Βέβαια δεν έχουμε αύξηση του πληθυσμού σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν και περιοχές που έχουμε μείωση του πληθυσμού, όπως κάποιες περιοχές της Ηπείρου, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι ομοιόμορφη αυτή η τάση του πληθυσμού, σίγουρα έχουμε μια επανάκαμψη όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και η επανάκαμψη αυτή σχετίζεται κυρίως με τη βελτίωση του βιοτόπου που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της εγκατάλειψης των ορεινών δραστηριοτήτων είτε αγροτικών είτε κτηνοτροφικών».
 
Πηγή : ΧΡΟΝΟΣ

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα