Αρχική iHunt.gr Έτοιμο νομοσχέδιο για την ιερακοθηρία

Έτοιμο νομοσχέδιο για την ιερακοθηρία

από iHunt Team
geraki_1_0

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με το οποίο επιτρέπεται η θήρα με εκπαιδευμένο αρπακτικό. Το ενδιαφέρον για την ιερακοθηρία έχει αναζωπυρωθεί, καθώς λειτουργούν εκτροφεία και σύλλογοι ιερακοτρόφων με αποτέλεσμα να υφίσταται η ανάγκη για την θεσμοθέτηση της διαδικασίας άσκησης θηρευτικών δραστηριοτήτων με την χρήση γερακιών.

Στο άρθρο 19 της νομοθετικής πρότασης προτείνεται λοιπόν η ιερακοθηρία να ασκείται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών εντοπισμού των θηρευτικών αρπακτικών με την τοποθέτηση πομπών και με λεπτομέρειες που θα καθορίσει απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, εφόσον χρειάζεται, του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

SVESTONOF

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης εκπαιδευμένων θηρευτικών αρπακτικών πτηνών για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον για λόγους που συνδέονται με την προστασία της αγροτικής παραγωγής, της ασφάλειας πτήσεων σε αεροδρόμια και της δημόσιας υγείας από τον υπερπληθυσμό ειδών της πανίδας.

Πιο συγκεκριμένα προστίθεται η πιο κάτω παράγραφος στον ισχύον νόμο :

“11. α. Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων θηρευτικών αρπακτικών πτηνών για τη θήρα των θηρεύσιμων ειδών της άγριας πανίδας, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου.
 
β. Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή, στη δημόσια υγεία καθώς και στην ασφαλή λειτουργία αεροδρομίων και λοιπών εγκαταστάσεων.
 
γ. Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αρπακτικά πτηνά φέρουν υποχρεωτικά πομπό
 
δ Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, και ιδίως η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης για την κατοχή και τον χειρισμό αρπακτικών πτηνών, η καταβολή, απόδοση και διάθεση των τελών υπέρ του Δημοσίου, τα θέματα εκπαίδευσης των αρπακτικών και των κατόχων τους, πιστοποίησης των εκπαιδευτών, υποχρεωτικής σήμανσης στα αρπακτικά και λοιπά θέματα”
 
Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr
 

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα