Αρχική iHunt.gr Αγγλικο Κοκερ Σπανιελ (Cocker Spaniel)

Αγγλικο Κοκερ Σπανιελ (Cocker Spaniel)

από iHunt Team
english-cocker-spaniel-2

demobanner

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Σε όλο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ, το όνομα Κόκερ Σπάνιελ αναφέρεται στο Αγγλικό Κόκερ. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πρόγονοι του Κόκερ Σπάνιελ είναι από την Ισπανία , εντούτοις στην Αγγλία αναπτύχθηκε και από εκεί έγινε γνωστό και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Ήδη από τον δέκατο τέταρτο αιώνα το Σπάνιελ έχει κάνει γνωστή την παρουσία του στην Μεγάλη Βρετανία και χρησιμοποιείται για το κυνήγι σε ξηρά και νερό. Αργότερα έγινε διαχωρισμός σε Setting Spaniel, σε Springing Spaniel και σε Cocking Spaniel. Από την πρώτη του εμφάνιση έγιναν πάρα πολλές εξωτερικές αλλαγές αφού υπήρξαν διάφορες διασταυρώσεις και αναγνωρίστηκε επίσημα σαν νέα ράτσα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα το Κόκερ Σπάνιελ είναι πάρα πολύ δημοφιλές σαν κατοικίδια, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε ένα τέτοιο σκυλί για κυνηγετικό μας σύντροφο.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 Ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά αφού το ύψος του κυμαίνεται από 38 μέχρι 41 εκ. και το βάρος του από 12 μέχρι 17 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Το κεφάλι είναι ελαφρύ και διαγράφεται με σαφήνεια, τα κρανίο στρογγυλό και πλατύ ανάμεσα στα αυτιά, τα μάγουλα ίσια, τα σαγόνια μακριά και ισχυρά, η μουσούδα τετράγωνη και η μύτη αρκετά πλατιά. Τα μάτια είναι αρκετά μεγάλα, σε χρώμα ανάλογο με τού τριχώματος και με ζωηρή έκφραση. Τα αυτιά είναι τοποθετημένα χαμηλά, κολλητά στα μάγουλα, μακριά, μαλακά, λεπτά και καλυμμένα από πλούσιο μεταξένιο τρίχωμα. Η ουρά κουνιέται συνεχώς και κρατιέται χαμηλά, είναι συνήθως κομμένη αρκετά κοντή, και αν δεν είναι κομμένη είναι ισχυρή και καταλήγει σε λεπτό άκρο. Το τρίχωμα είναι λείο, μεσαίου μεγέθους και μεταξένιο, είναι πιο μακρύ και ελαφρά κυματιστό στα αυτιά, στο στήθος, στην κοιλιά και στα πόδια. Μπορεί να είναι μονόχρωμο (π.χ μαύρο, καφέ ή κόκκινο) και τότε μπορεί να παρουσιάζει λίγο λευκό στο στήθος, ή ποικιλόχρωμο, το συνηθισμένο όμως χρώμα είναι το βαθύ καφεκίτρινο (χρυσό).

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Το αγγλικό κόκερ σπάνιελ είναι χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, διασκεδαστικό, ενθουσιώδες, έξυπνο, ευαίσθητο, στοργικό, πιστό και υπάκουο. Είναι πολύ φιλικό, επιδιώκει την ανθρώπινη συντροφιά, θέλει να γίνει ενεργό μέλος της οικογένειας και είναι ιδιαίτερα δεμένο με τα παιδιά. Είναι γεμάτο ενέργεια και συνεργάσιμο στην εκπαίδευση. Συνυπάρχει με άλλα σκυλιά ή κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα αν έχει μεγαλώσει μαζί τους Γαβγίζει για να ειδοποιήσει για την παρουσία ξένων αλλά δεν είναι επιθετικό. Είναι καλός σύντροφος αλλά και εξίσου καλός κυνηγός.Έχει συνηθίσει τις συνθήκες της ζωής στην πόλη, κοιμάται μέσα στο σπίτι και έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής. Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και 2-3 φορές το χρόνο ιδιαίτερο καλλωπισμό. Θεωρείται υγιές σκυλί, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των αυτιών για να μην προσβληθεί με μολύνσεις και επίσης καθαρισμό χρειάζεται η περιοχή γύρω από τα μάτια.. Είναι σκυλί δραστήριο, που του αρέσει το παιχνίδι και η άσκηση γι’ αυτό χρειάζεται καθημερινά μεγάλους περιπάτους συνδυασμένους με παιχνίδι για να εκτονώνεται.

 

ΚΥΝΗΓΙ

 

Στο κυνήγι δεν διαφέρει η εργασία του από τον μεγαλύτερο ξάδελφο του, το σπρίνγκερ. Ερευνά ζωηρά και γρήγορα, κοντά στον κυνηγό, ξεπετώντας οτιδήποτε θήραμα συναντήσει, φτερωτό ή τριχωτό. Ιδιαίτερα ικανό στις μπεκάτσες και τους φασιανούς. Ιδανικό για δάση, κάμπους και λόφους με πυκνούς θάμνους. Επειδή λατρεύει το νερό είναι πολύ καλό για κυνήγι υδροβίων. Στο απόρτ είναι άριστο, από ξηρά ή νερό, είναι  δε τόσο δυναμικό που άνετα μεταφέρει έναν μεγάλο φασιανό ή ακόμα ένα λαγό, πηδώντας ακόμη και εμπόδια. Είναι ακούραστος παθιασμένος κυνηγός που δεν τον επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες. Το μακρύ του τρίχωμα τον προφυλάσσει μεν από τον καιρό και τα πυκνά, αλλά θέλει αρκετή περιποίηση.

 
 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα