Αρχική iHunt.gr Τη στήριξη της Πολιτείας για τις ζημιές των αγριογούρουνων ζητούν οι κυνηγοί της Φαρκαδόνας

Τη στήριξη της Πολιτείας για τις ζημιές των αγριογούρουνων ζητούν οι κυνηγοί της Φαρκαδόνας

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση συνέταξαν υπόμνημα το οποίο θα το αποστείλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες

Το ζήτημα που καίει για μια ακόμη χρονιά τον αγροτικό κόσμο της Φαρκαδόνας αλλά και κατ’ επέκταση της χώρας, αυτό της αυξημένης εμφάνισης αγριογούρουνων στον κάμπο και δη σε καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις με καλαμπόκια, τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη γενική συνέλευση του κυνηγετικού Συλλόγου Φαρκαδόνας και Περιχώρων.

Όπως κατέγραψε η «KRHNH LIVE» εκτενή αναφορά έγινε από τους κυνηγούς για τις σημαντικές ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες και τον μεγάλο πληθυσμό, ο οποίος συναντάται καθημερινά μέσα σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας αρκετές φορές τροχαία ατυχήματα, ενώ ταυτόχρονα συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για οποιονδήποτε ανυποψίαστο πολίτη.

Μετά τις παραπάνω αναφορές ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης κ. Γιάννης Γεωργολόπουλος, πρότεινε τη σύνταξη σχετικού ψηφίσματος προκειμένου αυτό να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η πρότασή του υπερψηφίστηκε από το Σύνολο του Σώματος.

Μέσω του ψηφίσματος γίνεται εκτενή αναφορά στις ζημιές που προκαλούνται στα αγροκτήματα, οι οποίες όπως υπογραμμίζεται δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η αποζημίωση από την συγκεκριμένη αιτία.

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Φαρκαδόνας και περιχώρων μέσω του ψηφίσματος που συνέταξαν έρχονται να απευθυνθούν στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων προκειμένου να συμπράξουν προς την ακόλουθη οδό:

ü Τον επαναπροσδιορισμό της κυνηγετικής περιόδου για την θήρα αγριογούρουνου, πάντα με βάση εκπονημένη μελέτη και σίγουρα όχι με τρόπο που θα οδηγήσει στον ολοσχερή αφανισμό του. Επίσης την ανάγκη έκδοσης ειδικών αδειών θήρας και καθορισμό προϋποθέσεων για τον τρόπο, τον αριθμό και τις συνθήκες θήρευσής του.

ü Σύμπραξη με τα Δασαρχεία, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αρωγοί στα δίκαια αιτήματα των πολιτών ως προς την προστασία τους από τα αγριογούρουνα.

ü Σύμπραξη και εποπτεία από το υπουργείο Εσωτερικών στις διάφορες Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό.

ü Αναζήτηση και διάθεση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κονδυλίων για την προστασία και αποζημίωση των καλλιεργητών, που έχουν υποστεί βλάβες αποδεδειγμένα από τον πληθυσμό αγριογούρουνων. Προσπάθεια εναρμόνησης με την ευρωπαϊκή πολιτική περί προστασίας πολιτών από τις προκλειθείσες ζημιές από τα αγριογούρουνα.

ü Την εκπόνηση ενός σχεδίου από το οποίο θα περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, καθώς αυτό συνιστά επιβεβλημένη ανάγκη, με δεδομένη την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων η οποία προσβάλλει τα αγριογούρουνα και ως λοιμώδες νόσημα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και στα οικόσιτα με δυσάρεστες συνέπειες στο οικοσύστημα.

Τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Φαρκαδόνας και Περιχώρων δεν παρέλειψαν να δηλώσουν πρωτίστως το σεβασμό τους σε κάθε θήραμα, στον πληθυσμό του, αρκεί να προστατεύεται η ισορροπία του οικοσυστήματος και των περιουσιών των πολιτών. Επίσης δήλωσαν ότι θα σταθούν δίπλα στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας για προφύλαξη των περιουσιών και της ασφάλειας από το συγκεκριμένο υπερπληθές θήραμα.

Αρχική


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα