Αρχική iHunt.gr Ακόμη και σπάνια πουλιά απειλούν οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα

Ακόμη και σπάνια πουλιά απειλούν οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα

από iHunt Team
spania

demobanner

Με εξαφάνιση απειλείται ένα σπάνιο είδος πτηνού στη Συρία εξαιτίας της κατάληψης της ιστορικής πόλης Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιούν ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, την ώρα που η πολεμική αεροπορία της Συρίας πραγματοποιεί νέες επιδρομές με στόχο κτίρια που τελούν υπό κατάληψη από τους τζιχαντιστές.
 
Εκτός από τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα που έχουν πέσει θύμα των φρικαλαίων πρακτικών του Ισλαμικού Κράτους, σοβαρός είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης μίας ολιγάριθμης αποικίας του πτηνού που είναι γνωστό ως Ίβις του Ουάλντραπ (επιστημονική ονομασία: Geronticus eremita) και ανακαλύφθηκε κοντά στην Παλμύρα το 2002.
Την περασμένη εβδομάδα, τρία τέτοια πτηνά που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, εγκαταλείφθηκαν όταν οι φρουροί ασφαλείας στο χώρο όπου φυλάσσονταν έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Η τύχη των πτηνών αγνοείται.
 
Οι αρχές προσφέρουν αμοιβή 1.000 δολαρίων για όποιον διαθέτει πληροφορίες για την τύχη ενός τέταρτου πτηνού της ίδιας οικογενείας.
 
Η Ένωση για την Προστασία της Φύσης στον Λίβανο δήλωσε στο BBC ότι ο εντοπισμός της Ζηνοβίας, του αγνοούμενου θηλυκού πτηνού, είναι κομβικής σημασίας.
 
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος και δείχνει Σύρους στρατιώτες που κρατούν αιχμάλωτους οι τζιχαντιστές στην Παλμύρα
 
Η Ζηνοβία είναι το μοναδικό πτηνό που γνωρίζει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τόπους διαχείμασης στην Αιθιοπία και χωρίς εκείνην τα άλλα αιχμάλωτα πτηνά δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθερα.
 
Κατά συνέπεια, το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση στην άγρια φύση της Συρίας προειδοποιούν οι ορνιθολόγοι.
 
Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό Τζιμ Μούιρ δήλωσε ότι το είδος αυτό εθεωρείτο ότι έχει εξαφανιστεί από την περιοχή μέχρι που βρέθηκαν επτά τέτοια πτηνά να έχουν χτίσει τις φωλιές τους κοντά στην Παλμύρα πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια.
 
Η φυγή των κατοίκων της Παλμύρα προκειμένου να σωθούν από τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών συνεχίζεται. 
 
Αλλά παρότι τέθηκαν υπό προστασία, ο αριθμός τους μειώθηκε σε τέσσερα. Σύμφωνα με το BBC, μόνο η Ζηνοβία επέστρεψε φέτος στο χώρο φιλοξενίας τους. Τρία ακόμη πτηνά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κρατούνται σε γειτονικό χώρο αλλά δεν είναι σαφές αν είναι ασφαλή.
 
15 αεροπορικές επιδρομές 
 
Κι ενώ αναζητείται η Ζηνοβία, η πολεμική αεροπορία της Συρίας πραγματοποίησε σήμερα 15 αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Παλμύρας και στα προάστιά της, βάζοντας στόχο κτίρια του στρατού που έχουν καταλάβει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.
 
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την περασμένη Τετάρτη την αρχαία αυτή πόλη και έχουν σκοτώσει από τις 16 Μαΐου τουλάχιστον 217 ανθρώπους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, πρόσθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 300 στρατιώτες που έχουν σκοτώσει στις μάχες που προηγήθηκαν της κατάληψης της πόλης, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
 
Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης αιχμαλωτίσει περίπου 600 στρατιώτες, φιλοκυβερνητικούς ενόπλους και αυτούς που κατηγορούνται ότι είναι πιστοί στις κυβερνητικές δυνάμεις εντός και γύρω από την πόλη αυτή, καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση.
 
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέληξαν σε «κατ’αρχήν» συμφωνία για να προσφέρουν υποστήριξη από αέρος σε ορισμένες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, θα σηματοδοτήσει μια διεύρυνση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην σύρραξη.
 
Προς το παρόν ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει την δήλωση αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Ουάσινγκτον αποφεύγει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε παραδοχή για μια δραστηριοποίησή της με στόχο την επιβολή μιας «ασφαλούς ζώνης» για τους Σύρους αντάρτες, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου στο συριακό κράτος.
 
Η υποστήριξη από αέρος θα προστατεύσει τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, που έχουν εκπαιδευτεί σε ένα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό έδαφος, διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου.
 
Το σχέδιο αυτό, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει για καιρό, αποσκοπεί στην αποστολή πίσω στην Συρία 15.000 στρατιωτών για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα