Αρχική iHunt.gr Ακόμη μια αποτυχία για συνεργείο δίωξης αγριόχοιρων….

Ακόμη μια αποτυχία για συνεργείο δίωξης αγριόχοιρων….

από iHunt Team
6455b61c-2541-4467-93b2-8e379e8614a3

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 συγκροτήθηκε το πρώτο συνεργείο δίωξης ημίαιμων και άγριων χοίρων από το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης.
 
Στο συνεργείο συμμετείχαν κυνηγοί από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης καθώς και δασικοί υπάλληλοι από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης.
 
Σημαντική ήταν η βοήθεια από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και ειδικά από τον Πρόεδρο κ. Κων/νο Ραφαηλίδη ο οποίος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του ώστε να στεφθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη ενέργεια.
 
Η περιοχή όπου θα ενεργούσε το συνεργείο δίωξης ήταν η περιοχή Αηδόνι Ρέμα βόρεια της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Μια περιοχή, που περιελάβανε και καταφύγιο άγριας ζωής αλλά και ελεύθερο κυνηγότοπο, με πολλούς αγριόχοιρους να κινούνται μέσα σε αυτή.
 
Οι κυνηγοί που συγκροτούσαν το συνεργείο έπρεπε να φέρουν μαζί τους κυνηγετικούς τους σκύλους και να κάνουν παγάνες μέσα στην οριοθετημένη περιοχή.
 
Όλα αυτά έγιναν σε εφαρμογή της εγκυκλίου του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 3/39/Β 7/8/2019) που αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων ως μέτρο πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
 
Το αποτέλεσμα του έργου του συνεργείου ήταν απογοητευτικό. Δεν κατέστη δυνατό να θηρευθεί ούτε ένας αγριόχοιρος. Οι λόγοι; 
 
1. Οι κυνηγοί δεν έφεραν μαζί τους τα καλά τους σκυλιά, αφού σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα τους αποζημίωνε κανείς. 
 
2. Το κυνήγι του αγριόχοιρου απαιτεί οργανωμένη παρέα που στα συνεργεία δεν υφίσταται.
 
Συγκινητική ήταν η προσπάθεια του κ. Ραφαηλίδη να μαζέψει κυνηγούς να συμμετάσχουν στο πρώτο αυτό συνεργείο. Οι ποιο πολλοί είχαν τις δουλειές τους που δεν μπορούσαν να τις αφήσουν. Παρόλα αυτά ο κ. Ραφαηλίδης δήλωσε ότι ο ΚΣ Αλεξανδρούπλης στήριξε αυτήν την προσπάθεια και θα στηρίξει παρόμοιες προσπάθειες αν ζητηθεί.
 
Τα συνεργεία δίωξης ημίαιμων και άγριων χοίρων με τον τρόπο που λειτουργούν είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Πρέπει οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους αλλιώς τα συνεργεία θα γίνονται μόνο και μόνο για να λένε ότι έκαναν κάτι………
 
Δείτε στo video που ακολουθεί τις προτάσεις του προέδρου του ΚΣ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Παντελάκη για το συγκεκριμένο θέμα :
 

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

Υ.Σ. Είναι τέτοια η προχειρότητα με την οποία έχει σχεδιαστεί από τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους η συγκρότηση των συνεργείων δίωξης που δεν είχαν υπολογίσει καν ότι επιβάλλεται να είναι ασφαλισμένοι οι κυνηγοί που θα συμμετέχουν σε αυτά. Η απάντηση τους σε ερώτημα ποιος θα πληρώσει για την ασφάλεια των κυνηγών η απάντησή ήταν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι ή οι ίδιοι οι κυνηγοί…. Μάλιστα υπάλληλος δασικής υπηρεσίας απείλησε πρόεδρο Κυνηγετικού Συλλόγου ότι αν δεν συγκροτήσει συνεργείο δεν θα του θεωρούσε άδειες θήρας……Αυτά μόνο στην Ελλάδα…

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα