Αρχική » Grid with Sidebar » «Ανακαταληψη» στο Φαλακρο!

«Ανακαταληψη» στο Φαλακρο!

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Από την ημέρα που εκδόθηκε το ΦΕΚ, που επιτρέπει τη θήρα της ορεινής πέρδικας στα τρία βουνά (Ζήρεια, Γαλαξίδι και Φαλακρό) η σκέψη μας ήταν στην πρώτη μέρα του Οκτώβρη. Στην έναρξη λοιπόν της πετροπέρδικας, το ΕΘΝΟΣ- ΚΥΝΗΓΙ βρέθηκε στη Δράμα και στο όρος Φαλακρό για να σας μεταφέρει το κλίμα από το πρώτο Σαββατοκύριακο του κυνηγιού της ορεινής πέρδικας ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια άσκοπης απαγόρευσης.
 

SVESTONOF

Από νωρίς το πρωί οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ο ιδιωτικός θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και οι δασοφύλακες του νομού είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους που οδηγούν στο Φαλακρό και έλεγχαν τις άδειες των κυνηγών.

 
 
O Χρήστος Ραπακούλιας με τον RAPAKOYLIAS GENESIS IASONA και τον RAPAKOULIAS GENESIS PIRO
 
Πολλοί κυνηγοί επέλεξαν το Φαλακρό για να κυνηγήσουν στην έναρξη της θήρας της ορεινής πέρδικας, αφού το γεγονός ότι επιτράπηκε το κυνήγι της στο συγκεκριμένο βουνό μετά δύο χρόνια απαγόρευσης δημιούργησε πολλές προσδοκίες, αλλά και ένα αίσθημα δικαίωσης.
 
Εκπαιδευτές & κυνοτρόφοι
 
Κυνηγοί από τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και φυσικά από τη Δράμα ανέβηκαν από πολύ νωρίς στο βουνό για να ακούσουν τον λάλο της πετροπέρδικας και να νιώσουν τις συγκινήσεις που προσφέρει το κυνήγι της.
 
Μάλιστα, ήταν ακόμη και κάποιοι εκπαιδευτές και κυνοτρόφοι στο Φαλακρό. Ο Χρήστος Ραπακούλιας, ο Στέλιος Αποστολάκος, ο Χρήστος Κανίδης, o Γιώργος Δουλκέρογλου και πολλοί άλλοι που πιθανόν δεν είδαμε.
 
 
Nα συμβάλουμε στην ορθή διαχείριση της ορεινής πέρδικας σεβόμενοι τα όρια κάρπωσης και κρατώντας μακριά από το βουνό τους λαθροθήρες?
 
Ο Χρήστος Ραπακούλιας κυνήγησε για πρώτη φορά στο Φαλακρό και δήλωσε πολύ χαρούμενος που έχουν οι κυνηγοί πάλι στη διάθεσή τους αυτό το εξαιρετικό βουνό. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι γύρισε στο αυτοκίνητο με τη βοήθεια φακού αφού η ομίχλη είχε απλωθεί σε όλες τις κορφές.
 
Ο Στέλιος Αποστολάκος έμεινε ευχαριστημένος από την πρώτη εξόρμηση και από τα θηράματα που βρήκε, αλλά και από το γεγονός ότι μπόρεσε να ξανακυνηγήσει στο Φαλακρό μετά δύο χρόνια.
 
 
Ο Αγγελος Κουντουράς και ο Νίκος Τσιμπλίδης μετά την πρώτη εξόρμηση σε ορεινή πέρδικα στο Φαλακρό. 
 
Η γενική διαπίστωση ήταν ότι η απαγόρευση δεν βοήθησε τον πληθυσμό της πέρδικας. Από ό,τι μας είπε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ Θεοφάνης Καραμπατζάκης τον πρώτο χρόνο μετά την απαγόρευση οι πληθυσμοί της πέρδικας αυξήθηκαν, αλλά ταυτόχρονα αυτή η αύξηση προσέλκυσε και πολλούς άρπαγες και έτσι τη δεύτερη χρονιά της απαγόρευσης δεν συνεχίστηκε η αυξητική πορεία του πληθυσμού της πετροπέρδικας.
 
Μικρά κοπάδια…
 
Οι κυνηγοί συνάντησαν στα αλπικά αρκετά κοπάδια αλλά τα περισσότερα από αυτά αποτελούνταν από μικρό αριθμό πουλιών.
 
Αντίθετα σε χαμηλότερα υψόμετρα τα κοπάδια είχαν περισσότερα πουλιά. Σίγουρα ο καιρός δεν βοήθησε τις πέρδικες στα αλπικά αφού την εποχή της φωλεοποίησης οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν ήταν και οι καλύτερες, με σπάνιες βροχοπτώσεις.
 
 
Ο Στέλιος Αποστολάκος κυνήγησε στο Φαλακρό. 
 
Στον γυρισμό οι κυνηγοί συνάντησαν μπλόκα από τους θηροφύλακες που έλεγχαν τον αριθμό των θηρευμένων περδίκων. Μάλιστα, οι θηροφύλακες έπαιρναν δείγματα (το ένα φτερό) από κάποιες θηρευμένες πέρδικες. Τα φτερά αυτά είναι απαραίτητα για το επιστημονικό πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.
 
Η άδικη απαγόρευση για το κυνήγι της ορεινής πέρδικας στο Φαλακρό έληξε και μπορούμε να κυνηγάμε ξανά την πέρδικα στο υπέροχο αυτό βουνό.
 
Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε σε αυτούς που δημιούργησαν αυτήν την απαγόρευση ότι έκαναν λάθος, στην απόφασή τους, και εμείς να συμβάλουμε στην ορθή διαχείριση της ορεινής πέρδικας σεβόμενοι τα όρια κάρπωσης και κρατώντας μακριά από το βουνό τους λαθροθήρες…
 
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
 
Στην εποχή που όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων κυνηγών γκρεμίζονται, έγινε εφικτό αυτό που μέχρι σήμερα έμοιαζε ακατόρθωτο.
 
Να ανοίξουν όχι μόνο μία, αλλά τρεις ΖΕΠ!! Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία από τις μεγαλύτερες «νίκες» των κυνηγών και των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων, που έσπασαν μια τακτική των κυβερνώντων που «έλεγε» ότι «κάτι που κλείνει δεν ξανανοίγει». Σε αυτό το έκτρωμα που «αναπαράγουν» πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες όταν νομοθετούν και αποφασίζουν για το φυσικό περιβάλλον οδηγηθήκαμε γιατί δεν εφαρμόζεται και στη χώρα μας, η αρχή της αειφόρου διαχείρισης.
 
Αυτές οι τρεις ΖΕΠ, που προ διετίας μας ταρακούνησαν όλους, γιατί δημιούργησαν νέες μορφές συρρίκνωσης και περιορισμών στο κυνήγι. Από αυτές, που με ευκολία μας «εφαρμόζουν» αλλά με δυσκολία… ξεφορτωνόμαστε.
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ