Αρχική iHunt.gr Αναπαραγωγική περίοδο για την Άγρια Ζωή & εκγύμναση σκύλων

Αναπαραγωγική περίοδο για την Άγρια Ζωή & εκγύμναση σκύλων

από iHunt Team
dscn9130

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία όσον αφορά τους κυνηγετικούς σκύλους «Επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων, που συνοδεύονται από κυνηγούς ή κυναγωγούς, χωρίς να φέρουν κυνηγετικό όπλο, σε περιορισμένες εκτάσεις, οι οποίες καθορίζονται από την οικεία Δασική Αρχή (καθορισμός Ζώνης Εκγύμνασης Σκύλων)». Οι γενικοί όροι και περιορισμοί έχουν ως εξής:
 
α) Απαγορεύεται η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των ορίων των Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων.
β) Κυνηγοί ή κυναγωγοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
γ) Τους προς εκγύμναση σκύλους θα συνοδεύουν οι ίδιοι οι κάτοχοι ή συνοδοί ή εκπαιδευτές ή κυνηγοί ή κυναγωγοί αυτών χωρίς κυνηγετικό όπλο.
δ) Δεν επιτρέπεται η χρήση μέσων, των οποίων απαγορεύεται η χρήση κατά την άσκηση θήρας, όπως κραχτών, παγίδων, κ.τλ.
ε) Δεν επιτρέπεται η απελευθέρωση οποιουδήποτε θηράματος στις ΖΕΣ με σκοπό την εκγύμναση των σκύλων, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας
στ) Οι εκπαιδευτές έχουν την απόλυτη ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στο ιδιωτικό ζωικό και πτηνοτροφικό κεφάλαιο των περιοχών εκπαίδευσης και είναι υποχρεωμένοι να αποτρέπουν τους κυνηγετικούς σκύλους τους από τυχόν όχληση τους.
 
Θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι διανύουμε την πιο ευαίσθητη περίοδο του έτους, την αναπαραγωγική περίοδο των επιδημητικών θηραματικών ειδών (Νησιώτικη πέρδικα -Alectoris chukar, Λαγός -Lepus europaeus). Για το λόγο αυτό είναι φρόνιμο και διαχειριστικά ορθό ως κυνηγετικές οργανώσεις να ενημερώσουμε ο κάθε ένας από εμάς τα μέλη του ώστε έμπρακτα να δείξουμε τον σεβασμό μας προς την Φύση. Αυτή την περίοδο που η πέρδικα ζευγαρώνει, φωλεοποιεί, εκκολάπτει τους νεοσσούς της, οφείλουμε να την σεβαστούμε. Να της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη.
 
Ελαττώστε ή/και αποφύγετε τις εκγυμνάσεις /εκπαιδευτικά.
 
Η αναπαραγωγική επιτυχία εξαρτάται αρκετές φορές από την ευαισθησία, τον σεβασμό και την κυνηγετική παιδεία που επιδεικνύει ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.
 
Τέλος, όσον αφορά τους κυνηγούς /κυναγωγούς της νήσου Λέσβου με την απόφαση 56731/14-10-2019 (ΦΕΚ 39/Β/2019) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθορίστηκε νέα Ζώνη Εκγύμνασης Σκύλων (ΖΕΣ) στην περιοχή «Χαραμίδα» Τ.Δ. Λουτρών, του Δήμου Μυτιλήνης και καταργήθηκε η ΖΕΣ «Ουτζά –Καρά Τεπέ» Μυτιλήνης.
 
Β’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα