Αρχική » Grid with Sidebar » Ανασχηματισμός:Διάσπαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας;

Ανασχηματισμός:Διάσπαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος. Με πρωτοσέλιδο της την Πέμπτη η εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ» μάλιστα κάνει λόγο για μεγάλες καραμπόλες στον ανασχηματισμό, προαναγγέλλει «σφαγή» και απομάκρυνση κορυφαίων υπουργών από τις θέσεις τους.

SVESTONOF

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας

Δομικό χαρακτήρα προσλαμβάνει ο επικείμενος ανασχηματισμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από την κυβέρνηση δύο ή τρεις προβεβλημένους υπουργούς, ενώ άλλοι τέσσερις πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία.

Μεγάλη σφαγή θα γίνει και σε επίπεδο υφυπουργών, προκειμένου να τοποθετηθούν στην κυβέρνηση βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, ή ενόψει του σχεδιασμού για πρόωρες εκλογές όταν λήξει ο συναγερμός της εφιαλτικής πανδημίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το σχήμα της νέας κυβέρνησης και συνεχίζει να βολιδοσκοπεί ακόμα και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες για να αναλάβουν κρίσιμα υπουργεία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε το Μαξίμου με έναν πρώην τραπεζίτη, στον οποίο προτάθηκε να αναλάβει ένα κρίσιμο υπουργείο.

Ο τραπεζίτης, προς έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέρριψε την πρόταση και τώρα το Μαξίμου αναζητεί νέο τεχνοκράτη για τη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση.

Ο δομικός ανασχηματισμός αρχίζει από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εγκαταλείπει το Μαξίμου και θα δοκιμάσει τη τύχη του σε ένα κρίσιμο υπουργείο.

Η μετακίνησή του είναι επιβεβλημένη, με δεδομένο ότι προετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές και μάλιστα στην εκλογική περιφέρεια του Πειραιά.

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου και για το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται στο Υπουργείο Τουρισμού, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει πάρει όλες τις αρμοδιότητες.

Η σύγκρουση της Νίκης Κεραμέως με τους συνδικαλιστές της ΝΔ έχει πάρει μετωπικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό πιθανότατα θα απομακρυνθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν αποκλείεται όμως να μετακινηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να προκαλέσει τη μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Παιδείας.

Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει τα σχέδια του Μαξίμου για το σπάσιμο στα δύο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικός υπουργός θα αναλάβει το νευραλγικό υπουργείο Ενέργειας και άλλος θα τοποθετηθεί στο Περιβάλλοντος.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι παραμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Βέβαια πηγές από το Μαξίμου διαρρέουν ότι δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θεωρείται νευραλγικής σημασίας, με δεδομένο ότι όλα τα επενδυτικά πρότζεκτ κινούνται γύρω από την ενέργεια.

Οι μετοχές του Χρήστου Σταϊκούρα στο Μαξίμου είναι ανεβασμένες. Θεωρούν πετυχημένη τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών και γι’ αυτό θα παραμείνει και στη νέα κυβέρνηση.

Ενδεχόμενο μετακίνησής του σε άλλο κρίσιμο υπουργείο, υπάρχει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναθέσει το Υπουργείο Οικονομικών σε τεχνοκράτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετακινείται και αυτός σε υπουργείο, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Οι μόνοι που παραμένουν αμετακίνητοι είναι οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Όλοι οι υπόλοιποι, σε ένα δομικό ανασχηματισμό μπορούν να αλλάξουν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να τοποθετηθούν στην κυβέρνηση, σε θέσεις υφυπουργών, δέκα βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται στη σημερινή κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή, έχει σχέση με τον σχεδιασμό του Μαξίμου για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μετά το τέλος της εφιαλτικής πανδημίας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ