559

Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της κυνηγετικής περιόδου και από ότι φαίνεται η φετινή έναρξη είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων ειδικά για τα ορτύκια.
Ορτύκια
Μετά τις πρώτες ημέρες, τώρα που η κυνηγετική πίεση έχει μειωθεί τα ορτύκια βγαίνουν ξανά από τα καλαμπόκια, τα ηλιόσπορα, τις μπαμπακιές, τα καπνά και γενικά από καλλιέργειες που επέλεγαν για κάλυψη. Στην Θράκη τα ορτύκια που θηρεύτηκαν έχουν αρκετό λίπος δείγμα ότι η ώρα της μετανάστευση πλησιάζει.
Στη Δράμα και στις Σέρρες τα ορτύκια βγαίνουν από τις καλλιέργειες και αυτό από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι να αρχίσουν τα περάσματα.
Ορτύκια ακούγονται ακόμη σε : Κιλκίς, Φλώρινα (ίσως τα περισσότερα σε αυτούς τους δυο νομούς), Καστοριά, Βέροια, Κοζάνη.
Οι κυνηγοί ακόμη σηκώνουν ορτυκάκια λίγων ημερών δείγμα ότι έχουν γίνει και δεύτερες γέννες.
Τρυγόνια
Τα τρυγόνια έχουν χαθεί και όλοι περιμένουν να αρχίσουν τα περάσματα.
Φάσσες

Υπάρχουν κάποιες ντοπιάρικες και μάλιστα στη ¨Εδεσσα ο φίλος της σελίδας μας Παντελής Αρβανιτίδης ξεκίνησε την κυνηγετική περίοδο με κυνήγι φάσσας. Για τους φανατικούς φασσοκυνηγούς υπάρχουν ευκαιρίες.
Η μετανάστευση
Μπορεί να μην ξεκίνησε ακόμη η μετανάστευση των ορτυκιών και των τρυγονιών (εκτός από τοπικές μετατοπίσεις που γίνονται, κυρίως λόγω αναζήτησης τροφής) αλλά σε εξέλιξη είναι η μετανάστευση των πελαργών, των τσικνιάδων και άλλων πουλιών που η μετανάστευσή τους ξεκινάει πριν από αυτή των τρυγονιών και των ορτυκιών.
Τα τρυγόνια τις τελευταίες ημέρες μπαίνουν μέσα στα ηλιόσπορα και δεν βγαίνουν από μέσα ούτε από τις τουφεκιές. Ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι.
Εν αναμονή λοιπόν…..