Αρχική iHunt.gr Αντιμετωποι με την φολα

Αντιμετωποι με την φολα

από iHunt Team
fola

 

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, όταν και αποφάσισα να πάω για κυνήγι λαγού με τον φίλο μου τον Μελέτη στην Εύβοια. Η παρέα ήδη είχε καρπωθεί δύο λαγούς, παρά την ξέρα που επικρατούσε και καθιστούσε το έργο των ιχνηλατών πολύ δύσκολο. 

 

Οι λαγοί βρίσκονται σε ικανοποιητικό πληθυσμιακό επίπεδο με τους κυνηγούς της περιοχής να μιλούν για μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών.

 

Τα σκυλιά πολύ γρήγορα έβγαλαν τον λαγό ο οποίος χωρίς πολλά πολλά έπεσε πάνω στο τουφέκι μας και το κυνήγι του τέλειωσε πολύ γρήγορα. Ενώ η παρέα (ήμασταν 4 άτομα) ακόμη συζητούσε για όλες τις λεπτομέρειες του πρώτου λαγού τα σκυλιά με αρχηγό τη σκύλα του Μελέτη άρχισαν να κλαφουνάνε στον ντορό ενός άλλου λαγού που βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα στο διπλανό ρέμα από εκείνο που θηρεύσαμε τον πρώτο λαγό. Γρήγορα τρέξαμε να πιάσουμε τα καρτέρια, όταν ακούστηκε η φωνή του Μελέτη “Κώστα τρέξε γρήγορα η σκύλα έφαγε φόλα…”. Πάγωσα. Τρέχω στο Μελέτη και βλέπω τη σκύλα του να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να έχει σπασμούς σε όλο το σώμα. Ο Μελέτης ήδη της είχε κάνει ένεση απομορφίνης για να κάνει εμετό. Ευτυχώς το σκυλί μετά από λίγα λεπτά κάνει εμετό και αφού της κάνουμε δυο ενέσεις ατροπίνης φεύγουμε αμέσως για τον κτηνίατρο.

 

 

Η σκυλίτσα έχει αρχίσει να συνέρχεται…

 

Τελικά η σκύλα αποδείχθηκε δυνατή, αλλά χωρίς την βοήθεια του κτηνιάτρου, Γιάννη Νικολέντζου δεν θα τα είχε καταφέρει. Όταν τον πήραμε τηλέφωνο η ώρα ήταν περίπου 7:45 και δεν είχε ακόμη ξυπνήσει. Παρόλα αυτά κατόρθωσε σε 10 λεπτά  να είναι στο ιατρείο και να βοηθήσει τη σκυλίτσα μας. Το ευχαριστώ σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον είναι λίγο. 

 

Αλλά τελικά δεν έχουν όλα τα περιστατικά την ίδια κατάληξη. Οι ημέρες για την έναρξη του κυνηγιού της πέρδικας πλησιάζουν και αποφασίσαμε με τον κουμπάρο μου Γιάννη Κυπαρίσση να κάνουμε ένα εκπαιδευτικό στον κυνηγότοπο που επρόκειτο να κυνηγήσουμε. Εφοδιαστήκαμε με πολλά μπουκάλια νερό, τα οποία τα αφήσαμε σε διάφορα σημεία επάνω στο βουνό για να έχουν τα σκυλιά μας να πίνουν όταν αρχίσει το κυνήγι. Πήραμε δύο σκυλιά, την Κάρα ένα αγγλικό σέττερ τριών χρονών και την Τάρα ένα κούρτσχααρ  δυόμιση ετών. Μετά από δυο ώρες ψαξίματος τα σκυλιά μπόρεσαν και βρήκαν τις πέρδικες, οι οποίες ήταν κοντά σε κάτι γκρέμια και λίγο έλειψε το πάθος τους να τα οδηγήσει στο γκρεμό. 

 

Η μικρή κουρτχαρίνα άργησε να επιστρέψει κοντά μας, πράγμα που δεν συνήθιζε και μας προκάλεσε εντύπωση. Όταν τελικά επέστρεψε, με δυσκολία περπατούσε και η είχε έντονη διάρροια. Τελικά μετά από λίγο η σκύλα, φανερά αδύναμη δεν μπορούσε να περπατήσει καθόλου. Την πήραμε αγκαλιά και την μεταφέραμε ως το αυτοκίνητο και από εκεί στον κτηνίατρο. Η Τάρα δεν τα κατάφερε. Πέθανε την επόμενη ημέρα.

 

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Μέσα σε μια εβδομάδα ήμουν παρών σε δύο περιστατικά. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο όταν βλέπεις τον σκύλο σου, αυτόν που μπορεί να έχεις κάνει πολλές θυσίες για να τον μεγαλώσεις να σωριάζεται στο έδαφος από μια φόλα. Τότε είναι που πρέπει να αντιδράσεις γρήγορα και με καθαρό μυαλό. Σας πληροφορώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Τα χέρια τρέμουν όταν προσπαθείς να ανοίξεις την αμπούλα με την ατροπίνη και δυσκολεύεσαι αφάνταστα να τη βάλεις στη σύριγγα. Όταν τελικά καταφέρνεις να ετοιμάσεις την ένεση τα χέρια είναι βαριά και αναρωτιέσαι. Πως κάνω την ένεση; Ενδομυϊκά ή υποδόρια; Και αφού κάνεις ότι μπορείς για να σώσεις τη ζωή του σκύλου σου, αν ζήσει είσαι χαρούμενος αλλά αν δεν τα καταφέρει πάντα θα αναρωτιέσαι αν ενήργησες σωστά και γρήγορα. 

 

Αυτός που έσπειρε το θάνατο στο βουνό (την φόλα η Τάρα την έφαγε ψηλά στο βουνό ) ήξερε τι έκανε. Την έβαλε σε σημείο κοντά σε νερό και μόνο από τύχη δεν έφαγε και το άλλο σκυλί που είχαμε μαζί μας. Αναρωτιέμαι όμως. Αυτός που το έκανε είναι κυνηγός; Μπορεί ένα κυνηγός που κυνηγάει πέρδικες να πετάξει φόλες πάνω στο βουνό ; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αν όμως δεν είναι κυνηγός, πόσο διεστραμμένος μπορεί να είναι που ανέβηκε ολόκληρο το βουνό για να πετάξει τις φόλες;  Στο εν λόγω βουνό δεν υπάρχουν κοπάδια από κατσίκια ή πρόβατα για να υποπτευθεί κανείς ότι το έχει κάνει κάποιος κτηνοτρόφος που θεωρούσε ότι τα κυνηγόσκυλα είναι “εχθρός” του κοπαδιού του. 

 

Είμαι σίγουρος ότι από κάπου μας κοιτούσε όταν κουβαλάγαμε τη Τάρα αγκαλιά και γελούσε. Χαιρόταν με το κατόρθωμά του. 

 

Επειδή η με πνίγει η στεναχώρια και η οργή σταματάω εδώ. Ήθελα απλά να μοιραστώ μαζί σας περιπέτεια μου και να σας θυμίσω ότι πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο που μπορεί να σώσει τη ζωή του σκύλου σας. Όχι στο αυτοκίνητο….Στο γιλέκο σας…..Τυπώστε και τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας και βάλτε τις μέσα στο φαρμακείο . Πιστέψτε μας είναι σωτήριες!!!!!!

 

Διαβάστε : Οδηγίες αντιμετώπισης φόλας , Φαρμακείο σκύλου

 

 

O iHunter

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα