Αρχική iHunt.gr Απαγορευτηκε και φετος το κυνηγι στην Τηλο

Απαγορευτηκε και φετος το κυνηγι στην Τηλο

από iHunt Team
Tilos

Απαγορεύτηκε  για ακόμη μια χρονιά το κυνήγι στην Τήλο. Δημοσιεύτηκε η απαγόρευση, την οποία υπογράφει o Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου  και μεταξύ άλλων αναφέρει :

“…Απαγορεύουμε το κυνήγι όλων των θηραμάτων για την κυνηγετική περίοδο 2014−15 στην περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων, του υπάρχοντος καταφυγίου άγριας ζωής, στη νήσο Τήλο για λόγους προστασίας της άγριας πανίδας της περιοχής.

Η Δ/νση Δασών Δωδ/σου παρακαλείται για την έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας.”

 

Για ακόμη μια χρονιά η Τήλος παραμένει “ανοχύρωτη πόλη” στις ορέξεις και τα συμφέροντα κάποιων. 

 

Το ιστορικό της απαγόρευσης

 

Ας δουμε όμως πως άρχισε όλη αυτή η ιστορία του παραλόγου. Το Νοέμβριο του 1993, μια ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ (μάλλον σύλλογος) ζήτησε να απαγορευτεί το κυνήγι στην Τήλο για ένα (1) χρόνο. Το αιτιολογικό του αιτήματος ήταν «Η προστασία των θηραμάτων από τη λαθροχειρία και η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να παρέχει την απαραίτητη φύλαξη των βιοτόπων». Η Νομαρχία μεταβίβασε το αίτημα αυτό το ΥπΓεωργίας. Το ΥΠΓΕ όμως αντέτεινε, ότι οι απαγορεύσεις θήρας σε τοπικό επίπεδο έχει καθορισθεί να διαρκούν 3 χρόνια.

 

Έτσι, μετά από την σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία καθορίστηκε, τον Ιούλιο του 1994, η απαγόρευση θήρας για την Τήλο στα 3 χρόνια.

Το 1997 που λογικά έληγε το καθεστώς απαγόρευσης, και ενώ όλα έδειχναν ότι το κυνήγι στο νησί έπρεπε να επιτραπεί, αφού και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου με έγγραφο του βεβαίωνε ότι οι πέρδικες ήταν τόσες πολλές που κινδύνευαν πλέον από ασθένειες λόγω ζωοχωρητικότας και ότι υπάρχουν πλέον οι εγγυήσεις για την φύλαξη του νησιού και την πάταξη της λαθροθηρίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Όμως, Δήμαρχος του νησιού, κ. Τάσσος Αλιφέρης, αντέδρασε σ’ αυτή την προοπτική, και ενώ η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όριζε να ανοίξει το κυνήγι στο νησί, μετά από «πιεστικές» διεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου κατάφερε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση.νησί, μετά από «πιεστικές» διεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τήλου κατάφερε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση. Και τελικά αυτή η απαγόρευση κρατάει μέχρι τις ημέρες μας.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα