Αρχική iHunt.gr Απαγόρευση εκτροφής ζώων σε κλουβιά -Τι εξετάζει η ΕΕ

Απαγόρευση εκτροφής ζώων σε κλουβιά -Τι εξετάζει η ΕΕ

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ευρωβουλευτές των επιτροπών Αναφορών και Γεωργίας, ειδικοί, Επίτροποι και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων συζήτησαν την πρωτοβουλία των πολιτών να απαγορευθεί η εκτροφή ζωών σε κλουβιά, προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις για το μέλλον.

Οπως επισημαίνει και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε βίντεο που ανέβασε στο facebook η χρήση κλουβιών για εκτροφή ζώων θα πρέπει να απαγορευτεί σύμφωνα με την πρωτοβουλία πολιτών «End the Cage Age», η οποία στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τον εγκλωβισμό ζώων εκτροφής σε κλουβιά και να προτείνει νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης κλουβιού.

Η οργανώτρια της Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλίας Πολιτών Ολγα Κίκου ανέφερε χαρακτηριστικά «καλούμε την ΕΕ να κάνει μία στροφή σε εναλλακτικά συστήματα που υπάρχουν ήδη, όπως οι αχυρώνες».
Τα μέλη συζήτησαν με τους οργανωτές της πρωτοβουλίας, Επιτρόπους και εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ τονίζοντας τη σημασία της ακρόασης των ανησυχιών των πολιτών και της δράσης για τη σωστή μεταχείριση των ζώων.

Η πρόεδρος της επιτροπής αναφορών Dolors Montserrat είπε «Η πρωτοβουλία αφορά κυρίως χοίρους, κότες, κουνέλια και βοοειδή που υποφέρουν κλειδωμένα σε κλουβιά και επομένως αυτό που προτείνει είναι, περισσότερη ελευθερία γι αυτά τα ζώα».

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι μία πιθανή σταδιακή κατάργηση απαιτεί κατάλληλη οικονομική υποστήριξη, μία επαρκή μεταβατική περίοδο και αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή εισαγωγής προϊόντων με χαμηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου τόνισε από την πλευρά «η μετάβαση από την παρούσα κατάσταση σε ένα σύστημα στέγασης χωρίς κλουβί συνεπάγεται με αύξηση του κόστους παραγωγής και γεωργίας. Θα πρέπει να σκεφτούμε την παροχή επαρκούς οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης και άλλα κίνητρα στους αγρότες».

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένα μοναδικό εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να προτείνουν συγκεκριμένες νομικές αλλαγές σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ.


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα