Αρχική iHunt.gr Απλο τεστ αιματος υπολογιζει ποσο γρηγορα θα γερασουμε

Απλο τεστ αιματος υπολογιζει ποσο γρηγορα θα γερασουμε

από iHunt Team
bloodtest1

demobanner

 Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει σε λίγα χρόνια τον ρυθμό γήρανσης και το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου.

 

Συγκρίνοντας το βάρος γέννησης χιλιάδων πανομοιότυπων διδύμων ερευνητές του πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο εντόπισαν 22 μεταβολίτες στο αίμα που συνδέονται με την ηλικία.

 Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι μεταβολίτες, που αποτελούν μοναδικό αποτύπωμα, μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία ενός ατόμου μακροπρόθεσμα.

 

Η έρευνα

 

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα αίματος 6.000 πανομοιότυπων διδύμων.

 Όπως διαπιστώθηκε, ένας από τους μεταβολίτες, που ονομάζεται C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη (C-glyTrp ), συνδέεται στενά με ορισμένα χαρακτηριστικά γήρανσης, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των πνευμόνων, η οστική πυκνότητα, η χοληστερίνη και η αρτηριακή πίεση.

 

Το σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος μεταβολίτης συνδέεται επίσης με χαμηλό βάρος γέννησης.

 

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αναλύσεις αίματος για να αναγνωρίσουν ένα νέο μεταβολίτη, ο οποίος συνδέεται τόσο με το βάρος γέννησης όσο και με τη διαδικασία της γήρανσης.

«Αυτός ο μοναδικός μεταβολίτης που συνδέεται με τη γήρανση και με παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία είχε διαφορετικές τιμές σε πανομοιότυπα δίδυμα με διαφορετικό βάρος γέννησης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ana Valdes.

 «Αυτό σημαίνει ότι το βάρος γέννησης επηρεάζει έναν μοριακό μηχανισμό που μεταβάλλει τον συγκεκριμένο μεταβολίτη. Αυτό ενδεχομένως να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς η ελλιπής διατροφή στη μήτρα αλλάζει τα μοριακά μονοπάτια που καταλήγουν σε ταχύτερη γήρανση και ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία 50 χρόνια μετά», προσέθεσε η ερευνήτρια.

 

Η έρευνα εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες παθήσεων που συνδέονται με την ηλικία.

econewsPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα