Αρχική iHunt.gr Απολογισμός έργου Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ για τον Σεπτέμβριο 2017

Απολογισμός έργου Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ για τον Σεπτέμβριο 2017

από iHunt Team
img_0065-615x240

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
 
Συνεχής είναι η παρουσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σε όλη την γεωγραφική της επικράτεια.
 
Από την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου 2017-2018 και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 4.000 έλεγχοι σε κυνηγούς και άλλους πολίτες, διενύθηκαν περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα περιπολιών με τα υπηρεσιακά οχήματα, εργαζόμενοι και κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις νυκτερινές ώρες.
 
Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων οι 62 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ διαπίστωσαν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και της δασικής νομοθεσίας γενικότερα και υπέβαλλαν εβδομήντα επτά (77) μηνύσεις. Όλες οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς υποβλήθηκαν στις κατά τόπους δασικές και εισαγγελικές αρχές.
 
Κατασχέθηκαν όπλα, οι άδειες θήρας, τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα, παράνομα μέσα (ηχομιμητικές, παγίδες) και σε τρείς περιπτώσεις τα οχήματα (1 αγροτικό, 1 τζιπ και μια μοτοσυκλέτα). Σε αρκετά περιστατικά κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου με τη συνεργασία των δασικών αρχών και της Αστυνομίας, καθώς και των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων. Στη χρήση θηλιών διαπιστώθηκε ότι οι παραβάτες δεν έβγαζαν καν άδεια θήρας
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο, εντοπισμό και κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών. Μετά από συνεχή παρουσία και πολύωρες και ολονύκτιες παρακολουθήσεις έγιναν τριάντα μία (31) μηνύσεις για ηχομιμητικές συσκευές, αρκετές από τις οποίες ήταν και με επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. Όλες οι συσκευές κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες προς καταστροφή.
 
Επίσης υποβλήθηκαν: 
 
  • έξι (6) μηνύσεις για χρήση παγίδων και θηλιών και έξι (6) μηνύσεις για θήρα νύκτα με χρήση προβολέων.
  • Τέσσερις (4) μηνύσεις αφορούσαν θήρα χωρίς άδεια και άλλες οκτώ (8) για παράνομη θήρα εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής και μη επιτρεπόμενων περιοχών.
  • Πέντε (5) μηνύσεις αφορούσαν παράνομη χρήση ή τροποποίηση όπλου (μία με ραβδωτό όπλο) και πέντε (5) για άρνηση ελέγχου και απείθεια.
  • Τρεις (3) αφορούσαν σε θήρα μη επιτρεπόμενων ειδών (Ζαρκάδι, πεδινή πέρδικα, συκοφάγος), ενώ παρά τις συστάσεις υποβλήθηκε και μήνυση σε κυνηγούς που δεν φορούσαν το πορτοκαλί γιλέκο
  • Μία μήνυση τέλος υποβλήθηκε για παράνομη υλοτομία και μεταφορά ξυλείας.
 
Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνέδραμαν στην ενημέρωση των κυνηγών για τις επιτρεπόμενες περιοχές θήρας, ενώ σε δύο περιπτώσεις συμμετείχαν στην επιχείρηση αγνοούμενου κυνηγού, με αίσια ευτυχώς κατάληξη.
Οι
ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συμμετείχαν στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούδων, μαζί με υπαλλήλους της δασικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της λύσσας στην χώρα μας.
 
Παράλληλα συμμετείχαν στη συλλογή βιολογικού υλικού, με τη συνεργασία των κυνηγών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2, που είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
 
Η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι σε εγρήγορση, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο λαθροθήρας είναι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού.
 
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της θηροφυλακής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς-μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα