Αρχική iHunt.gr Απο που ερχονται οι τσιχλες;

Απο που ερχονται οι τσιχλες;

από iHunt Team
tsixla_petaei

 

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών του Σεπτεμβρίου έχει απογοητεύσει τους κυνηγούς της χώρας, που περίμεναν τα μπασίματα της τσίχλας με μεγάλη ανυπομονησία. Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με το μικρό κύμα κακοκαιρίας των τεευταίων ημερών και την εμφάνιση των πρώτων πουλιών.

Η τσίχλα  είναι τρίτη κατά σειρά στην προτίμηση ων Ελλήνων κυνηγών με ποσοστό 15,68% (πρόγραμμα Άρτεμις).

Όμως από που έρχονται οι τσίχλες στην πατρίδα μας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ακόμη και στα ευρωπαϊκά κράτη που τηρούν αρχεία και στατιστικές για τις μετακινήσεις όλων των πουλιών η παρακολούθηση των δρομολογίων των ειδών της τσίχλας είναι δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια “τρέχουν” διάφορα προγράμματα παρακολούθησης με τη βοήθεια της τεχνολογίας και φαντάζομαι γρήγορα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα.

Πιο παλιά οι θηραματολόγοι εφοδιαζόντουσαν με κιάλια και τις νύχτες με φεγγάρι μπορεί να ήταν τυχεροί και να έβλεπαν κάποιες τσίχλες να πετούν και να μπορούσαν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα. Σήμερα βέβαια υπάρχουν οι εγκατεστημένοι από τις Ομοσπονδίες βιοακουστικοί σταθμοί που κάνουν τη ζωή των θηραματολόγων πιο εύκολη.

Η τσίχλα λοιπόν, μεταναστεύει σχεδόν πάντα το βράδυ. Τα άστρα, το φεγγάρι και τα φώτα των όλων είναι ο μπούσουλας για τους νυχτερινούς αυτούς ταξιδιώτες. Οι φωνές τους είναι αυτές που συγκρατούν τη συνοχή των κοπαδιών όταν πάει να χαθεί ο προσανατολισμός.

Οι τσίχλες υπάρχουν σε αφθονία σε όλη την Ευρώπη από τις ακτές της Μεσογείου ως τα δάση του Βορρά. Όπως συμβαίνει με πολλά είδη πουλιών τα μεταναστευτικά είναι αυτά που φωλεοποιούν στο βορρά. Αντίθετα στα εύκρατα κλίματα οι τσίχλες είναι ενδημικές και όταν ξεκαλοκαιριάζουν σε κήπους και πλατείες των πόλεων δεν έχουν διάθεση να φύγουν. Όταν όμως ζοριστούν από τον καιρό αρχίζουν και αυτές το ταξίδι μέχρι να βρουν κατάλληλες συνθήκες για να ξεχειμωνιάσουν.

Οι τσίχλες που αναπαράγονται στο βορρά κάνουν το διπλό ετήσιο ταξίδι τους και τότε είναι που περνούν και από τους ελληνικούς κυνηγότοπους.

Η συνηθισμένη τσίχλα φωλιάζει από τη Μεγάλη Βρετανία ως τη Μογγολία και την Κίνα. Δηλαδή σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία. Στη χώρα μας μένουν λίγα πουλιά για φώλιασμα, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα (δεν είναι λίγες οι φορές, που κυνηγώντας ορτύκια στο Νευροκόπι έβλεπα αρκετές τσίχλες στα δέντρα). Η φθινοπωρινή μετανάστευση της τσίχλας γίνεται προς τη χώρα μας από όλα τα σημεία της Ευρώπης και τα πουλιά φτάνουν μέχρι τη Βόρειο Αφρική.

Η χιονότσιχλα ή κοκκινότσιχλα φωλιάζει μόνο στη Σκανδιναβική χερσόνησο και στη Ρωσία, από όπου κατεβαίνει με τα χειμωνιάτικα κρύα προς το νότο, σε μεγάλα κοπάδια.

Η γερακότσιχλα καλύπτει το καλοκαίρι όλο τον ευρωπαϊκό χώρο ως τα βόρεια της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας. Της αρέσει όμως ο ήλιος και για αυτό μπορεί να τη βρει κανείς στη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική.

Η ελατότσιχλα είναι από τα πουλιά που αποφεύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις και προτιμούν να περνούν το χειμώνα στο μέρος που διάλεξαν το φθινόπωρο. Πάντως, στη Γαλλία έχουν βρει δακυλιωμένες ελατότσιχλες που διένυσαν σε μικρό χρονικό διάστημα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα για ανεύρεση τροφής.

Οι τόποι αναπαραγωγής της κεδρότσιχλας είναι πιο εξαπλωμένοι και φτάνουν μέχρι τη Μογγολία.

Φέτος, σε αντίθεση με την κυνηγετική περίοδο 2011-2012 δε έχει ξεκινήσει καλά το κυνήγι της τσίχλας. Τα παράπονα των κυνηγών είναι πολλά σε σχέση με τους αριθμούς των πουλιών που συναντούν. Η παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων σίγουρα επηρεάζει τις μετακινήσεις των πουλιών. 

Σύντομα, θέλω να ελπίζω, θα αλλάξει ο καιρός και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια καλή τσιχλοχρονιά. Όμως πρέπει να αποβάλλουμε αυτούς τους λίγους που χρησιμοποιούν κασετόφωνα για να προσελκύσουν τσίχλες. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι άνανδρο και άδικο απέναντι στο θήραμα και στους υπόλοιπους κυνηγούς.

Επιμέλεια : iHunt.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα