Αρχική iHunt.gr Ασίστ…στις φέρμες

Ασίστ…στις φέρμες

από iHunt Team
dimitris

demobanner

Υστερα από μια σημαντική καριέρα γεμάτη διακρίσεις στα γήπεδα του μπάσκετ και μια ζωή γεμάτη θυσίες, ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι πλέον αφοσιωμένος στη μεγάλη του αγάπη, την οικογένειά του, αλλά και στο κυνήγι, στο οποίο αφιερώνει τις πιο πολλές από τις ελεύθερες ώρες του.
 
Με τον Δημήτρη Παπανικολάου γνωρίστηκα τη χρονιά που μας πέρασε σε ένα κυνήγι παρέα με έναν κοινό μας φίλο. Εντυπωσιάστηκα από το πάθος του για το κυνήγι, αλλά και την αγάπη του για τον σκύλο του, τον Vasko. Τον περασμένο μήνα πήγαμε για ένα εκπαιδευτικό στην Κωπαΐδα και εκεί βρήκα την ευκαιρία για μια μικρή «ανάκριση» με θέμα, τι άλλο; Το κυνήγι. 
Τον περασμένο μήνα πήγαμε για ένα εκπαιδευτικό στην Κωπαΐδα και εκεί βρήκα την ευκαιρία για μια μικρή «ανάκριση» με θέμα, τι άλλο; Το κυνήγι.
 
-Δημήτρη, πότε ξεκίνησες να κυνηγάς;
 
Την πρώτη άδεια την έβγαλα το 1999, αν και πιο παλιά ακολουθούσα κάποιους μεγαλύτερους. Ο πατέρας μου δεν ήταν κυνηγός, όμως τα γονίδια υπήρχαν, αφού και οι δυο μου γονείς κατάγονται από περιοχές με μεγάλη κυνηγετική παράδοση.
Ομως, αυτός που μου έμαθε πολλά για το κυνήγι είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Επίσης, το 2002, που πήρα μεταγραφή για τον Μακεδονικό στην Κοζάνη, γνώρισα πολλούς κυνηγούς και έκανα πολλά και καλά κυνήγια.
 
Το κυνήγι συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε μόνο εμείς σε όλη την Ευρώπη. Το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι
 
-Συνδυάζεται το επαγγελματικό μπάσκετ με το κυνήγι, έχοντας υπόψη τις τεράστιες θυσίες που πρέπει να κάνει ένας αθλητής αν θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή όπως εσύ;
 
Σίγουρα οι θυσίες είναι τεράστιες, αλλά όταν αγαπάς κάτι, πάντα βρίσκεις τον τρόπο. Στα ρεπό, παρά την κούραση από τις προπονήσεις και τους συνεχόμενους αγώνες, το πάθος για το κυνήγι μάς οδηγούσε στα κυνηγοτόπια. Πηγαίναμε το πρωί στη Θήβα και το απόγευμα στην προπόνηση. Αυτή ήταν η ξεκούρασή μας. Βέβαια, το κυνήγι κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας δεν ήταν ποτέ αρκετό. Αλλά ούτε και τώρα… (γέλια).
 
 
-Τι είναι για σένα το κυνήγι;
Το κυνήγι δεν είναι χόμπι. Είναι πάθος. Σου στροβιλίζει στο μυαλό 24 ώρες την ημέρα. Το κυνήγι έχει παίξει ρόλο σε σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου και θα συνεχίσει να παίζει. Μερικοί λένε ότι το κυνήγι είναι τρόπος ζωής. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι είναι τρόπος ζωής για εμένα. Τρόπος ζωής είναι η οικογένειά μου, η οποία έχει αποδεχθεί ότι το κυνήγι ήταν, είναι και θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου.
 
-Καρτέρι ή κυνήγι με σκύλο;
Πάντα κυνήγι με σκύλο. Μου αρέσει το ενεργητικό κυνήγι, αν και έχω κάνει και κάποια κυνήγια σε καρτέρι.
 
 
-Απο ποια φυλή ήταν ο πρώτος σου σκύλος;
Το πρώτο μου σκυλί ήταν ένα Κόκερ, το οποίο -αν και δεν φερμάρει- είναι η καλύτερη επιλογή για το κυνήγι ορτυκιού στα δύσκολα κυνηγοτόπια της Λαυρεωτικής όπου έκανα τα πιο πολλά κυνήγια τα πρώτα μου χρόνια.
Μετά κυνηγούσα με τα σκυλιά του Φραγκίσκου και, όταν δεν μπορούσαμε να πηγαίνουμε παρέα, έπαιρνα τα νεαρά του σκυλιά και πήγαινα μόνος.
Στη συνέχεια απέκτησα ένα Πόιντερ, ένα Κούρτσχααρ και μετά τον Vasko, σε ηλικία περίπου δύο ετών. Σήμερα ο Vasko είναι 7 ετών και έχουμε κάνει μαζί φανταστικά κυνήγια.
 
-Σου έχει σημαδέψει την κυνηγετική σου ζωή ο Vasko;
Και όχι μόνο. Ο Vasko είναι μέλος της οικογένειας και έτσι του συμπεριφερόμαστε. Ο Vasko μού έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις.
 
-Τι είναι αυτό που σου αρέσει σε αυτόν;
Ο Vasko είναι ένα εξαιρετικό δείγμα Κούρτσχααρ και θεωρώ ότι το μεγάλο του προσόν είναι το μυαλό του, που είναι και δυσεύρετο στα κυνηγόσκυλα. Ο Vasko είναι ένα ανοιχτό σκυλί με πολύ καλές επιστροφές, σταθερή φέρμα, μεγάλη αίσθηση θηράματος και μεγάλη αντοχή στα ολοήμερα κυνήγι. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας κυνηγός;
 
Το κυνήγι δεν είναι χόμπι. Είναι πάθος. Σου στροβιλίζει στο μυαλό 24 ώρες την ημέρα. Το κυνήγι έχει παίξει ρόλο σε σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου και θα συνεχίσει να παίζει
 
Θεωρώ ότι διαθέτει όλα τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένα καλό Κούρτσχααρ, γιατί ένα πραγματικά καλό Κούρτσχααρ είναι ο καλύτερος σύντροφος για όλα τα κυνήγια στην Ελλάδα. Οχι ότι θεωρώ ότι οι άλλες φυλές δεν είναι καλές. Σε κάθε φυλή υπάρχουν ικανά κυνηγόσκυλα. Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και βάσει αυτών των χαρακτηριστικών πρέπει να επιλέγει κανείς.
 
Τώρα όσον αφορά τα Κούρτσχααρ, το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το κόψιμο των ουρών έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της φυλής στην Ελλάδα και τα καλά Κουρτσχααρ πλέον είναι δυσεύρετα.
 
-Σκοπεύεις να αποκτήσεις σύντομα άλλο σκύλο; Θα είναι πάλι Κούρτσχααρ;
Ηδη απέκτησα μια μικρή κουταβίτσα (κόρη του Vasko), η οποία από πολύ μικρή ηλικία έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Μου αρέσει το κυνήγι με νεαρά σκυλιά. Να παρακολουθώ και να καθοδηγώ την πρόοδό τους. Μου αρέσει να δημιουργώ…
 
-Ποιο το επίπεδο της κυνοφιλίας στην Ελλάδα;
Εχω κάνει πολλές κουβέντες με έμπειρους κυναγωγούς και εκτροφείς και το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι υπάρχουν πολλά και καλά ελληνικής εκτροφής κυνηγόσκυλα, αν και σαν κυνόφιλοι είμαστε πολύ… ισοπεδωτικοί.
 
Οι εκτροφείς αλλά και οι απλοί κυνηγοί δεν πρέπει να ζευγαρώνουν σκυλιά με προβλήματα, τα οποία πολλές φορές κρύβονται μέσα από την εκπαίδευση. Καμιά φυλή δεν πάει, με αυτόν τον τρόπο, μπροστά.
 
Η ανεξέλεγκτη κουταβο-παραγωγή δεν βοηθάει κανέναν σε βάθος χρόνου. Πρέπει να μειωθεί το ανθρώπινο χέρι. Οι σκύλοι που φτιάχνονται από την εκπαίδευση πολλές φορές κρύβουν αδυναμίες που δεν πρέπει να περάσουν σε επόμενες γενιές.
 
Οι αγώνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυνοφιλίας, αλλά όλοι οι σκύλοι πρέπει να φιλτράρονται μέσα από το κυνήγι. Το κυνήγι είναι ο τελικός κριτής που φτιάχνει τα μεγάλα και ικανά κυνηγόσκυλα.
 
-Μπεκάτσα ή πέρδικα;
Πέρδικα κυνηγάω τα τελευταία χρόνια, ενώ μπεκάτσα κυνηγάω από τη πρώτη μέρα που έβγαλα άδεια. Κυνηγάω και ορτύκια και πεδινές πέρδικες στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, όμως, η μεγάλη μου αγάπη είναι η μπεκάτσα…
Τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον ελεύθερο χρόνο, οι εξορμήσεις μου είναι πολλές και κάθε εποχή κυνηγάω το ανάλογο θήραμα.
 

-Ο ρόλος στου facebook στο κυνήγι, σήμερα;
To facebook είναι σαν την πιστωτική κάρτα. Πιστεύεις ότι δεν πληρώνεις, αλλά τελικά πληρώνεις όταν μιλάς. Πολλές φορές αυτή η εξ αποστάσεως επικοινωνία δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Είτε θετικές είτε αρνητικές. Οι καβγάδες και οι αντεγκλήσεις δίνουν και παίρνουν και ειδικά με την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Το facebook είναι ένα μεγάλο καφενείο. Με τα θετικά του και τα αρνητικά του.
Πιστεύω ότι θέλει μέτρο η χρήση του facebook και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι αυτά που δείχνουμε ή γράφουμε τα βλέπουν… πολλοί. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία με πολλά θηράματα ή πολύ αίμα γίνεται «όπλο» στα χέρια των αντικυνηγών.
 

-Πώς βλέπεις το μέλλον του κυνηγιού στην Ελλάδα;
Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που δήλωνε προεκλογικά η κυβέρνηση δεν θα τα υλοποιήσει. Το κυνήγι συμβάλλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε μόνο εμείς σε όλη την Ευρώπη. Το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι.
 
Τη στιγμή που και οι δύο είχαμε απορροφηθεί από την κουβέντα, ο Δημήτρης βλέπει τον VASKO να φερμάρει ένα ντοπιάρικο ορτύκι και τρέχει προς τον σκύλο του. Η έκφραση του προσώπου του τα έλεγε όλα.Η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή ενός μικρού παιδιού που ανοίγει το πρωτοχρονιάτικό του δώρο. Γιατί αυτό είναι το κυνήγι. Μετά από εκατοντάδες φέρμες του Vasko, η χαρά του Δημήτρη παραμένει η ίδια.
 
Σαν την πρώτη φορά…
 
Κωνσταντίνος Λουρής
 
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα