Αρχική Ασπρομέτωπη Χήνα (Anser albifrons)

Ασπρομέτωπη Χήνα (Anser albifrons)

από iHunt Team
xhna

 

Διαστάσεις

 

Μήκος σώματος: 60 – 73 cm
Άνοιγμα φτερών: 130 – 160 cm
Βάρος αρσενικού: 2.100- 2.500 gr.
Βάρος θηλυκού: 1.900 – 2.200 gr.

Γνωρίσματα

 

Λευκή περιοχή γύρω από το ράμφος (μπροστά από το μάτι), έντονα σκούρες κηλίδες στην κοιλιά

Γεωγραφική εξάπλωση

 

Αναπαράγεται στη Ρωσική τούνδρα, στη Σιβηρία, απ΄ όπου και μας έρχεται το χειμώνα ακολουθώντας δύο διαφορετικούς διαδρόμους μετανάστευσης, που αποτελούν ταυτόχρονα και χώρους διαχείμασης. Ο πρώτος διάδρομος διέρχεται από τον Εύξεινο Πόντο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και καταλήγει στη χώρα μας στο Δέλτα του Έβρου. Ο δεύτερος πιθανότατα οδηγεί τις χήνες μέσω της Ουγγαρίας στη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα, προκειμένου για να βρουν ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης.

Είναι η πολυπληθέστερη αγριόχηνα στη χώρα μας κατά την ψυχρότερη περίοδο του έτους και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εξάπλωση. Περιστασιακή παρουσία της παρατηρείται και σε νότιες περιοχές, όπως το Δέλτα του Σπερχειού, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και τα νησιά της Λήμνου και της Λέσβου. O αριθμός της συνολικά στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας και ανατολικής Μεσογείου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250.000 άτομα.

Τροφή

Τρέφεται τόσο σε φυσικά λιβάδια, όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με δημητριακά.

Κυνήγι

Την περιμένουμε σε βαρυχειμωνιές σε σημεία της διαδρομής της από τις θέσεις κουρνιάσματος στις θέσεις τροφοληψίας και αντίστροφα. Εντοπίζουμε τα χωράφια που βόσκει ακολουθώντας διαδρομές ανάμεσα σε καλλιέργειες και παρατηρώντας προσεκτικά με κυάλια. Στη συνέχεια και αφού κατασκευάσουμε προσεκτικά μια φυλάχτρα στο όριο των χωραφιών περιμένουμε υπομονετικά να φανεί. Χρησιμοποιούμε τσοκαρισμένα  όπλα και φυσίγγια με βαριές γομώσεις και σκάγια Νο 1- 2. Αρκετοί χρησιμοποιούν 20βολα ή 28βολα γιατί οι αποστάσεις που την τουφεκούμε είναι αρκετά μεγάλες.

Πηγή: ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα