Αρχική iHunt.gr Αταλαντονησι. Το νησι της ….προσαρμογης

Αταλαντονησι. Το νησι της ….προσαρμογης

από iHunt Team
atalanti1

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Το μικρότερο από όλα τα σκυλιά μου, ο Αρης, ένα δεκαεπτάμηνο Αγγλικό Σέττερ, δεν είχε καταφέρει μέχρι πριν από λίγες ημέρες να μου δείξει εάν μπορεί να κυνηγήσει όπως κυνηγούν οι γονείς του.
 
Συζητώντας το θέμα με τον εκπαιδευτή και εκτροφέα Γιάννη Παπαδόπουλο, μου πρότεινε να κάνουμε μια εξόρμηση στην ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή του Αταλαντονησίου, γιατί πίστευε ότι θα βοηθούσε ουσιαστικά τον μικρό σκυλάκο μου.
 
atalanti2
 
Η εξόρμηση στο Αταλαντονήσι τον βοήθησε σε τέτοιο βαθμό που στην κυνηγετική έξοδο που έκανα την επόμενη ημέρα, είδα έναν άλλο σκύλο.
 
Τις λεπτομέρειες της επίσκεψής μας ανέλαβε ο Γιάννης και έτσι το ξημέρωμα του Σαββάτου μάς βρήκε στο λιμάνι της Αταλάντης. Κατά τις επτά το πρωί επιβιβάστηκαν οι πρώτοι κυνηγοί στο καραβάκι που θα τους οδηγούσε στο Αταλαντονήσι. Ακολούθησαν άλλα δύο δρομολόγια για να μεταφέρουν στο σύνολο περίπου 40 κυνηγούς.
 
Στην είσοδο μας υποδέχτηκαν οι δασικοί υπάλληλοι και, αφού μας καλωσόρισαν, τους παραδώσαμε τα βιβλιάρια με τις άδειες θήρας και προχωρήσαμε προς το κεντρικό κτίριο του νησιού.
 
Δέσαμε τα σκυλιά μας και μπήκαμε μέσα στο κτίριο όπου θα αφήναμε τον εξοπλισμό μας. Οταν όλοι οι κυνηγοί έφτασαν στο νησί, η επόπτης κ. Κρόμπα προχώρησε σε μια μικρή ενημέρωση, δίνοντας οδηγίες και λεπτομέρειες σχετικά με το κυνήγι που θα επακολουθούσε.
 
Δυστυχώς, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η κατηγορηματική άρνηση κάποιων «κυνηγών» να φορέσουν πορτοκαλί γιλέκο. Μετά τα τόσα ατυχήματα που συμβαίνουν στο κυνήγι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δε δέχονται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ισως η λύση στο πρόβλημα αυτό να μπορούσε να δοθεί με την έγκριση κάποιου κονδυλίου για να αγοραστούν μερικά πορτοκαλί γιλέκα από το Δασαρχείο, τα οποία θα δίνονται επιτόπου πριν από την έναρξη σε όσους δεν έχουν προνοήσει και στην περίπτωση που κάποιοι αρνούνται να τα φορέσουν, να τους απαγορεύεται η θήρα στο νησί.
 
pap
 

«Κότες» & άγρια

Στο Αταλαντονήσι υπάρχουν θηράματα που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε είδους κυνηγετική επιθυμία. Από «κότες» μέχρι άγρια θηράματα, η προσέγγιση των οποίων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Οπως μας εξήγησαν οι δασικοί υπάλληλοι της ΕΚΠ Αταλαντονησίου, υπάρχουν και πτερωτά θηράματα ακόμη και πέντε ετών. Απλά αναζητήστε πληροφορίες από τους, πάντα πρόθυμους, δασικούς υπαλλήλους και θα σας ενημερώσουν σχετικά. Στο νησί, επιπλέον, υπάρχει και πολύ καλός τόπος για μπεκάτσες.
 
Το νεαρό Σέττερ μου μπόρεσε να βρει και να φερμάρει ένα κοπάδι πέρδικες και άρχισε να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Σίγουρα, η εξόρμηση στο Αταλαντονήσι τον βοήθησε σε τέτοιο βαθμό που στην κυνηγετική έξοδο που έκανα την επόμενη ημέρα είδα έναν άλλο σκύλο.
 
atalanti3
 
Η λειτουργία της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Αταλαντονησίου άνοιξε τις πόρτες της για τους κυνηγούς των πτερωτών θηραμάτων στις 5 Οκτωβρίου 2013 και θα παραμείνει ανοιχτή κάθε Σάββατο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2013, ενώ για τους λάτρεις του κυνηγιού αίγαγρου άνοιξε στις 25 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2013.
 
Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για την πρόσληψη εποχικού επιστημονικού και εργατικού προσωπικού και για αυτόν τον λόγο η ΕΚΠ Αταλαντονησίου λειτουργεί μόνο Παρασκευή και Σάββατο.
 
atalanti4
 
Η ΕΚΠ Αταλαντονησίου λειτουργεί μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Η λειτουργία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον μεγάλο ζήλο που δείχνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι.
 
Η λειτουργία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον μεγάλο ζήλο που δείχνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ΕΚΠ της χώρας παραμένουν κλειστές. Για τη φετινή κυνηγετική χρονιά έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 2.000 θηράματα (πέρδικες και φασιανοί) και αναμένεται να γίνουν άλλες δύο απελευθερώσεις. Ηδη, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου απελευθερώθηκαν 1.000 θηράματα.
 
Ομως και το καλοκαίρι η ΕΚΠ λειτουργεί κανονικά και το επιστημονικό προσωπικό ελέγχει τους πληθυσμούς των θηραμάτων και κρίνει εάν πρέπει να γίνει ή όχι εμπλουτισμός. Το μόνο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες της ΕΚΠ είναι η αύξηση των αρπακτικών, αν και προς το παρόν δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Επιπλέον, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να διατηρούν τον βιότοπο του νησιού σε καλή κατάσταση και να ανοίγουν μονοπάτια για τους κυνηγούς μέσα στις μικρές «ζούγκλες» που υπάρχουν στη νησί.
 
Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΚΠ Αταλάντης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22330-22171 και 22330-22268.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ

Πηγή : http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=63925869


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα