Αρχική iHunt.gr Βλεπουν το κλιμα μεσα από τα περιττωματα του γαιοσκωληκα

Βλεπουν το κλιμα μεσα από τα περιττωματα του γαιοσκωληκα

από iHunt Team
skoulikia

demobanner

 Πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της αρχαιότητας κρύβουν τα περιττώματα των γαιοσκωλήκων, καθώς επιτρέπουν τη μέτρηση παλιών θερμοκρασιών.

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα των πανεπιστημίων Ρέντινγκ και Γιορκ, η χημική σύσταση των μικρών σφαιριδίων που εκκρίνουν στο έδαφος οι γαιοσκώληκες έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν με άλλα κλιματικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ωκεάνια ιζήματα, και να μας δώσουν μια εικόνα για το κλίμα περασμένων εποχών.

 Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ανέλυσαν τους κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου σε περιττώματα γαιοσκωλήκων, που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αρχαιολογικών ανασκαφών, και όπως επισημαίνουν συνέλεξαν πολλά στοιχεία για τις τοπικές θερμοκρασίες κατά την αρχαιότητα.

 

Επειδή οι αναλογίες διαφορετικών ισοτόπων οξυγόνου στους κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου των περιττωμάτων ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία, οι κρύσταλλοι στην ουσία αντικατοπτρίζουν τις κλιματικές συνθήκες της εποχής καθώς αναπτύσσονται εντός των γαιοσκωλήκων.

 

Τα σφαιρικά περιττώματα των γαιοσκωλήκων έχουν διάμετρο 2 χιλιοστά και είναι αρκετά ευδιάκριτα, οπότε εντοπίζονται εύκολα στο έδαφος σε αρχαιολογικούς χώρους. 

Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές αναλύουν δείγματα χιλιάδων ετών, τα οποία συνέλεξαν από το Σίλμπουρι Χιλ, ένα νεολιθικό μνημείο ταφής στο Avebury της Αγγλίας.

 

Η μέθοδός τους αναμένεται να δώσει στοιχεία για τις τοπικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν χιλιάδες χρόνια σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geochimica et Cosmochimica Acta.

 econews.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα