Αρχική iHunt.gr Β. Μπαλατσός : Το κυνήγι ασκείται μοναχικά και μακριά από κάθε μορφής συνωστισμό

Β. Μπαλατσός : Το κυνήγι ασκείται μοναχικά και μακριά από κάθε μορφής συνωστισμό

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αν και θα έπρεπε να έχουν τα όπλα τους …παρά πόδα, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας -στο πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού- απαγόρευσε το κυνήγι, οι λάτρεις αυτού του σπορ δεν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν! Μεταφορικά τουλάχιστον, καθώς εφαρμόζουν μεν την παραπάνω απόφαση, αλλά την ίδια στιγμή βάλουν κατά του Νίκου Χαρδαλιά.

Από τη μία η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό εξηγεί γιατί «η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτεια, οπότε ανήκει στην κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, από την άλλη, μεμονωμένοι κυνηγοί ασκούν έντονη κριτική -κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κριτική που κάποιες φορές ξεφεύγει από τα πολιτισμένα πλαίσια, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπαλατσός, να ζητά από τους συναδέλφους του «να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης».

Μάλιστα οι συλλήψεις που σημειώθηκαν στη Μακεδονία προ ημερών σε κυνηγούς που παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, με την κυνηγετική κοινότητα να είναι εξοργισμένη. Και μαζί με αυτήν και μια σειρά άλλα επαγγέλματα που συντηρούνταν από το κυνήγι.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Ο κ. Μπαλατσός κάνει έκκληση στους συναδέλφους του κυνηγούς «αυτό το διάστημα να είναι πιο προσεκτικοί στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως με την έκθεση θηραμάτων, κ.ά. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, στην οποία όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Καθώς η κυνηγετική οικογένεια αποτελεί μια μεγάλη αριθμητική, οικονομική και πολιτική δύναμη για αυτόν τον τόπο, δηλώνω υπεύθυνα ότι δε θα επιτρέψω σε κανένα κόμμα, κανέναν υπουργό και κανέναν …σερίφη να σταθεί απέναντι στο δικαίωμα που έχουμε να ασκήσουμε την κυνηγετική μας δραστηριότητα, η οποία εν μέσω πανδημίας επισφραγίζεται και γίνεται αποδεκτή από εξαίρετους επιστήμονες».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στο μεταξύ η διοίκηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρηματολογεί για τους λόγους που πρέπει να επιτραπεί το κυνήγι. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους, όπως εκφράζονται από τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…».

Η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος», εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι, κι εσείς ο ίδιος στο πρόσφατο διάγγελμά σας, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.

Τη σημασία της διατήρησης της επαφής με την ύπαιθρο επισημαίνουν και ειδικοί επιστήμονες. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, θεωρούμε ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτήν είναι λανθασμένη. Η θέση μας είναι σαφής έναντι όλων: οι κυνηγοί να μπορούν να ασκούν στην ύπαιθρο τη δραστηριότητά τους, τηρώντας φυσικά σχολαστικά κάθε πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας, κατά τη μετακίνησή τους προς τους τόπους άσκησης θήρας.

Άλλωστε, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης των πολιτών που ασκούν θήρα, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, ρητή είναι η υποχρέωση των κυνηγών να αποστέλλουν εγκαίρως το απαραίτητο SMS, να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους εντός των ορίων του νομού κατοικίας τους. Και δεν θα αποτελεί «δήθεν αφορμή», όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια των νεομφανιζόμενων καθημερινών αθλητών στα αστικά κέντρα, αλλά μια συγκεκριμένη μετακίνηση σε μέρη χωρίς συνωστισμό και με κανόνες ασφαλείας.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας, με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, ακόμη και σε αυτές με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Στις περισσότερες ασκείται ελεύθερα κανονικά.

Πέραν των παραπάνω, είναι δεδομένο πως ενδεχόμενη απαγόρευση στις μετακινήσεις για θήρα, θα οδηγήσει τον πληθυσμό σε μεγάλη αύξηση, με σοβαρές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, στην οδική ασφάλεια και στην εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αντίστοιχα θα διακοπούν ενέργειες που καλύπτουν τις υποχρεώσεις της χώρας για τη συλλογή δειγμάτων θήρας τόσο για την αφρικανική πανώλη, όσο και για τη λύσσα της αλεπούς.

Τέλος, σας παραθέτουμε τις δημόσιες δηλώσεις, τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλαδικό επίπεδο, του δρ. Εξαδάκτυλου Αθανάσιου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του εξαίρετου επιστήμονα δρ. Γουργουλιάνη Κων/νου, καθηγητή Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι «διαχρονικά η αναστολή και η αναχαίτιση εξάπλωσης μιας πανδημίας γίνεται με την ώθηση και την παρότρυνση των πολιτών να μετακινηθούν στην ύπαιθρο, μειώνοντας τον συνωστισμό των πόλεων, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση και τη μετάδοση της πανδημίας».

Και η επιστολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας καταλήγει: «Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως η άσκηση της θήρας είναι ίσως ένα από τα μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή σας αυτές τις μέρες.

Όμως πρέπει να δείτε το θέμα στην πραγματική του διάσταση και αυτή είναι πως η θήρα είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα, που ασκείται μοναχικά και μακριά από κάθε μορφής συνωστισμό, και η μετακίνηση αποδεικνύεται με το δημόσιο έγγραφο της άδειας θήρας».

Πηγή : https://www.eleftheria.gr/

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Σχετικά Άρθρα

8 σχόλια

ΓΙΏΡΓΟΣ. 26 Νοεμβρίου, 2020 - 16:43

ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΉ!!! ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΞΩ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ!!!

Δημήτρης 26 Νοεμβρίου, 2020 - 17:40

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΎ ΤΗΝ ΠΌΡΤΑ, ΌΣΟ ΘΈΛΕΙΣ….ΒΡΟΝΤΑ!!!

zeus 27 Νοεμβρίου, 2020 - 01:59

ειναι τρελο αυτο που συμβαινει και ξεκεθαρο οτι απλα δεν θελουν να κυνηγισουμε και βρηκαν την αφορμη λογο του κορονοιου..δεν μας υπολογιζουν καθολου..εκμεταλευονται την αντιδραση μας για βιτρινα οτι πειραν και καλα μετρα περιορισμου…..εμεις κυνηγαμε μοναχικα στο βουνο η στο δασος ξερουν οτι ειναι η ποιο ασφαλης δραστηριοτητα αλλα το κανουν επιτιδες και σκεφτονται μετα απο αυτο το λοκ νταουν πως να ανοιξουν την αγορα για να εξαπλωθει παλι ο κορονοιος….οπου θελει ο καθενας παει με ενα μυνημα και βλεπει οποιον θελει απλα. εμεις εκτος απο κυνηγοι ειμαστε και πολιτες γυριζουν στο δρομο κοσμος που δεν ειχε βγει ποτε και στο δασος γιατι εκλεισε τα γυμναστηρια για να αθληθουν και εμεις δεν μπορουμε να παμε μονοι μας για κυνηγι

ΙΩΆΝΝΗΣ 27 Νοεμβρίου, 2020 - 12:18

ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΗ ΜΕ ΟΛΌΚΛΗΡΟ ΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΑ. ΜΠΡΑΒΟ……..

ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ 27 Νοεμβρίου, 2020 - 17:34

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ. ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΜΟΣ. ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ!!!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 27 Νοεμβρίου, 2020 - 18:24

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ. ΟΛΟ ΜΕΛΟ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΔΙΚΙΑ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ. ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

θανος 27 Νοεμβρίου, 2020 - 18:39

Μπορεί να μας απαντήσει ο κύριος Μπαλατσος με πόσα άτομα και πόσα σκυλιά κυνηγάει σε κάθε έξοδο. Γιατί αυτά βλέπουν κυνηγοί και μη κυνηγοί, και όχι αυτά που λέγει ο ίδιος. Ορισμένοι…και εφόρου ζωής άρχοντες μόνο κυνηγοί δεν πρέπει να λέγονται

Σταύρος 28 Νοεμβρίου, 2020 - 21:01

Έπρεπε να έιχε γίνει χαμός μέχρι τώρα… Εγω παντως όποιος κοπριτης βουλευτής βρεθει μπροστά μου θα τον κανω ρόμπα κ ας μου κάνει μήνυση. Προδότες σαν τούς προηγούμενους είναι… Ο Τούρκος στο Αιγαίο κ αυτοι οι μπουληδες ασχολούνται με τους κυνηγούς-ψαραδες

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα