Αρχική Γερακότσιχλα (Turdus pilaris)

Γερακότσιχλα (Turdus pilaris)

από iHunt Team

7725

Αναπαράγεται σε μεσαία και υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Σε δάση σημύδας, πεύκης , ελάτης, σκλήθρων καθώς και μικτά δάση. Επίσης σε κράσπεδα υγρών χορτολιβαδικών περιοχών, κατά μήκος των ποταμών και σε ελώδεις εκτάσεις.Στη Σκανδιναβία αναπαράγεται σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων όπου τα κέδρα και μικρές σημύδες προσφέρουν προστασία και κάλυψη. Έχει παρατηρηθεί να φωλιάζει και σε βραχώδεις προεξοχές με αραιή θαμνοκάλυψη.Το χειμώνα προτιμάει να ζει στα όρια δασών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αποφεύγει τα δάση, τους βάλτους και τους υγροτόπους και τις περιοχές κοντά στον άνθρωπο (εκτός από περιπτώσεις μεγάλου ψύχους).
Είναι είδος μεταναστευτικό και μόνο σε ελάχιστες ιδανικές περιπτώσεις παραμένει στο ίδιο μέρος ή μετακινείται λίγο. Περίοδοι ισχυρού ψύχους προκαλούν ξαφνικές μεταναστεύσεις που φτάνουν και τα 1600 χιλιόμετρα

Τροφή

Ασπόνδυλα και καρποί σε όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με τα διαθέσιμα. Είναι δυνατόν να τρέφεται και μόνο με καρπούς. Τρέφεται στο έδαφος, στα δέντρα και στους θάμνους. Επίσης συλλαμβάνει έντομα στον αέρα. Τέλος έχει παρατηρηθεί να μπαίνει σε ρηχά νερά και να πιάνει μικρά ψάρια,  καθώς και να τσιμπολογάει νεκρά ψάρια.Είναι το πιο αγελαίο είδος από τις υπόλοιπες τσίχλες, εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου, με κοπάδια που αποτελούνται με μερικές χιλιάδες άτομα κατά τη μετανάστευση.

Αναπαραγωγή

Είναι είδος μονογαμικό. Δεν έχει παρατηρηθεί πολυγαμία. Έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια να είναι μαζί και δεύτερη αναπαραγωγική περίοδο. Αναπαράγεται μοναχικά ή σε αποικίες.Αξιοσημείωτο είναι ότι για την  προστασία των φωλιών από τους άρπαγες εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά: μαζεύονται και πετούν ενάντια στον άρπαγα χτυπώντας τον και κουτσουλώντας των, μέχρι να τον αποθαρρύνουν. Αναφέρονται περιπτώσεις που ο άρπαγας πέφτει από το δένδρο και σκοτώνεται.Η έναρξη της ωοτοκίας τοποθετείται στις αρχές Απριλίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου στις πιο βόρειες περιοχές. Φωλεωποιεί 1-2 φορές. Τη φωλιά τη φτιάχνει στις αρθρώσεις των κορμών και των κλαδιών των δέντρων. Γεννάει 3-7 αυγά και τα επωάζει 10-13 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν τη 12-15 ημέρα.

Πηγή : Δ’ Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα