Αρχική iHunt.gr Γιατι δεν πρεπει να γκρεμιστουν οι καλυβες

Γιατι δεν πρεπει να γκρεμιστουν οι καλυβες

από iHunt Team
kalives

demobanner

 Ειναι απίστευτο το πως λαμβάνονται αποφάσεις απο την κεντρική διοίκηση χωρίς να εχει προηγηθεί στοιχειώδης και σφαιρική πληροφόρηση,ειδικά σε ευαίσθητα εθνικά θέματα συνόρων και ειδικών περιστάσεων. Αν κατεδαφιστούν οι καλύβες του Εβρου,οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι αφενός οι δουλέμποροι μεταφοράς λαθρομεταναστών και οι έμποροι ναρκωτικών και αφετέρου και κυρίως αυτό,ο στρατός της γείτονος χώρας. Τα στελέχη της κυβέρνησης και οι δικαστικοί που έλαβαν αυτή την απόφαση, προφανώς φαντάζονται τον Έβρο σαν ένα γραφικό ποτάμι με παράλληλες τις δυο όχθες του οι οποίες σχηματίζουν διακριτά σύνορα ανάμεσα στα δυο κράτη και οτι στη μέση κυλάει νερό και κολυμπούν παπάκια.

 

Ομως ο Εβρος, που ειναι ο παράδεισος των φυσιοδηφών, των λιγοστών εκδρομέων (οταν φυσικά συνοδεύονται από γνώστες ντόπιους ώστε να μήν πνιγούν) και των πολλών κυνηγών, τις νύχτες καθώς και στις συχνές περιόδους κακοκαιρίας του, μεταμορφώνεται σε κόλαση. Οποιος δέν τον γνωρίζει άριστα και τολμά να μετακινείται σ αυτόν, εχει προδιαγεγραμμένο τέλος,είτε ειναι φωτογράφος σπανίων πουλιών,είτε οικολόγος, είτε μετανάστης,είτε στρατιώτης.

 Τα σύνορά του μεταβάλλονται καθημερινά, είναι δυσπροσδιόριστα και ο προσανατολισμός ειναι σχεδόν αδύνατος. Έλη – παγίδες που κρύβονται σε ατελείωτους πυκνούς καλαμιώνες,παραπόταμοι που συμπλέκονται κάθε τόσο σε μέανδρους και μετά χωρίζουν για να γίνουν λίμνες,ορατότητα μηδέν λόγω της χλωρίδας και των κλιματολογικών συνθηκών,νησίδες που την μιά μέρα υπάρχουν και την άλλη όχι κι όταν τις βλέπεις δέν είσαι σίγουρος σε ποιόν ανήκουν,προσχώσεις,σκόπελοι,εδαφος που συχνά θυμίζει κινούμενη άμμο, ιλλύς πού αλλάζει το τοπίο κάθε ώρα,απέραντες εκτάσεις χωρίς φυτά που δέν εχουν κανένα σημείο αναφοράς για να προσανατολιστείς,ακτές που εδω ειναι ελληνικές και λίγο πιο κάτω δέν ειναι κι ας μήν έχεις καν διασχίσει το υδάτινο στοιχείο,αυτός ειναι ο Εβρος κι άλλα πολλά..

 

Οποιος εχει υπηρετήσει εκεί τον κουβαλάει για πάντα μέσα του, μαζί με τα αναπάντητα ερωτηματικά του,που για τούς πιο ευφάνταστους αγγίζουν τα σύνορα της μεταφυσικής περισότερο καμμιά φορά απ οτι αγγίζουν τα σύνορα της χώρας με την οποία έχουμε την ατυχία να συνορεύουμε.

Μέσα σ αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, με τις εκπλήξεις και τούς κινδύνους να ελλοχεύουν ακόμα και για τα ενδημικά είδη της πανίδας του (δεκάδες αγριογούρουνα πνιγονται κάθε χρόνο και αλλα ζωα παγιδεύονται στα μερη που λίγες μέρες πρίν εχουν χαθεί μετανάστες με τα παιδάκια τους και συχνά και οι ίδιοι οι δουλέμποροι),προβάλλει ένα και μόνο σταθερό σημείο αναφοράς:Οι καλύβες.Οι καλύβες με τις ψυχές που τις έχτισαν και με τις ψυχές που φιλοξενούν.Οι άνθρωποι των καλύβων αυτών ειναι οι Ακρίτες χωρίς εισαγωγικά που κρατούν την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα.

 Ειναι το μόνο “στέρεο” στοιχείο που υπάρχει σε ένα υδάτινο, αβασταχτο και συνεχώς κινούμενο, αφιλόξενο περιβάλλον.Οι άνθρωποι αυτοί εκεί, με τις καλύβες και τις χαρακτηριστικές μακρόστενες βάρκες τους,στηρίζουν τον στρατό μας,πληροφορούν και κατευθύνουν τούς έρημους τούς συνοριοφύλακες,σώζουν ανθρώπους, κρατούν Ελλάδα και κρατούν συνεχώς υψωμένη (κυριολεκτικά) την σημαία μας. Αν τούς ξεριζώσουμε έστω από άγνοια, θα έχουμε συνέπειες που θα προσομοιάζουν σε προδοσία και ο Εβρος θα γίνει το έρμαιο του κάθε λογής “εμπόρου” και η χαρά του Τούρκου που θα αλωνίζει ανεξέλεγκτος.

 

Ο Ελληνικός Στρατός και η Εθνική μας Υπηρεσία Πληροφοριών, που τελούν σε γνώση των ανωτέρω καθώς και πολλών άλλων πραγμάτων που δέν γράφονται, οφείλουν να μας προστατέψουν από κάποιους πολιτικούς που εγιναν για λίγο υπουργοί ευαίσθητων υπουργείων και αποφασίζουν χωρίς να γνωρίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την πατρίδα μας και την λογική μας. Οφείλουν να το κάνουν,ενημερώνοντάς τους, γιατι η άγνοια κι η αδιαφορία ειναι συχνά πιο επικίνδυνες και επιζήμιες κι από τον δόλο.

 

Οι καλύβες του Έβρου πρέπει να μείνουν εκεί, όρθιες και “ζωντανές”. Η ανάγκη της διάρκειάς τους ειναι μεγαλύτερη απο εκείνη των όσων ελαφρά τη καρδία αποφασίζουν γι αυτές.Γιατι μιλάμε για σύνορα της πατρίδας μας. Πρίν αποφασισθεί οτιδήποτε για τις καλύβες, ας μπουν στον κόπο οι αρμόδιοι να μπουν στις βαρκες και να τις επισκεφτούν. Νύχτα.

 

του Γιώργου Μαρή από την ιστοσελίδα bloko.gr 

Ο κ. Γιώργος Μαρής είναι δικηγόρος που έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης.

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα