Αρχική iHunt.gr Γλυκός μήνας ο Νοέμβρης

Γλυκός μήνας ο Νοέμβρης

από iHunt Team
scolopax_1

Γλυκός μήνας ο Νοέμβρης, γλυκιά η αναπόληση των πρόσφατων κυνηγετικών στιγμών με ορτύκια, πέρδικες, λαγούς, αγριόχοιρους, γλυκά όμως  και μοναδικά τα αναμενόμενα μπασίματα της μπεκάτσας που , ως πουλί  λατρεμένο, αναμένεται να κάνει έντονη την παρουσία της και να πρωταγωνιστήσει στα θηράματα που με επιμονή θα αναζητηθούν τις ερχόμενες ημέρες. 
 
Από τις 15 του προηγούμενου μήνα Οκτώβρη, άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες Βασίλισσες. Στη συνέχεια ακολούθησαν  τα πρώτα μπασίματα τις τελευταίες μέρες του,με σημαδιακή την ημερομηνία της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν  σε σημεία που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο μιας και η παρατεταμένη ανομβρία οδήγησε την βασίλισσα εκεί που έπεσαν οι ελάχιστες βροχές . Αρκετοί την συνάντησαν αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να την αγγίξουν. Η πυκνή βλάστηση και η νευρικότητά της στις  υψηλές θερμοκρασίες, δυσχεραίνουν το έτσι και αλλιώς το δύσκολο κυνήγι της.  
 
Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα και φυσικά οι μπεκατσοκυνηγοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στα βουνά της χώρας μας. Η αναζήτησήτης αποτελεί γρίφο ως προς τις περιοχές που θα επιλέξει να σταθμεύσει στα αναμενόμενα πρώτα περάσματα της. Στην χώρα μαςσύμφωνα με τις προσωπικές μου σημειώσεις, αλλά και πολλών ακόμη φίλων που αγαπούν την μπεκάτσα και τις συνήθειές της, γίνονται το πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη. Όλοι μας φυσικά ελπίζουμε οι τόποι μας να έχουν διαμορφωθεί έτσι, από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, βροχή, βόρειους ανέμους και μεσαίες χειμερινές θερμοκρασίες,  ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν όσο το δυνατό περισσότερα πουλιά και για πολλές ημέρες. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν βρει την τροφή που επιθυμεί και περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της σε ποσότητα δεν θα μας δώσει την χαρά να μείνει στις περιοχές μας και θα μετακινηθεί ανατολικότερα, δυτικότερα ακόμη και νοτιότερα σε σημεία όπου θα της φανούν περισσότερο φιλόξενα. 
 
Αν λοιπόν η γη παραμείνει  στεγνή, ο καιρός πολύ ξερός και με την βροχή να απέχει επιδεικτικά από τα ορεινά αλλά και πεδινά της χώρας μας. τότε θα πρέπει να ψάξουμε τις μακρινές μας επισκέπτριες κοντά στα σημεία όπου έχει νερό και υγρασία. Το 2002 σε αντίστοιχες καιρικές συνθήκες , ψάχναμε να αντικρίσουμε την αφεντιά της  μέρες ολόκληρες με τον φίλο μου τον Βαγγέλη. Κυνηγούσαμε με κοντομάνικα και τα σκυλιά τα ποτίζαμε συνεχώς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές αλλά οι ημερομηνίες κοκκινισμένες στα σημειωματάρια.  Είχαμε κάνει τα βουνά ανάκατα αλλά εκτός το ότι δεν συναντούσαμε πουλιά δεν είχαμε και ενδείξεις για την ύπαρξή τους.
 
Απογοήτευση και γκρίνια επικρατούσε στην παρέα, ώσπου η λύση δόθηκε από τυχαίο γεγονός. Σε συζήτηση για την ξηρασία που επικρατούσε,  με παρέα γουρουνάδωνπου συναντήσαμε σε καφενείο  ορεινού χωριού που καταλήγαμε μετά από κάθε εξόρμηση για το πατροπαράδοτο τσιπουράκι, μας τόνιζαν το πόσο δύσκολο ήταν για τους ίδιους να κόψουν ίχνη αλλά ακόμη περισσότερο για τα σκυλιά τους, ιχνηλάτες , να βρουν, να σηκώσουν τα θεριά και να τα διώξουν. Όταν αναφέραμε ότι εμείς ψάχνουμε μπεκάτσες μας είπαν ότι κατά την διάρκεια της παγάνας τους,  είχαν σηκώσει πολλές σε ένα παραπόταμο του Έβρου νωρίτερα την ίδια ημέρα. Τον εν λόγω παραπόταμο,  παρ’ ότι τον διασχίζαμε καθημερινά για να φτάσουμε στα σημεία που θεωρούσαμε κοτέτσια, δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ να εξερευνήσουμε. Βέβαια το σημείο δεν αποτελούσε κλασσικό μπεκατσοτόπι για τα δεδομένα τα δικά μας αλλά αποδείχθηκε θησαυρός!
 
Σχεδόν όλα τα πουλιά της περιοχής ήταν μαζεμένα γύρω από τις όχθες του παραποτάμου και μέσα στην άμμο. Προς μεγάλη μας έκπληξη συναντούσαμε καθημερινά νέα πουλιά και τα θηρεύαμε τόσο εύκολα αφού το μέρος ήταν ανοιχτό που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας  για  τα σημεία που κρατούσε την μυστήρια ταξιδιώτισσα αλλά και το πλήθος των σηκωμάτων που είχαμε καθημερινά. Από τότε απλά ρυάκια, όχθες ελών ,απλές βρύσες δεν μένουν ποτέ άψαχτες και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μπορεί να επικρατεί μυστήριο γύρω από τις διατροφικές συνήθειες της μπεκάτσας αλλά το σίγουρο είναι ότι και πεινάει αλλά το βασικότερο, διψάει. Επιπλέον, με τις ίδιες καιρικές συνθήκες οι μπεκάτσες αρέσκονται να συχνάζουν σε μικρά δάση όπου κόβονται από μικρά ποταμάκια ρυάκια και είναι περιτριγυρισμένα από χωράφια. Μην αφήσετε για κανένα λόγο άψαχτο δάσος τέτοιας ιδιομορφίας ανεξάρτητα από το μέγεθος του, αλλά και το είδος των δέντρων που το απαρτίζει.
 
Με τις ίδιες καιρικές συνθήκες , ξηρασία , οι μικρές  χαράδρες ανάμεσα σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κρατούν νερό είναι και αυτές σημεία πονηρά. Ήταν η  χρονιά του 1999 όταν μετά από πολύωρο κυνήγι  χωρίς αποτέλεσμα, σε συνθήκες κοντομάνικου, πείσαμε τον μοναχικό Γιώργο που συναντήσαμε στον δρόμο να μας πάρει μαζί του για μια τελευταία βόλτα. Η εντύπωσή μου όταν φτάσαμε στον κυνηγότοπο που μας οδήγησε, ήταν ότι ήθελε να μας ξεφορτωθεί. Χωράφια ατελείωτα, ξερά,  με ορισμένες εκτάσεις αμπελιών να τα διακόπτουν και μικρές  δεντροφυτεμένες χαράδρες ανάμεσα τους,  αλλά με το  νερό να τρέχει άφθονο σε σημεία που δεν το έβαζε ο νους. Δεν πίστευα ότι σε εκείνο το μέρος θα μπορούσε να υπάρχει μπεκάτσα σε καμία περίπτωση,  αλλά κατά την διάρκεια του κυνηγιού όταν άρχισαν να πετάγονται η μία πίσω από την άλλη μπροστά από την έκπληκτη φατσούλα του επανιέλ μου έμεινα άφωνος αλλά και άσφαιρος. Νευρικότητα επικρατούσε στα πουλιά που δεν δέχονταν εύκολα την παρουσία των σκυλιών μας,  αλλά και η διαφυγή τους ήταν αστραπιαία. Το άδειασμα της καραμπίνας γινόταν εύκολα με αποτέλεσμα να ξεμείνω από φυσίγγια. Η τυχαία συνάντηση με τον Γιώργο, η ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, η δική μου  αστοχία καθώς και το πλήθος των συναντήσεων,  κατέταξαν αυτή την έξοδο,  στις αξέχαστες. Το σημείο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα σαν επτασφράγιστο μυστικό και νέα φιλαράκια οδηγούνται σε αυτό μόνο με δεμένα μάτια και μετά από σωματική έρευνα για τυχόν πονηρές συσκευές εντοπισμού τοποθεσιών. 
 
Τώρα σε περίπτωση που θα έχουμε την χαρά να μας έρθουν βροχούλες και βοριαδάκια  τις επόμενες ημέρες όλα τα παραπάνω ξεχάστε τα !! . Αλλάζει το σκηνικό, αλλάζει η διάθεση,  αυξάνονται οι επιλογέςως προς τα σημεία αναζήτησης  και φυσικά οι απαιτήσεις. Καθώς τα υπεδάφη συγκρατούν το νερό των βροχών, η τροφή πλέον δημιουργείται εύκολα και παντού. Τα μικρά σκουλήκια και τα έντομα, μέρος της διατροφής της μπεκάτσας , αναζητούν αυτή την δροσερή και υγρή ατμόσφαιρα του υπεδάφους. Αν τα εδάφη είναι και αργιλώδη τότε αυξάνονται οι πιθανότητες καθώς είναι αυτά που συγκρατούν περισσότερη υγρασία στο υπέδαφος τους. 
 
 
Με αυτές τις συνθήκες τα μέρη τα οποία μπορεί να επιλέξει για να επισταθμεύσει αλλά και να διαμείνει η μπεκάτσα, είναι οι  ηλιόλουστες πλαγιές με ρυάκια στην βάση τους προφυλαγμένες από τον αέρα . Βοσκοτόπια που έχουν δίπλα τους μαντριά και καταλήγουν σε νερό, πλαγιές με βράχια να κόβουν την ομοιομορφία του εδάφους καθώς και εδάφη που καλύπτονται από φτέρη. Δάση με ξέφωτα στο εσωτερικό τους με δρομάκια να τα διασχίζουν αποτελούν επίσης μια επιλογή με πολλές προϋποθέσεις  για πολλές συναντήσεις .Περιζήτητες είναι και οι πλαγιές με μεσελίκια που κοιτούν στο βορρά και στις παρυφές τους υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.  Την νύχτα και το ξημέρωμα προτιμά να κάθεται στις άκρες των δασών και σε ακάλυπτα μέρη γιατί την έλκουν τα λευκά μέρη κατά την διάρκεια των βραδινών της περιπλανήσεων.  Ψάξτε στις άκρες των χωμάτινων δρόμων και δεν θα χάσετε.Παρόμοιες  συνθήκες αντιμετωπίσαμε την περασμένη χρονιά και κατά κοινή ομολογία ήταν απολαυστική,  ίση σε κάρπωση και συναντήσεις με αυτές του 2002 και 2003. Η ξυλεία αποτελεί πλέον πρόβλημα καθώς επανήλθαμε στην ανάγκη καύσιμης ύλης από τα δάση μας και δεν είναι λίγες πλέον οι περιοχές που υλοτομούνται είτε με άδεια είτε  χωρίς. Από παρατηρήσεις μου διαπίστωσα ότι τα πρώτα δύο χρόνια μετά την υλοτόμηση κάποιας περιοχής τα πουλιά μένουν άφαντα, από τον τρίτο και μετά επανεμφανίζονται, βάλτε και αυτή την πληροφορία στα υπόψη.
 
Με τις παραπάνω αρκετές επιλογές ως προς τους τόπους αναζήτησης αυτού του εκπληκτικού πουλιού, αυτό που μας είναι απαραίτητο στις μέρες μας εκτός του εξειδικευμένου μπεκατσοεξοπλισμού, μπεκατσοοχήματοςκαι τετράποδων συντρόφων δεν  είναι άλλο από  το καλό φιλαράκι. Είναι αυτό με  το οποίο θα  μοιράζεστε τα έξοδα τις συγκινήσεις, τις εμπειρίες , τα ταπεράκια . Αυτός που  θα είναι δίπλα σας, να σας αποθανατίζει στις μεγάλες στιγμές ευτυχίας με τους τετράποδους συντρόφους σας , αλλά και θα σας παρηγορεί για τα ατελείωτα κλαρίνα. Αυτός που θα σας ξεσηκώνει από τον καναπέ όταν  θα βαριέστε και θα σας δίνει πληροφορίες που ποτέ δεν πιστεύετε αλλά πάντα ενστερνίζεστε. 
 
Οι μέρες που καβαλούσαμε το αυτοκίνητο και διανύαμε ατελείωτα χιλιόμετρα μόνοιγια ένα και μόνο σήκωμα έχει περάσει στον παρελθόν ανεπιστρεπτί. Όσοι λοιπόν  δεν  έχετε βρει ή ορίσει ακόμη το κυνηγετικό σας ζευγάρι ή παρέα καλό θα είναι να τα αναζητήσετε. Αν μάλιστα διαθέτει κάποιος από αυτούς αυτοκίνητο, τετρακίνητο με δυνατότητα ρυμούλκησης τρέιλερ μεταφοράς σκύλων,  με υγραέριο,  τότε είστε οι καλύτεροι. Επιπλέον πρέπει να σηκώνει τα πειράγματα να έχει το ίδιο πάθος για την βασίλισσα, να μην είναι επιρρεπής στην λαθροθηρία και το βασικότερο να μην είναι προσηλωμένος στο γυναικείο φύλο.  
 
Όταν λοιπόν η γη είναι υγρή, τα ρυάκια  γεμάτα με νερό, τα φύλλα των δέντρων πεσμένα από τις βροχές και ανέμους να πνέουν από Βόρειες, Βορειοανατολικές κατευθύνσεις πρέπει να πάτε στο βουνό.  Καλοί οιωνοί θεωρούνται: όχι δύσκολη νύχτα την προηγούμενη του κυνηγιού , απουσία γκρίνιας από συζύγους, πεθερές, καιρός συννεφιασμένος και δροσερός όλη την μέρα,περάσματα αποδημητικών πουλιών όπως φάσες τσίχλες, ελαφριά ομίχλη , υγρά δάση δίχως να στάζουν, πετυχημένος πρωινός καφές . Αν τύχει ειδικά και κερδίσει η αγαπημένη σας ομάδα τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. 
 
Εύχομαι σε όλους μια εκπληκτική μπεκατσοχρονιά, εύχομαι σε όλους πολλές συναντήσεις με γνώμονα την αγάπη,  τον σεβασμό στην φύση και στο θήραμα, προσοχή στα μέτρα ασφαλείας, του γραπτούς και άγραφους νόμους που διέπουν τον τρόπο ζωής μας. Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που έχετε την ίδια αγάπη για την μπεκάτσα  και δεν φοβάστε να μοιραστείτε  τις χρήσιμες πληροφορίες σας . 
 
Του Ανδρέα Κουϊνέλη για το iHunt.gr

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα