Αρχική iHunt.gr Δεν εχει κριση στους λαγους!

Δεν εχει κριση στους λαγους!

από Tripofraxtis
brown_hares

demobanner

 Πέμπτη, 12 του Σεπτέμβρη και παρά τα μνημόνια, όπου υπάρχει κυνηγός η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από τον παλιό καλό  καιρό.

 

Όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα δύσκολα, οι κυνηγοί που μπορέσαμε και βγάλαμε την άδεια μας και φέτος και θα έχουμε τη δυνατότητα την Κυριακή μεθαύριο στις 15 του μηνός να βγούμε ξανά στο βουνό με τα ντουφέκια μας, σκεφτόμαστε περισσότερο την επερχόμενη έναρξη μέσα από αναμνήσεις και αισιόδοξη προσμονή, παρά τα άλλα τα στραβά που συμβαίνουν.

 Από τότε που η έναρξη της πέρδικας πήγε Οκτώβρη, η 15η Σεπτεμβρίου είναι μάλλον περισσότερο η γιορτή των κυνηγών λαγού και αγριόχοιρου.

 

Και σαν η φύση να συνωμοτεί μαζί τους, φέτος φαίνεται πως αυξήθηκαν ιδιαίτερα οι πληθυσμοί  ιδιαίτερα του λαγού, για τον οποίο οι αναφορές από Πελοπόννησο, Ήπειρο και Μακεδονία τουλάχιστον είναι πολύ αισιόδοξες.

 

Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτή η αύξηση της παρουσίας λαγών και ειδικά στα πεδινά, μπορεί να είναι αρκετοί. 

Φίλοι αγρότες τα τελευταία 2-3 χρόνια κάνουν λόγο για δραστικό περιορισμό των δυνατών φυτοφαρμάκων που άοσμα και άγευστα σκοτώνανε οτιδήποτε τα κατανάλωνε (μόνο εμάς δε μας ξεκάνανε με την πρώτη αλλά αργά αργά όπως θα αποδειχτεί κάποτε στο μέλλον). 

 

Το τι συνέπειες είχαν στη δημόσια υγεία, την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας αυτά τα φάρμακα δε θα μάθουμε ποτέ, στο πλαίσιο που θέλει τους υπεύθυνους πάντα στο απυρόβλητο κι εμάς να ξεχνάμε με περισσή ευκολία, τόσο στην υπερκατανάλωση όσο και τώρα, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

 

Εκτός του περιορισμού των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, λόγω κρίσης αλλά και αγροτικής πολιτικής, αυξήθηκε το ποσοστό των χωραφιών που μείνανε χέρσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής αναβάθμιση των βιοτόπων στις πεδινές περιοχές μέσα από το συνδυασμό λιγότερα και πιο ήπια φάρμακα – περισσότερες χέρσες εκτάσεις.

 Εκτός αυτών, σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι η διαπίστωση που θέλει πολλούς αγρότες να «συλλέγουν» τα λαγουδάκια που βρίσκανε στη διάρκεια αγροτικών εργασιών, τα οποία πιάνονται με ευκολία για «προσωπική χρήση» και φήμες λένε πως έγινε και μήνυση  σε κάποιον που έκανε αυτή τη δουλειά, με αποτέλεσμα εκεί που η κατάσταση ήταν ξέφραγο αμπέλι, να αρχίσουν κάποιοι να το ξανασκέφτονται το πράγμα.

 

Την τελευταία πενταετία, αναφορές από κυνηγούς σε όλη την ηπειρωτική χώρα κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στους πληθυσμούς της αλεπούς (γεγονός το οποίο στο βαθμό που ισχύει ίσως «ευθύνεται» για τη σχετικά περιορισμένη εξάπλωση της λύσσας). Μερικοί κυνηγοί μάλιστα ανέφεραν συναντήσεις με αλεπούδες χωρίς τρίχα και χωρίς ουρά. Τα συμπτώματα αυτά αν και χρειάζεται κτηνίατρος για να τα ερμηνεύσει πιο ειδικά, μας οδηγούν με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα πως κάποια μεταδοτική ασθένεια έπληξε την αλεπού την τελευταία πενταετία.

 

Κάποιοι βέβαια επιμένουν πως έχουν παίξει το ρόλο τους και οι απελευθερώσεις, αλλά όσο οι ίδιοι οι υποστηρικτές αυτών των πρακτικών δεν πιέζουν για παρακολούθηση και αξιολόγηση των απελευθερώσεων (με πομπούς, ενώτια ή ότι άλλο μπορεί να μας δώσει επιτέλους να καταλάβουμε πόσους από τους λαγούς που αφήνουμε φάγανε οι κυνηγοί και πόσους οι αλεπούδες), προσωπικά δε μπορώ να συμφωνήσω. 

Σίγουρα εκτός από όλα τα παραπάνω, η δράση της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της λαθροθηρίας και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της πληθυσμιακής αφθονίας του είδους.

 

Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω απαιτούν μεγαλύτερη διερεύνηση από τις τηλεφωνικές επαφές που μας τα μετέφεραν. Ανεξάρτητα όμως από τις αιτίες, η αύξηση των λαγών κυρίως στα πεδινά φαίνεται πως είναι γεγονός φέτος και ήδη πολλοί βγήκαν για εκπαιδευτικά στους κάμπους που άρχισαν μαζί με τα βουνά να αντιλαλούν από τα κλαφουνίσματα των σκυλιών που βάλανε μπροστά τους αυτιάδες.

 

Για τους λάτρεις λοιπόν του συγκεκριμένου θηράματος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται πως η χρονιά ξεκινά υπό καλές προϋποθέσεις και το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορέσουν να βγουν στο βουνό ή ακόμη και στον κάμπο για να ξαναζήσουν τις μοναδικές στιγμές που χαρίζει το λαγοκυνήγι.

 

 

O Τρυποφράχτης

 

email : tripofraxtis@ihunt.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα