Αρχική iHunt.gr Δεν σταματησε σε ελεγχο θηροφυλακης

Δεν σταματησε σε ελεγχο θηροφυλακης

από iHunt Team
IMG_5053

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

 

Πολύ κουβέντα έχει γίνει τελευταία για το εαν είναι νόμιμος ο έλεγχος από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μια και μοναδική. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ο έλεγχος που ασκούν οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η παράγραφος 13 του άρθρου 4 του νόμου 3208/2003,  που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2003 αυτού του νόμου προβλέπει:

«Οι αναγνωριζόμενοι ως ιδιωτικοί φύλακες θήρας θεωρούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπάλληλοι, κατά την έννοια του άρθρου 13 περίπτωση α’ του Ποινικού Κώδικα, δυνάμενοι να προβαίνουν σε όλες τις προανακριτικές πράξεις για τις παραβιάσεις των περί θήρας διατάξεων, όπως το άρθρο 289 του Δασικού Κώδικα ορίζει. Στις σχετικές δίκες μπορούν να παρίστανται, χωρίς προδικασία και ανεξαρτήτως περιουσιακής ζημιάς, ως πολιτικώς ενάγουσες και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες. Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες καταρτίζουν προγράμματα κίνησης των θηροφυλάκων, τα οποία κοινοποιούν στις οικίες δασικές αρχές, υποχρεούνται δε να παρακολουθούν την υλοποίησή τους παρέχοντες κάθε αιτούμενη πληροφορία και αρωγή προς τις ανωτέρω δασικές αρχές.

 

Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας, μετά από γνώμη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, καθορίζονται τα καθήκοντα και οι περιορισμοί, τα προσόντα, η ηλικία και λοιπά θέματα που αφορούν την πρόσληψη και την λειτουργία των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων» .

 

Επιπλέον,  συζητήθηκε και ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό  το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα (νόμος 4178, ΦΕΚ 174Α/8.8.2013). Με τροπολογία σε αυτό το νόμο οι θηροφύλακες που διορίζουν οι Ομοσπονδίες των Κυνηγετικών Οργανώσεων  θα είναι σε θέση να φυλάσσουν, εκτός από την πανίδα των δασών και των δασικών εκτάσεων, και τα δασικά προϊόντα προβαίνοντας σε όλες τις προανακριτικές πράξεις. 

 

Για αυτό, φίλοι κυνηγοί, μην παρασύρεστε από φήμες που κυκλοφορούν και κάνετε το λάθος να μην δεχτείτε τον έλεγχο που μπορεί να σας ζητηθεί από ομοσπονδιακούς θηροφύλακες γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές. Πάρτε σαν παράδειγμα αυτό που έγινε στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κυνηγετικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, σε περιπολία που εκτελούσαν οι θηροφύλακες της Ομοσπονδίας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, έξω από το χωριό Πέραμα και ώρα 5:00 το πρωί, άκουσαν τουφεκιές κι εντόπισαν ένα άτομο να περιφέρεται με το όχημά του στην περιοχή. Σε σινιάλο των θηροφυλάκων για να σταματήσει για έλεγχο. Ο κυνηγός ανέπτυξε ταχύτητα και δεν σταμάτησε. Οι θηροφύλακες με κίνδυνο να χτυπήσουν κυνήγησαν το αυτοκίνητο, το οποίο δεν είχε αριθμό κυκλοφορίας και έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Στη συνέχεια μπήκε στο χωριό κι έσβησε τα φώτα του οχήματος. Οι θηροφύλακες τον εντόπισαν και έχοντας ειδοποιήσει την Ασφάλεια του Αστυνομικού τμήματος Αλεξ/πολης, η οποία έφτασε έγκαιρα, τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο Αστυνομικό τμήμα.

Να τονίσουμε ότι μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε και το όπλο του κυνηγού.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης συγχαίρει τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες κ.κ. Τζεντέμη Θεόδωρο και Ραπτόπουλο Ελευθέριο και τους θηροφύλακες του συλλόγου κ.κ. Τσαπάνη Ιωάννη και Γεωργίου Νικόλαο, για το άριστο έργο που προσφέρουν στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iHunt ο συλληφθέντας δεν βγάζει άδεια σε αναγνωρισμένο κυνηγετικό σύλλογο αλλά σε κάποιον Μη αναγνωρισμένο κυνηγετικό σύλλογο. Τυχαίο;

O iHunter

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα