Αρχική iHunt.gr Δυο νέα κρούσματα πανώλης σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία

Δυο νέα κρούσματα πανώλης σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία

από iHunt Team
agrioxoiros

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δύο νέα κρόυσματα πανώλης σε αγριόχοιρους εντοπίστηκαν σε ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή στη γειτονική Βουλγαρία. Επίσης βρέθηκε και ένας οικόσιτος χοίρος με τον ιό.

Οι τοποθεσίες που βρέθηκαν τα κρούσματα  βρίσκονται κοντά στη χώρα μας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τονίζουν ότι «η γεωγραφική εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ επιτάσσει την εντατικοποίηση εφαρμογής των μέτρων πρόληψης. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης των κτηνιατρικών αρχών και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και χοιροτρόφων στις Π.Ε. που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία».
 
Ηδη από τις 9 Αυγούστου από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας είχαν δηλωθεί κρούσματα σε αγριόχοιρους σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα.
 
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.
 
Οσοι διατηρούν οικόσιτους χοίρους θα πρέπει αυτοί να βρίσκονται συνεχώς σε περιφραγμένο και σκεπασμένο χώρο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν και οι κυνηγοί. Το νόσημα είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί από αγριόχοιρο – δεδομένου μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα ζώα κινούνται ελεύθερα.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη για την πρόσληψη των κτηνιάτρων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (23/8/2019) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους είτε απευθείας στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις ax2u299@minagric.gr.
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr
 
 
 
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα