
Πρώτα απ’ όλα, η σημαντική θερμοκρασιακή μεταβολή που παρατηρείται από τη μέρα στη νύχτα, και αντίστροφα, μπορεί να δημιουργήσει κόπωση σε οποιοδήποτε μέταλλο, χαλάρωση στις τσιμούχες ή ν’ αυξήσει τον κίνδυνο των διαρροών.
Στα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, μάλιστα, τα ταξίδια σε μεγάλο υψόμετρο απαιτούν ρύθμιση του καρμπιρατέρ. Στο μεγάλο υψόμετρο, η ηλιοφάνεια ζεσταίνει τα μέταλλα του αυτοκινήτου σε ελάχιστο χρόνο ακόμα και τον χειμώνα, πόσο μάλιστα στις εξορμήσεις του Οκτώβρη…
Σε αυτοκίνητα με οριζόντια εισαγωγή αέρα και τρύπες στο καπό (βλ. NIVA), ένα κομμάτι συρμάτινο τέλι σταθερά τοποθετημένο θα σας προστατέψει από την είσοδο φύλλων, σκουπιδιών κ.α.
Σε αυτοκίνητα με οριζόντια εισαγωγή αέρα και τρύπες στο καπό (βλ. NIVA), ένα κομμάτι συρμάτινο τέλι σταθερά τοποθετημένο θα σας προστατέψει από την είσοδο φύλλων, σκουπιδιών κ.α.
Αν ο κινητήρας λοιπόν υπερθερμανθεί την ώρα που οδηγείτε σε μια επικίνδυνη ανηφόρα ή κατηφόρα, ανοίξτε αμέσως το καλοριφέρ, αλλά και τα παράθυρα. Οσο και αν σας φαίνεται παράδοξο, με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί ο όγκος του νερού που κρυώνει στο κύκλωμα και η μηχανή τελικά θα κρυώσει.
Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και βρείτε ασφαλές πλάτωμα, σταματήστε και ανοίξτε το καπό της μηχανής. Δεν ξεβιδώνετε όμως την τάπα αν δεν πέσει η θερμοκρασία.
Ξεκινήστε διαδικασία ελέγχου ψυγείου και υδροσωλήνων για διαρροές. Αν η διαρροή είναι στην τάπα, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι νάιλον σακούλας στο βίδωμα ή ακόμα και… το ασπράδι ενός αβγού (αν έχετε μαζί σας), που κλείνει με ασφάλεια μικρές τρύπες. Αν η τρύπα είναι στο ψυγείο, τα πράγματα ζορίζουν.
Η μαστίχα είναι μια γρήγορη λύση για λίγα χιλιόμετρα έως την οδική βοήθεια. Σε αυτοκίνητα με οριζόντια εισαγωγή αέρα και τρύπες στο καπό (βλ. NIVA), ένα κομμάτι συρμάτινο τέλι σταθερά τοποθετημένο θα σας προστατέψει από την είσοδο φύλλων, σκουπιδιών κ.α., που θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Βασική αρχή για το βουνό είναι να παρκάρετε πάντα σε κατηφορικό έδαφος, ώστε να έχετε μια αρχική ταχύτητα, αν η μπαταρία σας προδώσει την ώρα της αναχώρησης. Ο χειμώνας τα τελευταία χρόνια μπορεί να «μίκρυνε», αλλά παραμένει «φαρμακερός» στα δικά μας κορφοβούνια.
Εκτός από τα ειδικά λάστιχα χιονιού-λάσπης, θα πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε και στη χώρα μας (ειδικά οι μπεκατσάδες) αλυσίδες.
Για όσους, πάντως, έχουν μια ροπή στην ανοργανωσιά, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα συνήθη προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με το αυτοκίνητό τους.
Κατ’ αρχάς, η υγρασία στο εσωτερικό του παρμπρίζ μπορεί να «νικηθεί»… με μια πατάτα!
Μικρά «κόλπα»…
Μια άγουρη πατάτα ή ένα κρεμμύδι που θα το τρίψετε στο παρμπρίζ θα διώξουν τη θολούρα για αρκετή ώρα. Στην εξωτερική πλευρά του παρμπρίζ, αν δεν πάρετε από το βράδυ τα μέτρα σας, το πρωί ίσως να μην μπορείτε να οδηγήσετε από τον πάγο…
Για να μην ψάχνετε για οινόπνευμα και σπάτουλες το πρωί, φροντίστε να προμηθευτείτε ειδικά προστατευτικά ελληνικής πατέντας, είτε να χρησιμοποιήσετε τυχόν ξεχασμένες εφημερίδες και τα διαφημιστικά αλουμινόφυλλα από πάνω. Προσοχή, το παρμπρίζ να είναι στεγνό όταν στρώνετε τις εφημερίδες, γιατί αλλιώς θα κολλήσουν…
Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτεί η μηχανή (βενζίνης ή ντίζελ). Οσο και αν ακούγεται υπερβολικό, ένα κάλυμμα από χαρτόνι ή κόντρα-πλακέ μπροστά από τη μηχανή στους ντιζελοκινητήρες και κάτω από το ψυγείο στα βενζινοκίνητα, είναι απαραίτητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Δεν θα ήταν υπερβολική μια κουβέρτα (την πιο βρόμικη) να τη χρησιμοποιήσετε για να σκεπάσετε τη μηχανή τη νύχτα, και να τη βγάλετε το πρωί πριν φύγετε. Στους πετρελαιοκινητήρες, εάν το ντίζελ έχει παγώσει, υπάρχει η επικίνδυνη λύση (συνηθισμένη από τους νταλικέρηδες) της μικρής φωτιάς κάτω από τη δεξαμενή.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες οι εργασίες στη μηχανή δεν γίνονται με γυμνά χέρια. Το πιάσιμο των ψυχρών μετάλλων είναι επικίνδυνο και οδυνηρό, γιατί μπορεί να κολλήσουν τα δάχτυλα… και να μείνει το δέρμα πάνω στο μέταλλο.
Εχει αποδειχθεί ότι η πιο ασφαλής μέθοδος ανεύρεσης εγκλωβισμένων στο χιόνι είναι η παραμονή στο αυτοκίνητο. Οσοι βγήκαν για να βρουν βοήθεια ταλαιπωρήθηκαν και… κινδύνεψαν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σιγουρευτείτε για τη στάθμη του ρεζερβουάρ και για την εξάτμιση και βάλτε μπρος τη μηχανή και το καλοριφέρ. Σβήστε αμέσως το καλοριφέρ μόλις βελτιωθεί η θερμοκρασία και ανάψτε το σε σταδιακά διαστήματα.
Καλύψτε τη μηχανή από πάνω με μια κουβέρτα για να περιορίσετε τις απώλειες θερμότητας.
Ελέγχετε τακτικά την εξάτμιση για το ύψος του χιονιού. Αν τα καυσαέρια επιστρέφουν στην καμπίνα των επιβατών, κινδυνεύετε. Αν είστε μόνος, κλείστε το καλοριφέρ πριν κοιμηθείτε.
Πρόχειρα «ανταλλακτικά»
Μέσα στο αυτοκίνητο ή στο περιβάλλον υπάρχουν εξαρτήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν τη δύσκολη στιγμή που θα χρειαστούμε κάποιο ανταλλακτικό. Κλασική περίπτωση το καλσόν ή η γραβάτα για τα λουριά της μηχανής. Στην περίπτωση που μετατοπισθεί το αμπραγιάζ από λάδια στον δίσκο του, ψεκάστε το κιβώτιο των ταχυτήτων (αφού το ανοίξετε) με τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου.
Για τους κατόχους τετρακίνητου (με μόνιμη τετρακίνηση), αν σπάσει το ημιαξόνιο, βγάλτε το, αποσυνδέστε την κίνηση και επιστρέψτε με το άλλο ημιαξόνιο. Αυτή η λύση δεν ισχύει για σύγχρονα 4Χ4 και τα λεγόμενα SUV.
Ακραία περίπτωση ανταλλακτικού από τη φύση αποτελούν τα κλαριά δέντρων, και δη της ιτιάς, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν κοπεί ένα καλώδιο υψηλής τάσης. Το νερό που περιέχει το κλαδί θα μεταφέρει το ρεύμα από το πηνίο στο ντιστριμπιτέρ.
Φτύστε τις άκρες του κλαδιού και συνδέστε το στις ειδικές υποδοχές. Απομακρύνετε τα χέρια σας στην εκκίνηση, αφού τότε υπάρχει ρεύμα τάσεως 1.300 βολτ περίπου.
Στα καινούργια αυτοκίνητα, τα πράγματα είναι δυσκολότερα αφού τα ηλεκτρονικά έχουν αντικαταστήσει πολλές λειτουργίες. Αυτό όμως αυξάνει και τον κίνδυνο της αβαρίας στο βουνό με άσχημες συνθήκες…
Γι’ αυτό εξοπλιστείτε σωστά, πριν ξεκινήσετε!
Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας