Αρχική iHunt.gr Ειδικες γομωσεις φυσιγγιων για την εναρξη

Ειδικες γομωσεις φυσιγγιων για την εναρξη

από iHunt Team
fisiggia

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τώρα με την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου οι συζητήσεις μεταξύ των κυνηγών για τον τύπο των φυσιγγίων που πρόκειται να αγοράσουν είναι σχεδόν καθημερινό θέμα στα «στέκια» όπου γίνεται η σύναξη των «συναδέλφων εν όπλοις», όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ελ.Συνοδινός. Πολλοί βέβαια γνωρίζουν τα φυσίγγια που πρόκειται να αγοράσουν για το θήραμα που τους ενδιαφέρει και τους συναρπάζει, όμως καλό και χρήσιμο είναι να γνωρίζουν και κάποιες λεπτομέρειες που θα αναφερθούν παρακάτω. Ενδεχομένως η αγορά τους να είναι πιο επιτυχημένη και να αγοράσουν το καλύτερο δυνατό για τα χρήματα που πρόκειται να διαθέσουν. Υπάρχουν και κάποια στοιχεία στην κατασκευή των κυνηγετικών φυσιγγίων που πρέπει ο κυνηγός να επικεντρώνει την προσοχή του και οι γνώσεις που αποκτά τον διευκολύνουν στις επιλογές του.

 

1. Ο ΚΑΛΥΚΑΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ

 

Είναι αυτό που πρωτοαντικρύζει ο κυνηγός όταν του βάλουν το κουτί πάνω στον πάγκο του «κυνηγομάγαζου» και το ανοίξει. Αμέσως την προσοχή τραβάει το εξωτερικό ενισχυτικό μέταλλο στο κάτω μέρος που είναι από επιχαλκωμένο ή επινικελωμένο κράμα σιδήρου. Η χρησιμότητά του είναι να ενισχύει την αντίσταση του κάλυκα στη διαστολή του μέσα στη θαλάμη τη στιγμή που καίγεται η πυρίτιδα και να βοηθάει στην ομαλή εξόλκευση του κάλυκα μετά τη βολή.

 

Αν το χρησιμοποιούμενο φυσίγγιο παράγει υψηλές πιέσεις και το εξωτερικό του μέταλλο είναι χαμηλό (π.χ. 8 χιλ. ή 12 χιλ) τότε η εξαγωγή από τη θαλάμη γίνεται πολύ δύσκολη (φρακάρει) έως αδύνατη από τον εξολκέα του όπλου μας. Σε βαριές γομώσεις με χαμηλό μέταλλο ο εξολκέας ζορίζεται υπερβολικά και μπορεί να σπάσει ή να «σκίσει» το σημείο επαφής του με τον κάλυκα. Σε αυτογεμή όπλα (καραμπίνες) έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο αρκετές φορές, καθώς επίσης και το κόψιμο ολόκληρου του πυθμενίου με το σώμα του κάλυκα να παραμένει σφηνωμένο στη θαλάμη.

 

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΟ 5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΥΤΙ….ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αν με κάποιο τρόπο στο βουνό καταφέρομε να βγάλουμε τον σφηνωμένο κάλυκα, κανείς δεν μας εγγυάται ότι και το επόμενο φυσίγγι του ίδιου κατασκευαστή δεν θα μας βγάλει το ίδιο πρόβλημα. Σε δίκαννα, έχει παρατηρηθεί το «καβάλημα» του εξολκέα πάνω από το πυθμένιο του κάλυκα ενός τέτοιου φυσιγγίου και βέβαια είναι πολύ δύσκολο να βρούμε βέργα καθαρισμού στο περδικοβούνι για να σπρώξουμε από το στόμιο τον κάλυκα να βγει. Έτσι λοιπόν για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων δεν πρέπει να αγοράζουμε «φτηνιάρικα» φυσίγγια από άγνωστους κατασκευαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν γομώσεις με υψηλές πιέσεις σε κάλυκες με χαμηλό μέταλλο.

 

Τα φυσίγγια χαμηλών πιέσεων και ελαφρών γομώσεων (από 24 έως 30 γρ.σκάγια) επιτρέπεται να διαθέτουν χαμηλό ύψος μετάλλου δηλ. 8 και 12 χιλ. Για τις μεσαίες γομώσεις (από 31 έως 34 γρ.σκάγια) προτείνεται το ύψος των 16 χιλ. και πάνω. Ενώ οι βαριές γομώσεις (από 35 έως 42 γρ. σκάγια δηλ. DEMI – MAGNUM) καθώς και οι γομώσεις ΜAGNUM (από 50 γρ. έως 56 γρ.) επιτάσσουν το υψηλότερο μέταλλο που υπάρχει σε κάλυκες δηλ. από 20 χιλ. έως 27 χιλ. Μη σας πιάνει η τσιγκουνιά σε φυσίγγια με γόμωση βαριά (από 36 γρ. και πάνω), γιατί εκεί επιβάλλεται να πάρετε το καλύτερο. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω ότι και ένα εντυπωσιακά υψηλό εξωτερικό μέταλλο, δεν εγγυάται πάντα την άριστη ποιότητα μιας γόμωσης. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στους κανόνες…

 

2. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ

 

Το κλείσιμο του φυσιγγίου παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή του απόδοση και πρέπει να το προσέχουμε. Υπάρχουν κατασκευαστές φυσιγγίων που διατείνονται ότι το κλείσιμο των οκτώ ακτίνων του αστεροειδούς είναι καλύτερο του αντίστοιχου των έξι ακτίνων. Η αλήθεια είναι ότι το ατεροειδές κλείσιμο των οκτώ ακτίνων χρειάζεται περισσότερο ύψος κάλυκα πάνω από την επιφάνεια των σκαγιών, από ότι το αντίστοιχο των έξι, για να κλείσει σωστά. Δεν υπάρχει αξιοπρόσεκτη διαφορά απόδοσης δύο αρίστης κατασκευής φυσιγγίων με μόνο κριτήριο, ότι το ένα έχει κλείσιμο οκτώ ακτίνων και το άλλο έξι.

 

Αυτό όμως που αξίζει να προσέξουμε – ως λεπτομέρεια στη κατασκευή – είναι η κεντρική σύντηξη (το κόλλημα) στις άκρες του αστεροειδούς ανεξαρτήτως αν είναι με οκτώ ή έξι ακτίνες. Αυτή η κεντρική θερμοκόλληση στα άκρα των ακτίνων γίνεται από αρκετούς κατασκευαστές Έλληνες και βοηθάει στο να μην δημιουργηθεί κάποιο κενό, ενδεχομένως από πολυετή αποθήκευση, από όπου θα έχουμε απώλεια σκαγιών κυρίως στα μικρά νούμερα.

 

Τεχνικά όμως πρέπει να αναφερθεί ότι η κεντρική σύντηξη (θερμοκόλληση) αυξάνει κατά κάποιο τρόπο τις πιέσεις που αναπτύσσει ένα φυσίγγιο σε σχέση με κάποιο άλλο που δεν έχει. Όμως αν το φυσίγγιο προέρχεται από γνωστό, διάσημο και με ποιοτικό ιστορικό κατασκευαστή, τότε να ξέρετε ότι αυτό το κλείσιμο έχει υπολογιστεί μέσα στις προδιαγραφές των πιέσεων που το φυσίγγι θα αναπτύξει κατά τη βολή. Ποιος δεν θυμάται με νοσταλγία τα παλιά Καναδέζικα IMPERIAL με το επιβλητικό μέταλλο και το εντυπωσιακό κόλλημα στο κέντρο του αστεροειδούς.

 

Το ίδιο ίσχυε και για τα Αμερικανικά REMINGTON και WINCHESTER, πριν από τριάντα χρόνια. Αυτό όμως που θα πρέπει να ξέρουμε και φυσικά να αποφεύγουμε είναι το υπερβολικά βαθύ αστεροειδές κλείσιμο ανεξαρτήτως των οκτώ ή έξι ακτίνων, καθώς επίσης και το ανομοιόμορφο ή ακανόνιστο δίπλωμα των ακτινών του αστεροειδούς. Είναι δείγματα προχειρότητας και κακής ποιότητος.

 

3. ΟΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΙ ΚΑΛΥΚΕΣ

 

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όλα τα φυσίγγια που γεμίζονται από κατασκευαστές σε κάλυκες που ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη μορφή και που όμως ο κυνηγός μπορεί να συναντήσει στην Ελληνική αγορά, αλλά και του εξωτερικού φυσικά. Οι κάλυκες της γνωστής Ιταλικής βιομηχανίας Β&P( Bascheri & Pellagri) με την ονομασία GORDON SYSTEM είναι μια σύγχρονη ευρεσιτεχνία με ενδιαφέρουσα κατασκευή. Η ιδέα ξεκίνησε από τις αερόσολες των παπουτσιών για μείωση του κραδασμού κατά το τρέξιμο, αφού εσωτερικά μέσα στον πυθμένα του κάλυκα μια βάση από πλαστικό υλικό και διάκενα, συμπιέζεται τη στιγμή της βολής και απορροφά ένα μέρος (έστω και ελάχιστο) από την ανάκρουση.

 

Σε εργαστηριακές δοκιμές προσφάτως, παρατηρήθηκε ότι εκτός από την ελαφρώς μειωμένη αίσθηση της ανάκρουσης – σε σύγκριση με μια απολύτως όμοια γόμωση σε συμβατικό κάλυκα – παρουσιάστηκε μια αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στις παραγόμενες πιέσεις από φυσίγγι σε φυσίγγι. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι μια από τις καλύτερες Αγγλικές βιομηχανίες φυσιγγίων ή GAMEBORE υιοθέτησε την Ιταλική ευρεσιτεχνία και χρησιμοποιεί σε τρεις τύπους φυσιγγίων κάλυκες που ονομάζονται BIAXIAL και είναι τύπου GORDON.

 

Άλλοι ασυνήθιστοι κάλυκες που μπορεί να συναντήσουμε είναι εκείνοι που δείχνουν εξωτερικά ότι δεν διαθέτουν καθόλου ενισχυτικό μέταλλο, σαν να είναι εξ ολοκλήρου από πλαστικό, αλλά εσωτερικά στο κάτω μέρος διαθέτουν μια περιφερειακή ενίσχυση από κράμα σιδήρου που δεν είναι όμως ορατή. Φυσίγγια με αυτό τον τύπο του κάλυκα παλαιότερα κατασκεύαζε η Ιταλική PINTO και σήμερα κατασκευάζει η Αμερικάνικη ACTIV. Aυτοί οι κάλυκες παρέχουν ως βασικό πλεονέκτημα την πολλαπλή αναγόμωση των ριγμένων καλύκων από ιδιώτες – στην Αμερική συνηθίζεται πολύ – χωρίς όμως να χρειάζονται επαναφορά διαστάσεων (καλιμπράρισμα) μετά από κάθε βολή όπως οι άλλοι.

 

4. ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ

 

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποιοι πωλητές σε «κυνηγομάγαζα» που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο σκοπευτήριο, αλλά ούτε και για κυνήγι δεν πάνε, να ισχυρίζονται επίμονα προς τον πελάτη ότι τα σκοπευτικά φυσίγγια δεν κάνουν για κυνήγι! Έχοντας έναν έντεχνο και πονηρό τρόπο για να τους οδηγήσουν προς το φυσίγγι που οικονομικά τους συμφέρει να πουλήσουν, διαδίδουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα φυσίγγια του TRAP και SKEET με γόμωση 24 γρ. σκάγια και του SPORTING με 28 γρ. που μπορεί να βρει σήμερα ο κυνηγός στο εμπόριο δεν κάνουν για κυνήγι. Μην πέσετε ποτέ σε αυτή την καλοστημένη παγίδα, είναι ανταγωνιστικά και φθηνότερα τα σκοπευτικά γι’ αυτό και δεν τους συμφέρει να τα προτείνουν.

 

Τα σκοπευτικά φυσίγγια είτε είναι με 24 γρ. (TRAP – SKEET), είτε με 28 γρ. (SPORTING), είναι ιδανικές γομώσεις για κάποιον που αποζητά στο κυνήγι του ένα πολύ γρήγορο φυσίγγι, με σκληρά σκάγια και χαμηλές πιέσεις. Προσωπικά συστήνω το σκοπευτικό φυσίγγι ως απαραίτητο για τις γυναίκες και τους νεαρούς κυνηγούς που ξεκινούν την ενασχόληση με το κυνήγι, αντί να πάνε κατ’ ευθείαν στα 32 γρ. Επίσης αποτελεί λύση για όσους κυνηγούς θέλουν να αποφύγουν το φαινόμενο FLINCHING τη στιγμή του πατήματος της σκανδάλης (έχω γράψει παλαιότερα αναλυτικό άρθρο γι’ αυτό).

 

Σκεφθείτε μόνο ότι το εικοσάρι διαμέτρημα που είναι τόσο αγαπητό σε πολλές χώρες για κυνηγετική χρήση, διαθέτει ποικιλία φυσιγγίων με γομώσεις 24 και 28 γρ. με άριστες αποδόσεις στο κυνήγι. Ο παλιός, εξαίρετος αρθρογράφος Don Zutz(Ντον Ζούτζ) πρότεινε συχνά γομώσεις με 24 και 28 γρ. για δωδεκάρια ελαφριά δίκαννα καθώς και παλαιάς κατασκευής εξώσφυρα (κοκοροντούφεκα), εφόσον είχαν δοκιμαστεί για άκαπνη πυρίτιδα.

 

Εδώ θα συμπληρώσω ότι φυσίγγια με τέτοιες ελαφρές γομώσεις είναι πολύ χρήσιμα σε όπλα με στενούς αυλούς, που κλωτσούν ανυπόφορα με τις μεσαίες γομώσεις. Σε κάθε Κυνηγετική περίοδο θα χρησιμοποιήσω κάποια ποσότητα σκοπευτικών φυσιγγίων σε συγκεκριμένα θηράματα για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

 

Αγνοείστε λοιπόν εκείνους που, διαδίδουν ανακρίβειες, ενώ δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τους σκοπευτικά φυσίγγια σε κυνήγι. Για να μην πω ότι μπορεί να μην κυνηγούν καθόλου….

 

του Μπάμπη Αιγινήτη απο το site της Ελληνικής Σχολής Σκοποβολής

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα