Ελληνικος Ποιμενικος

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

Φύλακες-άγγελοι των κοπαδιών είναι οι μεγαλόσωμοι ελληνικοί ποιμενικοί, σκυλιά που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την προστασία κτηνοτροφικών ζώων από μεγάλα σαρκοφάγα.

Προκειμένου όλοι οι κτηνοτρόφοι να «εξοπλιστούν» με έναν πολύτιμο, για την προστασία των κοπαδιών τους, σύντροφο, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει στη Δεσκάτη Γρεβενών το πρώτο κέντρο αναπαραγωγής σκύλων φύλαξης κοπαδιών (ελληνικού ποιμενικού).

Πρόκειται για έργο που υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και με τη συμμετοχή της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ».

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, «οι ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στα κοπάδια, είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας των σκυλιών που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, είτε λόγω έλλειψης καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, έχει άμεση επίπτωση στη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, αφού δυσαρεστημένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν τακτικά παράνομες μεθόδους, όπως δηλητηριασμένα δολώματα, για την εξόντωση των αρκούδων που τους προκαλούν ζημιές».

Η χρήση των σκύλων φύλαξης κοπαδιών έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στο ζωικό κεφάλαιο.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η διαθεσιμότητα αυτών των σκύλων σε βοσκούς, που ενδιαφέρονται για την απόκτηση τους είναι προβληματική και το ίδιο συμβαίνει και με την αποτελεσματικότητα των σκύλων που ήδη διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι, λόγω της μη διατήρησής τους (διασταυρώνουν τους σκύλους φύλαξης με άλλα σκυλιά και χάνονται έτσι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν τόσο αποτελεσματικούς φύλακες) και λόγω ελλιπών κριτηρίων εκτροφής και εκπαίδευσης τους.

«Το κενό αυτό έρχεται να 'γεμίσει' η λειτουργία του σταθμού εκτροφής και αναπαραγωγής καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Ο σταθμός θα διαθέτει τις απαραίτητες παροχές ώστε να φιλοξενήσει επιλεγμένους σκύλους φύλαξης κοπαδιών οι οποίοι πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα φυλής. Αυτά τα σκυλιά θα λειτουργήσουν ως γεννήτορες για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού κουταβιών που θα μπορέσει να καλύψει τις επείγουσες και άμεσες ανάγκες των κτηνοτρόφων» εξηγεί ο Θωμάς Τσιάλτας, υπεύθυνος για τη δράση του LIFE που αφορά τη δημιουργία του εν λόγω κέντρου.

«Οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών θα διατίθενται δωρεάν στους κτηνοτρόφους, αφού τους τοποθετήσουμε ειδικό τσιπάκι παρακολούθησης. Επιπλέον, θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής των κτηνοτρόφων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από αρκούδα στα κοπάδια τους και θα ελέγχονται σε σχέση με τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα» ανέφερε ο κ.Τσιάλτας, προσθέτοντας ότι οι κτηνοτρόφοι θα παίρνουν ένα ζευγάρι σκύλων, αφού έτσι λειτουργούν αρμονικότερα, σε ηλικία περίπου 2 μηνών.

Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών

Στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες φυλές σκύλων φύλαξης κοπαδιών, οι οποίες, όμως, δεν διαφέρουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα τους ως προστάτες των κοπαδιών.

Στην Ελλάδα, η παραδοσιακή φυλή φύλαξης κοπαδιών είναι ο ελληνικός ποιμενικός. Το ύψος του κυμαίνεται από 60 έως 76 εκ. και το βάρος του από 40 έως 55 κιλά, ενώ δεν είναι σπάνια ακόμα μεγαλύτερα ζώα. Το χρώμα του μπορεί να είναι μαύρο, άσπρο, καφέ, με ρίγες ή πολύχρωμο. 

Η ακοή, η όσφρησή του και η όραση του είναι αρκετά οξείες και το σκυλί μπορεί να είναι αρκετά δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι πιθανότητες για επιθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις κακουχίες και στο λιγοστό φαγητό.

Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της εντατικής κτηνοτροφίας έχουν μειώσει δραστικά τη λειτουργική χρήση του ελληνικού ποιμενικού.

Πηγή: ΑΜΠΕ,  nooz.gr

Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box