653

Αν και οι πληθυσμοί της αρκούδας όπως και των άλλων μεγάλων θηλαστικών σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, στην Ημαθία οι αρκούδες είναι μάλλον περαστικές και δεν έχουμε ενδείξεις για μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή.
Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μαρτυρίες για εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή της Ελαφίνας στα Πιέρια. Φέτος φαίνεται πως ήρθε η σειρά της Σφηκιάς. Η σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ των δύο οικισμών θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πως πρόκειται για το ίδιο ζώο.
Σε απόσταση 300 μέτρων από ενεργό σταύλο με αιγοπρόβατα και σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από προσωρινό καταυλισμο υλοτόμων, εντοπίστηκαν χτες (11/6/2017) βιοδηλωτικά στοιχεία (ίχνη – περιττώματα) ενήλικης και μάλλον μεγάλης αρκούδας.
Οι παμφάγες αρκούδες αυτήν την περίοδο τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τροφή φυτικής προέλευσης και δεν αποτελούν κίνδυνο για το ζωικό κεφάλαιο. Μετά τον Αύγουστο όμως και όσο ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός μπαίνουν στη διαδικασία αποθήκευσης λίπους για να μπορέσουν να διαχειμάσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφονται σε τροφή ζωικής προέλευσης, γεγονός που τις καθιστά τότε απειλή για τα παραγωγικά ζώα.
Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με κυρίαρχο το Ν. Καστοριάς, οι αρκούδες απαντώνται σε ιδιαίτερα μεγάλες πυκνότητες πλέον και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στο αγροτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη διαχείριση τόσο της αρκούδας όσο και του λύκου, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά υπέροχα θηλαστικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας μέσα από τις ζημιές που από τη φύση τους προκαλούν στις περιουσίες αγροτών, κτηνοτρόφων και κυνηγών να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως απειλή, μιας και αποζημιώσεις δε δίνονται σχεδόν ποτέ.
Ευχομαστε τα αρμόδια υπουργεία, εκτός των παραπάνω θηλαστικών να αποφασίσουν επιτέλους να προστατέψουν και τις περιουσίες των ανθρώπων της υπαίθρου, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επιτευχθεί η αρμονική μας συνύπαρξη που θα έπρεπε να αποτελεί σκοπό όλων.

Από τα περιττώματα της αρκούδας που εντοπίστηκαν στη Σφηκιά γίνεται προφανές πως η τροφή της αποτελείται αυτές τις μέρες από καρπούς και έντομα που βρίσκονται σε αφθονία αυτήν την περίοδο.
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ