Αρχική iHunt.gr Ενα Setter στο χειρουργειο

Ενα Setter στο χειρουργειο

από iHunt Team
IMG_1123_opt

demobanner

 Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, το μικρότερο από τα σκυλιά μου, ένα αγγλικό σέττερ πέντε μηνών που ακούει στο όνομα Άρης έσπασε το πίσω δεξιό πόδι του.  Όταν τον πήγα στον κτηνίατρο της περιοχής που έγινε το ατύχημα και με πληροφόρησε για το μέγεθος της ζημιάς που έπαθε το πόδι του, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. 

Στην κυνηγετική “πιάτσα” επικρατεί μια άποψη ότι σκυλί που έσπασε το πόδι του είναι άχρηστο. Διάφορες σκέψεις πέρναγαν από το μυαλό μου. Μήπως κάνοντας την εγχείρηση, ο σκύλος μείνει αχρηστευμένος κουτσαίνοντας; Μήπως μετά από μια-δυο ώρες κυνήγι κουράζεται ; Μήπως θα ταλαιπωρείται για την υπόλοιπη ζωή του; Τελικά, μετά από πολύ κουβέντα με πολλούς κτηνιάτρους οι οποίοι όλοι με διαβεβαίωναν ότι το σπάσιμο του ποδιού ενός σκύλου δεν τον καθιστά αυτομάτως και “σακάτη” απευθύνθηκα σε ένα γνωστό μου κτηνίατρο που ειδικεύεται σε χειρουργικές επεμβάσεις μικρών ζώων. Τον κ. Μιχάλη Φλαράκο. Ο κ. Φλαράκος μετά τις απαραίτητες ακτινογραφίες διαπίστωσε ότι ο μικρός Άρης έχει σπάσει το μηριαίο οστό του πίσω δεξιού ποδιού. Ευτυχώς δεν ήταν πάνω σε άρθρωση και επίσης δεν είχε πειραχτεί κάποιο οστό της λεκάνης. Πήρε τον Άρη, τον έβαλε στο δωμάτιο νοσηλείας της κλινικής του και μου έδωσε ραντεβού για την Δευτέρα στις 10 το πρωί για την εγχείρηση διαβεβαιώνοντας με ότι το σκυλί θα γίνει καλά και πολύ γρήγορα θα κυνηγήσει.

Το Σαββατοκύριακο οι ώρες πέρναγαν πολύ δύσκολα και το μυαλό μου ήταν συνέχει στον μικρό μου σκύλο που ήταν στην κτηνιατρική κλινική του κ. Φλαράκου.  Τελικά τη Δευτέρα το πρωί πήγα στην κλινική στις 9 το πρωί και μαζί με τον μικρό Άρη περιμέναμε τον γιατρό. Γύρω στις 10 ήρθε ο κ. Φλάρακος κάνοντας μια ηρεμιστική ένεση στον Άρη. Μου είπε ότι θα του κάνει βαθιά νάρκωση και ότι πριν αρχίσει το χειρουργείο θα του κάνει επισκληρίδιο. Τα έχασα!!Κάνουν επισκληρίδιο και στα σκυλιά; Μετά από λίγα λεπτά μεταφερθήκαμε όλοι στο χειρουργείο. Η μια έκπληξη μετά την άλλη. Μόνο καλώδια, μόνιτορς και μηχανήματα έβλεπες.

Μηχανήματα πανάκριβα τα οποία κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ και δεν πίστευα ότι θα έβλεπα σε χειρουργείο μικρών ζώων. Και ενώ επεξεργαζόμουν όλα αυτά μέσα στο χειρουργείο, ο Άρης είχε ήδη ναρκωθεί και ήταν επάνω στο κρεββάτι του χειρουργείου. Ήταν η ώρα για να του κάνουν την επισκληρίδιο. Φορέσαμε τα ειδικά ρούχα για την ακτινοβολία και ένα τεράστιο μηχάνημα με την ονομασία C-ARM ήταν ήδη πάνω από τον Αρη. Το μηχάνημα αυτό βοήθησε να κάνει με επιτυχία ο κ. Φλαράκος την επισκλιρίδιο. Μετά την επισκληρίδιο ακολούθησε η προετοιμασία για το χειρουργείο.  • Πολύ καλός καθαρισμός του ποδιού του σκύλου από τις 2 βοηθούς του κ.   Φλαράκου.
  • Προετοιμασία του κ. Φλαράκου και των βοηθών, φορώντας αποστειρωμένα ρούχα.

Αφού άνοιξε τον Άρη και έφτασε στο σπασμένο κόκκαλο, πήρε ένα ειδικό καρφί το οποίο πέρασε μέσα από το κόκκαλο και στη ουσία πάνω στο καρφί ενώθηκαν τα δύο κομμάτι του οστού. Επίσης έδεσε με ειδικό σύρμα κάποιες ρωγμές στο οστό και η εγχείρηση όδευε προς το τέλος. Τότε με το C-ARM προσπάθησε να δει εαν το οστό ήταν στη σωστή θέση. Το C-ARM αποτύπωνε τα πάντα σε δυο monitors και έτσι μπορούσε ο γιατρός να δει την επιτυχία ή όχι της επέμβασης και να διορθώσει, όσο ήταν το σκυλί στο χειρουργείο, οποιοδήποτε λάθος. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και σε λίγη ώρα η εγχείρηση είχε τελειώσει και ο Άρης κόντευε να ξυπνήσει. 

Συζητώντας αργότερα με τον γιατρό μου είπε ότι ο σκύλος σε δύο μέρες θα πατάει το πόδι και σε μια εβδομάδα το πολύ θα μπορεί να τρέχει. Γέλασα από μέσα μου και  σκέφτηκα ότι υπερβάλλει. Σας πληροφορώ ότι δεν υπερέβαλλε καθόλου. Το σκυλί στη μια εβδομάδα έτρεχε και εκτός από το ξυρισμένο πόδι δεν μπορούσε κάποιος εύκολα να καταλάβει τι περιπέτεια πέρασε. Βέβαια μου είπε ότι πρέπει για δυο εβδομάδες να φοράει ένα κολάρο για να μην γλύφει τις πληγές και να μείνει περιορισμένος (να μην τρέχει δηλαδή) για 45 ημέρες. Μετά τις 45 ημέρες θα είναι έτοιμος για κυνήγι.

Η επέμβαση του Άρη μπορούσε να γίνει και χωρίς την επισκληρίδιο, χωρίς το πιεσόμετρο, χωρίς το C-ARM και χωρίς όλα τα μέτρα που λάβανε για να μην μολυνθεί ο σκύλος. Αλλά δεν θα θέλατε ο αγαπημένος σας σκύλος να να τύχει όλης αυτής της καταπληκτικής μεταχείρισης και να αυξηθούν κατά πολύ οι πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης και το σκυλί σας να αναρρώσει πιο γρήγορα; Σίγουρα ο Άρης μου έτυχε μιας τέτοιας μεταχείρισης, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Τα αναλώσιμα που χρησιμοποιεί και τα τα μηχανήματα που διαθέτει ο κ. Φλαράκος, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης αλλά από μόνα τους δεν φθάνουν αν δεν υπάρχει και η εμπειρία του γιατρού.

Ο κ. Φλαράκος έχει κάνει καλά πολλά κυνηγόσκυλα και με πιο δύσκολα περιστατικά όπως χιαστούς ή σπασίματα σε αρθρώσεις. Μην θεωρείται το σκύλο “σακάτη” επειδή έσπασε το πόδι του. Η επιστήμη έχει πάει πολύ μπροστά και ο κυνηγετικός μας σύντροφος μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα τέτοιου είδους προβλήματα.

Ο κ. Φλαράκος κάνει ειδικές τιμές για κυνηγούς και ειδικότερα για τους αναγνώστες του ihunt.gr. Η κλινική του βρίσκεται στην Νέα Ερυθραία στην οδό Ρήγα Φεραίου 18. Τα τηλέφωνα είναι : 6932217638 (7-9), 210 6251103.Στο πρώτο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την προετοιμασία του σκύλου, του γιατρού και των βοηθών καθώς και την διαδικασία της επισκληριδίου νάρκωσης. Στο δεύτερο video μπορείτε να δείτε την επέβαση στον πόδι του σκύλου. Τα videos περιέχουν στιγμιότυπα από την όλη διαδικασία. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ.Φλαράκο για να παραλάβει σε DVD ολόκληρη την επέμβαση.


 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

4 σχόλια

Λουλάκης Κων/νος 21 Νοεμβρίου, 2012 - 15:44

Έχω δει σκύλο πολυτραυματία

Έχω δει σκύλο πολυτραυματία με αρκετά κατάγματα έπειτα από τροχαίο να τον χειρουργούν 2 κτηνίατροι και ένας ορθοπεδικός και σε 45 μέρες να τρέχει πάνω κάτω μια χαρά. Η ορθοπεδική κάνει θαύατα και στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης. Γιατί τα σκυλιά δεν έχουν ούτε ΙΚΑ ούτε ΕΟΠΠΥ να τα ασφαλίζει. Όλα εξαρτώνται από την τσέπη και τη διάθεση του ιδιοκτήτη τους. Και τα υλικά που χρησιμοποιούντα σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρω ότι είναι πανάκριβα(από τιτάνιο είναι, ακριβώς όπως και τα ανθρώπινα).

admin 21 Νοεμβρίου, 2012 - 15:58

Ναι  αλλά και που είμαστε στο

Ναι  αλλά και που είμαστε στο ΙΚΑ ή στον ΕΟΠΠΥ τα παιρνουμε τα λεφτά της ασφάλισης; Αλλά έχετε δίκιο για το κόστος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι απλησίαστο, αλλά τελικά τι πληρώνουμε ; Τα υλικά που είναι όντως πανάκριβα ή την εμπειρία και την “μαεστρία” του χειρούργου; Και κάτι άλλο. Στο συγκεκριμένο σκύλο η αντιμετώπιση ήταν η αντιμετώπιση που θα είχε ένας αθλητής. Υπήρχαν και άλλοι εναλλάκτικοί τρόποι να γίνει καλά το σκυλάκι χωρίς να ειναι βέβαιο όμως ότι θα μπορεί να δώσει στο κυνήγι αυτό που μπορεί. Εξαρταται τι ζητά και τι μπορεί να δώσει ο καθένας μας.Πάντως σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα εχει να γίνει καλά το σκυλί. Και ο βασικότερος λόγος που φτιάξαμε αυτό το άρθρο δεν είναι άλλος από το να δώσουμε στους κυνηγούς να καταλάβουν οτι τα σπασίματα των ποδιών δεν καθιστούν το ζώο αναπηρο. Εϊναι μια λογική που υπαρχει δυστυχώς στις τάξεις των κυνηγών. Ελπίζω να το καταφέραμε…

Λουλάκης Κων/νος 21 Νοεμβρίου, 2012 - 18:05

Στις περιπτώσεις αυτές μόνο

Στις περιπτώσεις αυτές μόνο με χειρουργείο φτιάχνει το πόδι. Έχουν σχεδόν 100% επιτυχία.

Αλλά το κόστος παραμένει υψηλό.

Μπορείτε να μας πείτε το κόστος για τη συγκεκριμένη επέμβαση; Αυτό είναι το ρεζουμέ του ερωτήματος μου. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι στα 1.500 ευρό περίπου. 

admin 22 Νοεμβρίου, 2012 - 07:59

Το συγκεκριμένο περιστατικό

Το συγκεκριμένο περιστατικό κόστισε 700 ΕΥΡΩ και πήρε και 100 ΕΥΡΩ για τη νοσηλεία (7 ημέρες κράτησε το σκυλί). Η τιμή είναι φιλική και η κανονική τιμή είναι 20% ακριβότερη. Την ίδια έκπτωση 20% θα κάνει σε όλους τους επισκέπτες του iHunt.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα