Αρχική iHunt.gr Εντοπίστηκε ο ιός του Νείλου σε καρακάξες στην Πελοπόννησο

Εντοπίστηκε ο ιός του Νείλου σε καρακάξες στην Πελοπόννησο

από iHunt Team
1200px-pica_pica_-_compans_caffarelli_-_2012-03-16

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από τη σχέση του ιού του Δυτικού Νείλου και τα κορακοειδή άγρια πουλιά συνεχίστηκε στις αίθουσες της Ιατρικής Σχολής Λάρισας το 13ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τα Νοσήματα των Άγριων Ζώων που ολοκληρώνεται σήμερα.
 
Χθες ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας – Ιογενών Νοσημάτων του εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαλιάκος (εργαστήριο που διευθύνει ο καθηγητής 1ης βαθμίδας αντιπρύτανης κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε  πώς εντόπισαν τον ιό σε κορακοειδή στην Πελοπόννησο.
 
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ο Ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στον εγκέφαλο κορακοειδών – καρακάξες οι οποίες συλλέχθηκαν στις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου σημειώθηκε η πρόσφατη έξαρση της νόσου σε ανθρώπους το 2017. Συνολικά, καταγράφηκαν 48 κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους και πέντε θάνατοι. Τα κορακοειδή εμφάνιζαν νευρολογικά συμπτώματα (αδυναμία να πετάξουν, ασταθές βάδισμα, καμία αντίδραση στην ανθρώπινη παρουσία) ενώ οι κάτοικοι των περιοχών ανέφεραν την παρουσία μεγάλου αριθμού νεκρών πτηνών και τη μείωση του πληθυσμού τους. Τα άγρια πτηνά και ειδικότερα τα κορακοειδή θεωρούνται η δεξαμενή του ιού στη φύση.
 
b270de8ca09558d184910c393b27bcc1 XL
 
Τα ορνιθοφιλικά κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό από τα πτηνά και στη συνέχεια μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν αναφορές για θανάτους σε άγρια πτηνά λόγω του ιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο ιός που απομονώθηκε από τον εγκέφαλο των νεκρών άγριων πτηνών παρουσιάζει κάποιες γενετικές μεταλλάξεις σε σχέση με παλαιότερα στελέχη του ιού, υποδηλώνοντας μια συνεχόμενη γενετική εξέλιξή του που πιθανώς να επηρεάζει την παθογενετική του δράση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές για την παρουσία νεκρών πτηνών στην περιοχή τους».
 
 *Στο πλαίσιο του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν περίπου 250 άτομα από 31 χώρες. Μεταξύ αυτών και κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου, οι οποίοι εκτός από τα συμπεράσματα του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να μάθουν πράγματα γύρω από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Προχθές το απόγευμα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης ενώ το βράδυ ακολούθησε δεξίωση.
 
Κ.Γ.
 
Πηγή : http://www.eleftheria.gr

SVESTONOF


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα